• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

پرسمان مهدویت‌ (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



پرسمان مهدویت، اثر خدا مراد سلیمیان می‌باشد.



مهدویت در فرهنگ شیعه ، از جمله مهم‌ترین آموزه‌های اعتقادی و از ضروریات مذهب به شمار می‌آید. با مراجعه در منابع حدیثی شیعه به خوبی در می‌یابیم، موضوع ظهور حضرت مهدی علیه‌السّلام و برپایی حکومت عدل جهانی به دست ایشان مورد اشاره قرار گرفته است.
مؤلف انگیزه خود از نوشتار را شناخت فرهنگ و معارف اهل بیت علیهم‌السّلام فروغی بیشتر افکنده، بر آگاهی جستجوگران معارف مهدوی بیفزاید، بیان می‌کند.
روش مؤلف در نگارش این اثر این گونه است که در هر فصل، سوالاتی را مطرح می‌کند و سپس به پاسخ و تشریح مطالب می‌پردازد تا خواننده بهتر بتواند با موضوعات مطرح شده در کتاب، خود را درگیر نماید و آسان تر از آن‌ها بهره برداری نماید.


اثر از چهار بخش با عناوین نوید تا طلوع ، ابر و آفتاب، چشم به راه آفتاب و عصر روشنایی تشکیل شده است.


بخش اول، دو فصل با نام‌های منجی باوری در دین و آئین‌های پیش از اسلام و مهدویت در اسلام دارد.
در فصل اول، عقیده زرتشتی‌ها ، هندوها ، یهودیان و مسیحیان در خصوص منجی و موعود مورد بررسی قرار می‌گیرد. فصل دوم، به بررسی مهدویت از نگاه قرآن و روایات از دیدگاه اهل سنت و شیعه می‌پردازد. در بخش روایات این مباحث مطرح می‌شود. درباره پدر و مادر حضرت مهدی علیه‌السّلام ، ولادت پنهانی ایشان، محل ولادت و زندگی دوران کودکی، چگونگی اثبات ولادت ایشان، مشترکات اهل سنت با شیعه در موضوعات مهدویت.

۳.۱ - بخش ابر و آفتاب

بخش دوم (ابر و آفتاب) چهار فصل دارد که سه فصل اول به مباحث کلیات غیبت، غیبت صغری و غیبت کبرا می‌پردازد و فصل چهارم زندگی حضرت مهدی علیه‌السّلام را در دو دوره فوق از نظر ویژگی‌های جسمانی، دارا بودن زن و فرزند، محل زندگی و طول عمر مورد کنکاش و تبیین قرار می‌دهد.
سه فصل نخست (کلیت) شامل مباحث نظریه‌های چگونگی غیبت، فلسفه و علل غیبت، معنای غیبت صغرا، چگونگی آغاز امامت و غیبت آن حضرت، وظایف بزرگ و خطیر امامت و خردسالی آن حضرت، معنای نیابت خاص و فلسفه آن، معرفی سفیران دوره غیبت، معنای توقیع و نسبت دادن آن‌ها به قلم آن حضرت و معنای نیابت عام می‌باشد.

۳.۲ - بخش چشم به راه آفتاب

بخش سوم (چشم به راه آفتاب) به بحث انتظار، منتظران، ارتباط شیعیان با آن حضرت در عصر انتظار و بحث زمینه سازان ظهور در طی چهار فصل می‌پردازد.
در فصل مربوط به انتظار، معنای انتظار فرج و جایگاه آن در فرهنگ شیعه و ویژگی‌های آن و آثار انتظار آمده است. در فصل دوم، فضیلت منتظران و وظایف منتظران در دوران غیبت ذکر می‌شود. نظریه‌های ملاقات با امام زمان علیه‌السّلام در دوران غیبت کبرا بحث فصل سوم می‌باشد. فصل چهارم، بحث چگونگی زمینه سازی ظهور حضرت توسط منتظران و ویژگی‌های آنان را مطرح می‌کند.

۳.۳ - چهار فصل پایانی

بخش چهارم دارای چهار فصل با عناوین: ظهور حضرت مهدی علیه‌السّلام ، قیام ایشان، حکومت حضرت مهدی علیه‌السّلام و جهان پس از آن حضرت می‌باشد.
فصل اول شامل مطالب شرایط ظهور، نشانه‌های ظهور، زمان ظهور، ویژگی‌های جسمانی آن حضرت در دوران ظهور و نخستین اقدام آن حضرت پس از ظهور می‌باشد. در فصل قیام حضرت مهدی علیه‌السّلام (فصل دوم) مسائل چگونگی پیروزی آن حضرت با شمشیر و تسلیحات پیشرفته و اعجاب آور نظامی، یاران خاص حضرت و ویژگی‌های آنان، بررسی استفاده حضرت از نیروهای غیبی در زمان حکومت جهانی خودشان، بررسی همراه داشتن میراث پیامبران علیهم‌السّلام در هنگام ظهور با حضرت و چگونگی بهره بردن حضرت از آن‌ها و بررسی فرود آمدن و اقتدای حضرت مسیح علیه‌السّلام در عصر ظهور مطرح می‌شود.
در فصل سوم، درباره حکومت جهانی، ویژگی‌ها و روش حکومتی حضرت مهدی علیه‌السّلام بحث می‌شود و سپس این سؤال مطرح می‌شود که با جهانی بودن حکومت آن حضرت، دین‌ها هم نیز یکی خواهد شد یا این که آن حضرت آئین جدیدی خواهد آورد؟ مدت حکومت آن حضرت و محل زندگی ایشان مسائل بعدی است که مورد بررسی قرار می‌گیرد.
فصل چهارم، مباحث فرجام حیات حضرت مهدی علیه‌السّلام ، زنده شدن بعضی از انسان‌ها برای بار دوم، رجعت کنندگان عصر ظهور و وضعیت جهان پس از حضرت مهدی توضیح داده خواهد شد.


مؤلف به قصد ایجاز مطالب، سندی روایات را حذف کرده، ولی منابع هر روایت را در پاورقی ذکر نموده است. همچنین از آن جا که در متن، ترجمه فارسی روایات را درج نموده، متن عربی برخی از روایات را در پاورقی آورده است. در پاورقی‌ها، آدرس مطالبی که از منابع مختلف در متن به آن‌ها استناد نموده، گنجانده شده است. در آغاز کتاب، فهرست مطالب و در پایان اثر، فهرست منابع و ماخذ آمده است.


نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب مهدویت




جعبه ابزار