• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

موسوعة طب الائمه (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کتاب«موسوعة طب الائمه علیهم‌السّلام » از جمله نگاشته‌های مفصل پیرامون طب روایی شیعی است که توسط آقای باسم انصاری به رشته تحریر درآمده و در ۲۵ ذی القعده سال ۱۴۱۹ ق به اتمام رسیده است.



کتاب بر اساس حروف الفبا تدوین شده است که جلد اول آن از حرف الف آغاز شده و با حرف راء پایان می‌پذیرد و بقیه حروف در جلد دوم آمده است. مطلب هر حرف تحت عنوان باب آمده بنابراین این اثر دارای ۲۸ باب است. مؤلف در نگارش این اثر علاوه بر مراجعه به منابع روایی به منابع پزشکی جدید نیز مراجعه نموده و نمونه‌هایی از تحقیقات جدید را نیز در این اثر گزارش نموده است.
[۱] موسوعة طب الائمه علیهم السلام، باسم انصاری، ج۱، ص۲۷.
[۲] موسوعة طب الائمه علیهم السلام، باسم انصاری، ج۱، ص۷۷.
[۳] موسوعة طب الائمه علیهم السلام، باسم انصاری، ج۱، ص۹۰.
[۴] موسوعة طب الائمه علیهم السلام، باسم انصاری، ج۱، ص۱۲۸.



مؤلف در مقدمه با اشاره به مقام گرامی پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و ائمه معصومین علیه‌السلام و علم الهی آنها در علوم و فنون به اهتمام آنها به علم طب اشاره و نگاشته اش را در برگیرنده گوشه‌ای از علوم و معارف اهل بیت علیهم‌السلام پیرامون دانش طب می‌داند.
[۵] موسوعة طب الائمه علیهم السلام، باسم انصاری، ج۱، ص۷.

مؤلف در این اثر موضوعات طبی را از جمله داروها، بیماری‌ها، شیوه‌های درمان را به ترتیب حروف الفبا پشت سرهم به تحریر درآورده است. در این میان رساله‌های حدیثی را نیز در میان بعضی از حروف گنجانده است که رساله اهلیلجة امام صادق علیه‌السلام در حرف الف، رساله توحید مفصل در حرف تاء، رساله ذهبیه امام رضا علیه‌السلام در حرف ذال از آن جمله‌اند. مؤلف شیوه تدوین و خصوصیات اثرش را چنین برمی شمرد:
۱. اهم مراحل تالیف این کتاب جمع آوری و تصنیف احادیث است بدون آن که تحقیقی در اسانید روایات داشته باشیم، چرا که این تحقیقی مفصل و طولانی می‌طلبد که از حوصله این مجال خارج است.
۲. در این اثر خصوصیات نباتات و گیاهان و فوائد طبی وارد شده در احادیث جمع آوری شده است. البته باید توجه داشت که بعضی از احادیث نیاز به تحقیق و پژوهش گسترده دارد.
۳. در کنار احادیث طبی معصومین علیه‌السلام مطالبی از طب جدید را برای تایید آورده‌ایم تا قیمت علمی احادیث معلوم شود. البته مؤلف یک توصیه نیز دارد و آن این که در مراجعه به احادیث باید به جهت و شرایط صدور احادیث را در نظر داشت چرا که بسیاری از احادیث در شرائط خاص و برای افراد خاص صادر شده است.


فهرست مطالب هر یک از مجلدات در انتهای همان جلد آمده است. همچنین در پایان جلد دوم فهرست مصادر و منابع آمده است.


۱. موسوعة طب الائمه علیهم السلام، باسم انصاری، ج۱، ص۲۷.
۲. موسوعة طب الائمه علیهم السلام، باسم انصاری، ج۱، ص۷۷.
۳. موسوعة طب الائمه علیهم السلام، باسم انصاری، ج۱، ص۹۰.
۴. موسوعة طب الائمه علیهم السلام، باسم انصاری، ج۱، ص۱۲۸.
۵. موسوعة طب الائمه علیهم السلام، باسم انصاری، ج۱، ص۷.



نرم افزار جامع طب، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار