• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نفرین‌های نوح (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



نوح علیه‌السلام اوّلين پیامبر فرستاده شده به سوى تمام مردم زمین‌ و اوّلين پيامبرى است كه عذاب -استیصال‌- در زمان وى نازل گرديد.
[۴] خزائلى، اعلام القرآن، ص ۶۴۱.
وى در ۳۵۰ سالگى يا ۴۸۰ سالگى به نبوّت مبعوث شد و ۹۵۰ سال در قوم خود زيست. قرآن کریم با اوصاف و القاب نيك از اين پيامبر بزرگ نام برده و هفتاد و یکمین سوره قرآن نيز به نام نوح است. در این مقاله آیات مرتبط با نفرین‌های حضرت نوح علیه‌السلام معرفی می‌شوند.



نفرین نوح علیه‌السلام بر قومش، مبنى بر نابودی آنان و پاك شدن زمین از لوث آنها:
وَ قالَ نُوحٌ رَبِّ لا تَذَرْ عَلَى الْأَرْضِ مِنَ الْكافِرِينَ دَيَّاراً ... وَ لا تَزِدِ الظَّالِمِينَ إِلَّا تَباراً." نوح" گفت: پروردگارا! روى زمين احدى از كافران را زنده مگذار... پروردگارا! مرا بيامرز، و همچنين پدر و مادرم، و تمام كسانى را كه با ایمان وارد خانه من شدند، و جميع مردان و زنان باايمان را، و ظالمان را جز هلاکت ميفزا!


گمراهی و ناسپاسى قوم نوح و نسل آنان، موجب نفرين شدن آنان از سوى نوح عليه السلام:
وَ قالَ نُوحٌ رَبِّ لا تَذَرْ عَلَى الْأَرْضِ مِنَ الْكافِرِينَ دَيَّاراً إِنَّكَ إِنْ تَذَرْهُمْ يُضِلُّوا عِبادَكَ وَ لا يَلِدُوا إِلَّا فاجِراً كَفَّاراً." نوح" گفت: پروردگارا! روى زمین احدى از کافران را زنده مگذار. چرا كه اگر آنها را بگذارى بندگانت را گمراه مى‌كنند، و جز نسلى فاجر و كافر به وجود نمى‌آورند.

حضرت نوح براى نفرين خود استدلال مى‌كند و مى‌افزايد:" زيرا اگر آنها را واگذارى بندگانت را گمراه مى‌كنند، و جز نسلى فاجر و كافر به وجود نمى‌آورند"! (إِنَّكَ إِنْ تَذَرْهُمْ يُضِلُّوا عِبادَكَ وَ لا يَلِدُوا إِلَّا فاجِراً كَفَّاراً).
اين نشان مى‌دهد كه نفرین انبیاء، از جمله نوح علیه‌السلام از روى خشم و غضب و انتقام‌جویی و کینه‌توزی نبود، بلكه روى يك حساب منطقى صورت گرفته است، و نوح مانند افراد كم حوصله‌اى نبود كه با كوچكترين چيزى از جا در برود و دهان به نفرين بگشايد، بلكه بعد از نهصد و پنجاه سال دعوت و صبر و شکیبایی و خون دل خوردن، و بعد از یأس كامل زبان به نفرين گشود.


۱. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الطبری، ج ۱، ص ۱۷۸.    
۲. سیوطی، عبدالرحمان بن ابی بکر، الدر المنثور، ج ۳، ص ۴۷۹.    
۳. زحیلی، وهبه، التفسیر المنیر، ج ۲۹، ص ۱۳۷.    
۴. خزائلى، اعلام القرآن، ص ۶۴۱.
۵. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الطبری، ج ۱، ص ۱۷۹-۱۸۰.    
۶. نوح/سوره۷۱، آیه۲۶.    
۷. نوح/سوره۷۱، آیه۲۸.    
۸. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۵، ص۸۷.    
۹. نوح/سوره۷۱، آیه۲۶.    
۱۰. نوح/سوره۷۱، آیه۲۷.    
۱۱. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۵، ص۸۷.    
۱۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۵، ص۸۸.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۳۱، ص۵۲۸، برگرفته از مقاله «نفرین‌های نوح علیه‌السلام».    


رده‌های این صفحه : حضرت نوح | موضوعات قرآنی | نفرین




جعبه ابزار