• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نورانیت بهشتیان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



بهشتیان در صحنه قیامت دارای نورانیت و روسفیدی هستند و دارای نوری هستند که درخشش خاصی دارد.



بهشتیان،در صحنه قیامت دارای چهره ای روسفید و دارای نورانیت هستند.
یوم تبیض وجوه وتسود وجوه... واما الذین ابیضت وجوههم ففی رحمة الله هم فیها خــلدون.(آن عذاب عظیم) روزی خواهد بود که چهره‌هائی سفید ، و چهره‌هائی سیاه می‌گردد، اما آنها که صورتهایشان سیاه شده، (به آنها گفته می‌شود:) آیا بعد از ایمان ، و (اخوّت و برادری در سایه آن،) کافر شدید؟! پس بچشید عذاب را، به سبب آنچه کفر می‌ورزیدید! •و امّا آنها که چهره‌هایشان سفید شده، در رحمت خداوند خواهند بود؛ و جاودانه در آن می‌مانند..به دنبال هشدارى که در آیات سابق درباره تفرقه و نفاق و بازگشت به آثار دوران کفر و جاهلیت داده شد، در این دو آیه به نتایج نهائى آنها اشاره مى شود که چگونه کفر و تفرقه و نفاق و بازگشت به جاهلیت ، موجب رو سیاهى است و چگونه اسلام و ایمان و اتحاد و صمیمیت موجب رو سفیدى است .
نخست مى گوید: ((در روز رستاخیز چهره هایى نورانى و چهره هایى تاریک و سیاه خواهد بود)). (یوم تبیض وجوه و تسود وجوه )
سپس مى فرماید: به آنها که چهره هاى سیاه و تاریک دارند گفته مى شود: ((چرا بعد از ایمان ، راه کفر را پیمودید و چرا بعد از اتحاد در پرتو اسلام ، راه نفاق و جاهلیت را پیش گرفتید؟ پس اکنون بچشید عذاب را در برابر آنچه کفر ورزیدید)). (فاما الذین اسودت و جوههم اکفرتم بعد ایمانکم فذوقوا العذاب بما کنتم تکفرون .)
ولى در مقابل آنها مؤ منان متحد، غرق در دریاى رحمت الهى خواهند بود و جاودانه در آن زندگى آرام بخش بسر مى برند.
بارها یادآور شده ایم که حالت و کیفیات زندگى انسان و پاداش و کیفرهاى او در جهان دیگر تجسمى از اعمال و روحیات و افکار او در این جهان است ، و به تعبیر دیگر: هر کارى که از انسان در این جهان سر مى زند آثار وسیع و گسترده اى در روح انسان باقى مى گذارد که در این دنیا ممکن است به آسانى درک نشود، ولى در رستاخیز ، پس از دگرگونیها و تکاملهایى که در آن رخ مى دهد. با واقعیت حقیقى خود جلوه مى کند و چون در آنجا حاکمیت و تجلى روح بیشتر است آثار آن حتى در جسم منعکس خواهد شد.
همانطور که ایمان و اتحاد در این جهان مایه رو سفیدى است ، و به عکس ، ملت پراکنده و بى ایمان مردمى رو سیاهند، در جهان دیگر این رو سیاهى و رو سفیدى مجازى دنیا شکل ((حقیقى )) به خود مى گیرد، و صاحبان آنها با چهره ه اى سفید و درخشان ، و یا سیاه و تاریک محشور مى گردند.


نور بهشتیان، از اطراف آنان درخشش دارد و این نور را مؤمنین هم می بینند.
یوم تری المؤمنین والمؤمنـت یسعی نورهم بین ایدیهم وبایمـنهم بشریکم الیوم جنت تجری من تحتها الانهـر. (این پاداش بزرگ) در روزی است که مردان و زنان باایمان را می‌نگری که نورشان پیش‌رو و در سمت راستشان بسرعت حرکت می‌کند (و به آنها می‌گویند:) بشارت باد بر شما امروز به باغهایی از بهشت که نهرها زیر (درختان) آن جاری است؛ جاودانه در آن خواهید ماند! و این همان رستگاری بزرگ است! .
.. جنت تجری من تحتها الانهـر یوم لایخزی الله النبی والذین ءامنوا معه نورهم یسعی بین ایدیهم وبایمـنهم.ای کسانی که ایمان آورده‌اید بسوی خدا توبه کنید، توبه‌ای خالص؛ امید است (با این کار) پروردگارتان گناهانتان را ببخشد و شما را در باغهایی از بهشت که نهرها از زیر درختانش جاری است وارد کند، در آن روزی که خداوند پیامبر و کسانی را که با او ایمان آوردند خوار نمی‌کند؛ این در حالی است که نورشان پیشاپیش آنان و از سوی راستشان در حرکت است، و می‌گویند: «پروردگارا! نور ما را کامل کن و ما را ببخش که تو بر هر چیز توانائی!»


