• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مدت برزخ (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



از ديدگاه قرآن و روایات، برزخ و قبر يک چيز است که گاهي از آن به عالم قبر و گاهي از آن به عالم برزخ ياد مي شود. مدت برزخ از مسائلی است که در قرآن کریم به آن پرداخته شده است؛ در این آیات تأکید بر کوتاهی زندگی در برزخ در برابر قیامت و علم کامل خداوند بر مدت برزخ شده است.



کوتاهی مدت زمان زندگی در عالم برزخ:
ویوم یحشرهم کان لم یلبثوا الا ساعة من النهار یتعارفون بینهم... «(به یاد آور) روزی را که (خداوند) آنها را جمع (و محشور) می‌سازد؛ آن چنان که (احساس می‌کنند) گویی جز ساعتی از روز، (در دنیا) توقف نکردند؛ به آن مقدار که یکدیگر را (ببینند و) بشناسند! مسلما آنها که لقای خداوندروز رستاخیز) را تکذیب کردند، زیان بردند و هدایت نیافتند».
یوم یدعوکم فتستجیبون بحمده وتظنون ان لبثتم الا قلیلا. «همان روز که شما را (از قبرهایتان) فرامی خواند؛ شما هم اجابت می‌کنید در حالی که حمد او را می‌گویید؛ می‌پندارید تنها مدت کوتاهی (در جهان برزخ) درنگ کرده‌اید!».
قـل کم لبثتم فی الارض عدد سنین• قالوا لبثنا یوما او بعض یوم فسـل العادین• قـل ان لبثتم الا قلیلا لو انکم کنتم تعلمون. «(خداوند) می‌گوید: «چند سال در روی زمین توقف کردید؟• (در پاسخ) می‌گویند: تنها به اندازه یک روز، یا قسمتی از یک روز! از آنها که می‌توانند بشمارند بپرس!• می‌گوید: (آری،) شما مقدار کمی توقف نمودید اگر می‌دانستید!».
کانهم یوم یرونها لم یلبثوا الا عشیة او ضحـیها. «آنها در آن روز که قیام قیامت را می‌بینند چنین احساس می‌کنند که گویی توقفشان (در دنیا و برزخ) جز شامگاهی یا صبح آن بیشتر نبوده است!».


آگاهی کامل خداوند، به مدت زمان زندگی در برزخ:
هو الذی خلقکم من طین ثم قضی اجلا واجل مسمی عنده ثم انتم تمترون. «او کسی است که شما را از گل آفرید؛ سپس مدتی مقرر داشت (تا انسان تکامل یابد)؛ و اجل حتمی نزد اوست (و فقط او از آن آگاه است). با این همه، شما (مشرکان در توحید و یگانگی و قدرت او،) تردید می‌کنید».
برخی از مفسران «اجل مسمی عنده» را به زمان مرگ تا روز قیامت (عالم برزخ) تفسیر کرده‌اند.
یوم ینفخ فی الصور ونحشر المجرمین یومـئذ زرقا• نحن اعلم بما یقولون اذ یقول امثلهم طریقة ان لبثتم الا یوما. «همان روزی که در «صور» دمیده می‌شود؛ و مجرمان را با بدنهای کبود، در آن روز جمع می‌کنیم! • ما به آنچه آنها می‌گویند آگاهتریم، هنگامی که نیکو روش‌ترین آنها می‌گوید: «شما تنها یک روز درنگ کردید».


۱. یونس/سوره۱۰، آیه۴۵.    
۲. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۰، ص۶۸.    
۳. اسراء/سوره۱۷، آیه۵۲.    
۴. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۶، ص۲۵۹-۲۶۰.    
۵. مؤمنون/سوره۲۳، آیه۱۱۲ - ۱۱۴.    
۶. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۵، ص۷۲.    
۷. نازعات/سوره۷۹، آیه۴۶.    
۸. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۶، ص۱۲۵.    
۹. انعام/سوره۶، آیه۲.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۴، ص۸.    
۱۱. طه/سوره۲۰، آیه۱۰۲.    
۱۲. طه/سوره۲۰، آیه۱۰۴.    
۱۳. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۴، ص۲۱۰.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۲۰۷، برگرفته از مقاله «مدت برزخ».    


رده‌های این صفحه : برزخ | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار