• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

الموسوعة الرجالیة المیسرة

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ترابی، علی اکبر و یحیی رهایی صاحب کتاب رجالی، با عنوان الموسوعة الرجالیة المیسرة او معجم رجال الوسائل می‌باشند.
[۱] ترابی، علی لکبر، الموسوعة الرجالیة المیسرة، مقدمه و اشراف بر تحقیق: جعفر سبحانی، قم: مؤسسة الامام الصادق (علیه‌السلام)، ۱۴۱۹ ق، ج۲، اول.




مقدمه کتاب، شامل بحث مختصری در تدوین حدیث، به همراه اسناد، تنظیم اسناد به روش جوامع حدیثی، شرایط حجیت خبر و بیان ویژگی‌های این کتاب است.


متن کتاب، مشتمل بر فهرست اسامی رجال و راویانی است که در وسائل الشیعة و کتب اربعه روایت داشته‌اند و با استفاده از کتب رجالی شیعه، شرح حال آنها آورده شده است. در ذیل هر عنوان، شرح حالی از آن راوی، با بیان اقوال علمای علم رجال، مشخص شده و به همراه آن، نام آثار وی مشخص شده است.
در بیان توثیق و تضعیف راویان، علاوه بر بیان اقوال قدما و متاخران، بر بعضی از توثیقات عام اعتماد شده است؛ مانند: اعتماد بر این قول مشهور که ابن ابی عمیر و صفوان بن یحیی و بزنطی، از غیر شخص ثقه روایت نقل نمی‌کنند؛ توثیق مشایخ اصحاب اجماع؛ وثاقت مشایخ صدوق و راویانی که در طریق صدوق‌اند؛ وثاقت راویانی که ابن قولویه در کتاب کامل الزیارات، به طور مستقیم از آنها روایت نقل کرده است.
در بسیاری از موارد، تعداد روایات راویانی که نام آنها در اسناد کتب اربعه آمده، مشخص شده است. در مواردی که راوی‌ای مشهور به اسم و کنیه و لقب باشد، هر یک در محل خود آورده شده است؛ اما تنها در یک موضع، شماره گذاری شده است تا مشخص شود که اینها شامل یک نفرند.
در خاتمه، آیة الله سبحانی، طریق شیخ صدوق و شیخ طوسی به راویانی که صاحب «کتاب» و یا «اصل» بوده‌اند و ایشان، روایات را از آن کتاب یا اصل اتخاذ کرده، آورده است.


۱. ترابی، علی لکبر، الموسوعة الرجالیة المیسرة، مقدمه و اشراف بر تحقیق: جعفر سبحانی، قم: مؤسسة الامام الصادق (علیه‌السلام)، ۱۴۱۹ ق، ج۲، اول.



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «تألیفات رجالی قرن چهاردهم هجری»، تاریخ بازیابی ۹۵/۲/۲۵.    



جعبه ابزار