نور بهشتیان، باعث طمع منافقان برای استفاده از آن می شود و منافقان طمع می کنند که از آن استفاده کنند.
یوم تری المؤمنین والمؤمنـت یسعی نورهم بین ایدیهم وبایمـنهم بشریکم الیوم جنت تجری من تحتها الانهـر... • یوم یقول المنـفقون والمنـفقـت للذین ءامنوا انظرونا نقتبس من نورکم..(این پاداش بزرگ) در روزی است که مردان و زنان باایمان را می‌نگری که نورشان پیش‌رو و در سمت راستشان بسرعت حرکت می‌کند (و به آنها می‌گویند:) بشارت باد بر شما امروز به باغهایی از بهشت که نهرها زیر (درختان) آن جاری است؛ جاودانه در آن خواهید ماند! و این همان رستگاری بزرگ است! •روزی که مردان و زنان منافق به مؤمنان می‌گویند: «نظری به ما بیفکنید تا از نور شما پرتوی برگیریم!» به آنها گفته می‌شود: «به پشت سر خود بازگردید و کسب نور کنید!» در این هنگام دیواری میان آنها زده می‌شود که دری دارد، درونش رحمت است و برونش عذاب! ..بگذارید ما هم از نور شما استفاده کنیم !
از آنجا که در آخرین آیه از آیات گذشته خداوند انفاق کنندگان را به اجر کریم نوید داد، در آیات مورد بحث مشخص مى کند که این اجر کریم و ارزشمند و باعظمت در چه روزى است ؟
مى فرماید: ((این در همان روزى است که مردان و زنان باایمان را مى نگرى که نورشان در پیش رو و در سمت راستشان به سرعت حرکت مى کند)) (یوم ترى المؤ منین و المؤ منات یسعى نورهم بین ایدیهم و بایمانهم ).گرچه مخاطب در اینجا پیامبر (صلى اللّه علیه و آله ) است ، ولى مسلما دیگران هم این صحنه را مى بینند، ولى چون شناسائى مؤ منان براى پیامبر (صلى اللّه علیه و آله ) لازم است تا آنها را مورد تفقد بیشترى قرار دهد با این نشانه آنها را به خوبى مى شناسد.
گرچه مفسران در مورد این ((نور)) احتمالات متعددى داده اند ولى روشن است که منظور از آن تجسم نور ایمان است ، چون تعبیر به ((نورهم )) (نور مردان و زنان باایمان ) شده است ، و جاى تعجب نیست ، چرا که در آن روز عقائد و اعمال انسانها تجسم مى یابد، ایمان که همان نور هدایت است به صورت روشنائى و نور ظاهرى مجسم مى گردد، و کفر که تاریکى مطلق است ، به صورت ظلمت ظاهرى مجسم مى گردد.


نورانیت بهشتیان، بازتاب اعمال دنیایی آنان می باشد که خداوند به آنها عطا کرده است.
... بشریکم الیوم جنت تجری من تحتها الانهـر... • یوم یقول المنـفقون والمنـفقـت للذین ءامنوا انظرونا نقتبس من نورکم قیل ارجعوا وراءکم فالتمسوا نورا. (این پاداش بزرگ) در روزی است که مردان و زنان باایمان را می‌نگری که نورشان پیش‌رو و در سمت راستشان بسرعت حرکت می‌کند (و به آنها می‌گویند:) بشارت باد بر شما امروز به باغهایی از بهشت که نهرها زیر (درختان) آن جاری است؛ جاودانه در آن خواهید ماند! و این همان رستگاری بزرگ است! •روزی که مردان و زنان منافق به مؤمنان می‌گویند: «نظری به ما بیفکنید تا از نور شما پرتوی برگیریم!» به آنها گفته می‌شود: «به پشت سر خود بازگردید و کسب نور کنید!» در این هنگام دیواری میان آنها زده می‌شود که دری دارد، درونش رحمت است و برونش عذاب!


