• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

موسی و نماز (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



حضرت موسی علیه‌السلام از طرف خداوند مأمور به اقامه نماز شدند. در این مقاله آیات مرتبط به نماز و حضرت موسی علیه‌السلام معرفی می‌شوند.



موسی علیه‌السلام مأمور ساختن مکان نماز و مُصلّى‌ براى بنی‌اسرائیل:
وَ أَوْحَيْنا إِلى‌ مُوسى‌ وَ أَخِيهِ أَنْ تَبَوَّءا لِقَوْمِكُما بِمِصْرَ بُيُوتاً وَ اجْعَلُوا بُيُوتَكُمْ قِبْلَةً وَ أَقِيمُوا الصَّلاةَ وَ بَشِّرِ الْمُؤْمِنِينَ. و به موسى و برادرش وحی كرديم كه براى قوم خود خانه‌هايى در سرزمين مصر انتخاب كنيد، و خانه‌هايتان را مقابل يكديگر (و متمركز) قرار دهيد، و نماز را بر پا داريد، و به مؤمنان بشارت ده (كه سرانجام پيروز مى‌شوند).

۱.۱ - تفسیر آیه

در اينكه مقصود از «قبله» چيست، مفسران احتمالهاى گوناگونى ذكر كرده‌اند، از جمله آنها محل نماز است. گفتنى است جمله «واقيموا الصلاة» مؤيدى بر احتمال ياد شده است‌.
در تفسیر و توضیح آیه آمده است:
خداوند مى‌فرمايد: ما به موسى و برادرش وحى فرستاديم كه براى قوم خود خانه‌هايى در سرزمين مصر انتخاب كنيد" (وَ أَوْحَيْنا إِلى‌ مُوسى‌ وَ أَخِيهِ أَنْ تَبَوَّءا لِقَوْمِكُما بِمِصْرَ بُيُوتاً).
و مخصوصا" اين خانه‌ها را نزديك به يكديگر و مقابل هم بسازيد" (وَ اجْعَلُوا بُيُوتَكُمْ قِبْلَةً).
سپس به خود سازى معنوى و روحانى بپردازيد" و نماز را بر پا داريد" و از اين طريق روان خود را پاك و قوى نمائيد (وَ أَقِيمُوا الصَّلاةَ).
و براى اينكه آثار ترس و وحشت از دل آنها بيرون رود، و قدرت روحى و انقلابى را بازيابند" به مؤمنان بشارت ده" بشارت به پيروزى و لطف و رحمت خدا (وَ بَشِّرِ الْمُؤْمِنِينَ‌).
از مجموع اين آيه استفاده مى‌شود كه بنى اسرائيل در آن زمان به صورت گروهى پراكنده، شكست‌خورده، وابسته و طفيلى، و آلوده و ترسان بودند، نه خانه‌اى از خود داشتند و نه اجتماع و تمركزى، نه برنامه سازنده معنوى داشتند و نه شهامت و شجاعت لازم براى يك انقلاب كوبنده! لذا موسى و برادرش هارون ماموريت يافتند كه براى بازسازى اجتماع بنى اسرائيل مخصوصا از نظر روحى برنامه‌اى را در چند ماده پياده كنند. یکی از برنامه‌ها: توجه به عبادت و مخصوصا نماز كه انسان را از بندگی بندگان جدا، و به خالق همه قدرتها پيوند مى‌دهد، قلب و روح او را از آلودگی گناه مى‌شويد و حس اتکای به نفس را در آنان زنده مى‌كند و با تكيه بر قدرت پروردگار، روح تازه‌اى به كالبد انسان مى‌دمد.


اقامه نماز، از مسئوليتهاى موسى عليه‌السلام:
... يا مُوسى‌ ... وَ أَقِمِ الصَّلاةَ لِذِكْرِي.


اقامه نماز، از عوامل رستگاری، در صحف موسی علیه‌السلام:
قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَكَّى‌ وَ ذَكَرَ اسْمَ رَبِّهِ فَصَلَّى‌ إِنَّ هذا لَفِي الصُّحُفِ الْأُولى‌ صُحُفِ إِبْراهِيمَ وَ مُوسى‌.مسلما رستگار مى‌شود كسى كه خود را تزکیه كند. و نام پروردگارش را بياد آورد و نماز بخواند.... اين دستورات در کتب آسمانی پيشين آمده است. كتب ابراهیم و موسى.


۱. یونس/سوره۱۰، آیه۸۷.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۸، ص۳۶۹.    
۳. آلوسی، شهاب الدین، روح المعانی، ج۶، ص ۱۶۰.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۸، ص۳۷۰-۳۷۱.    
۵. طه/سوره۲۰، آیه۱۱.    
۶. طه/سوره۲۰، آیه۱۴.    
۷. اعلی/سوره۸۷، آیه۱۴.    
۸. اعلی/سوره۸۷، آیه۱۵.    
۹. اعلی/سوره۸۷، آیه۱۸.    
۱۰. اعلی/سوره۸۷، آیه۱۹.    
۱۱. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۶، ص۴۰۱.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۳۱، ص۴۵۳، برگرفته از مقاله «موسی علیه‌السلام و نماز».    


رده‌های این صفحه : حضرت موسی | موضوعات قرآنی | نماز




جعبه ابزار