• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مرقد عاتکه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مرقد عاتکه بنت عبدالمطلب و صفیّه در بقیع قرار دارد.




عاتکه دختر عبدالمطّلب و عمه رسول خدا(صلی الله علیه وآله) بود.



عاتکه همان کسی است که در مکه و پیش از جنگ بدر خوابی به این مضمون دید که قریش جگر گوشه‌هایش را از دست می‌دهد. وقتی خبر این خواب در آستانه رفتن سپاه قریش به بدر مطرح شد، ابوجهل آن را مورد تمسخر قرار داد. از قضا در نبرد بدر، قریش سروران خود و از جمله همین ابوجهل را از دست داد.



صفیّه دختر دیگر عبدالمطّلب و عمّه رسول خدا(صلی الله علیه وآله) بود.



صفیه از زنان با شهامت صدر اسلام بود و در جریان جنگ احزاب، در داخل شهر، یک یهودی را که برای یهودیان بنی قریظه جاسوسی می‌کرد، به قتل رساند.



این دو خواهر در کنار یکدیگر دفن شده‌اند و در گذشته بقعه‌ای داشته‌اند که به نام بقیع العمّات شناخته می‌شد و اکنون اثری از آن بر جای نمانده است. اکنون قبرهای این دو زن در کنار دیوار غربی بقیع قرار گرفته است.
برخی از محققان در این که عاتکه در اینجا دفن شده باشد، اظهار تردید کرده اند.



مَطَری (م ۷۴۱) با وصف قبر صفیه ـ بدون اشاره به این که عاتکه نیز در آنجا مدفون است ـ می نویسد روی قبر با چیدن سنگهایی در اطراف آن مشخص شده، اما چون نزدیک دیوار شهر مدینه و در خروجی بقیع بوده، توافقی برای ساختن قبه بر آن نشده است.
[۱] التعریف، ص۴۳.
به نظر می‌رسد که در قرون بعد، برای صفیه نیز بقعه‌ای ساخته شده است.
به هر حال، نقل مطری نشان می‌دهد که دیوار بقیع در سمت قبر صفیه، درست در جایی بوده که اکنون قرار دارد و قبرستان بقیع این سوتر نبوده است.



در کنار آن، صورت قبر سوّمی وجود دارد که به عنوان قبر حضرت ام البنین مادر حضرت ابوالفضل العباس(علیه السلام) شناخته و زیارت می‌شود.


 
۱. التعریف، ص۴۳.




رسول جعفریان، آثار اسلامی مکّه و مدینه، ص۳۴۸-۳۴۹.    



جعبه ابزار