صدیقان و شهدا ، دارای نورانیت ستودنی در بهشت هستند.
والذین ءامنوا بالله ورسله اولـئک هم الصدیقون والشهداء عند ربهم لهم اجرهم ونورهم والذین کفروا وکذبوا بـایـتنا اولـئک اصحـب الجحیم.کسانی که به خدا و رسولانش ایمان آوردند، آنها صدّیقین و شهدا نزد پروردگارشانند؛ برای آنان است پاداش (اعمال) شان و نور (ایمان) شان؛ و کسانی که کافر شدند و آیات ما را تکذیب کردند، آنها دوزخیانند. (از اینکه در پایان آیه، تکذیب کنندگان آیات خدا جهنمی دانسته شده‌اند، به قرینه مقابله معلوم می‌شود صدیقان و شهدا از بهشتیانند.)


بهشتیان، خواستار کامل شدن نور خویش در بهشت هستند و از خدا در خواست می کنند که نورشان را تکمیل کنند.
... ویدخلکم جنت تجری من تحتها الانهـر یوم لایخزی الله النبی والذین ءامنوا معه نورهم یسعی بین ایدیهم وبایمـنهم یقولون ربنا اتمم لنا نورنا...ای کسانی که ایمان آورده‌اید بسوی خدا توبه کنید، توبه‌ای خالص؛ امید است (با این کار) پروردگارتان گناهانتان را ببخشد و شما را در باغهایی از بهشت که نهرها از زیر درختانش جاری است وارد کند، در آن روزی که خداوند پیامبر و کسانی را که با او ایمان آوردند خوار نمی‌کند؛ این در حالی است که نورشان پیشاپیش آنان و از سوی راستشان در حرکت است، و می‌گویند: «پروردگارا! نور ما را کامل کن و ما را ببخش که تو بر هر چیز توانائی!» . (یوم لا یخزى الله النبى و الذین آمنوا معه ).((و شما را در باغهائى از بهشت وارد کند که نهرها از زیر درختانش ‌ جارى است )) (و یدخلکم جنات تجرى من تحتها الانهار ).((این کار در روزى خواهد بود که خداوند پیامبر و کسانى را که با او ایمان آوردند خوار و موهون نمى کند)) (یوم لا یخزى الله النبى و الذین آمنوا معه ).((این در حالى است که نور (ایمان و عمل صالح ) آنها از پیشاپیش و از سوى راستشان در حرکت است )) و عرصه محشر را روشن مى سازد، و راه آنها را به سوى بهشت مى گشاید (نورهم یسعى بین ایدیهم و بایمانهم ).
در اینجاست که آنها رو به درگاه خداوند آورده ، ((مى گویند پروردگارا! نور ما را کامل کن ، و ما را ببخش که بر هر کار قادرى )) (یقولون ربنا اتمم لنا نورنا و اغفر لنا انک على کل شى ء قدیر).


پیامبراکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و مؤمنان، از نوری در بهشت برخوردار هستند.
... ویدخلکم جنت تجری من تحتها الانهـر یوم لایخزی الله النبی والذین ءامنوا معه نورهم یسعی بین ایدیهم وبایمـنهم...ای کسانی که ایمان آورده‌اید بسوی خدا توبه کنید، توبه‌ای خالص؛ امید است (با این کار) پروردگارتان گناهانتان را ببخشد و شما را در باغهایی از بهشت که نهرها از زیر درختانش جاری است وارد کند، در آن روزی که خداوند پیامبر و کسانی را که با او ایمان آوردند خوار نمی‌کند؛ این در حالی است که نورشان پیشاپیش آنان و از سوی راستشان در حرکت است، و می‌گویند: «پروردگارا! نور ما را کامل کن و ما را ببخش که تو بر هر چیز توانائی!»


۱. آل عمران/سوره۳، آیه۱۰۶.    
۲. آل عمران/سوره۳، آیه۱۰۷.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۳، ۵۹-۶۰.    
۴. حدید/سوره۵۷، آیه۱۲.    
۵. تحریم/سوره۶۶، آیه۸.    
۶. حدید/سوره۵۷، آیه۱۲.    
۷. حدید/سوره۵۷، آیه۱۳.    
۸. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۳، ۳۲۸-۳۲۹.    
۹. حدید/سوره۵۷، آیه۱۲.    
۱۰. حدید/سوره۵۷، آیه۱۳.    
۱۱. حدید/سوره۵۷، آیه۱۹.    
۱۲. تحریم/سوره۶۶، آیه۸.    
۱۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۴، ص۲۹۱-۲۹۲.    
۱۴. تحریم/سوره۶۶، آیه۸.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۵۱۶، برگرفته از مقاله «نورانیت بهشتیان»    


رده‌های این صفحه : بهشت | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار