• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جاودانگی لعن خدا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند در قرآن کریم منافقین و مشرکین و آنان که دلهای بیمار دارند را لعن کرده است و این نفرین تا ابد جاوید خواهد ماند.



نفرین خداوند در قرآن برای کسانی که مرتد هستند جاودانه و همیشگی است.
... کفروا بعد‌ایمـنهم... • اولـئک جزاؤهم ان علیهم لعنة الله... • خــلدین فیها..(چگونه خداوند قومى را كه بعد از ايمانشان کافر شدند هدايت مى‌كند...•نان سزايشان اين است كه لعنت ‌خدا و فرشتگان و مردم همگى برايشان است •در آن (لعنت) جاودانه بمانند..)
«کیف یهدی الله قوما کفروا بعد ایمنهم...
هدایت یافتن کافرانی که کفرشان ناشی از عناد و دشمنی با حق است، محال می‌باشد.
این استفهام انکاری است و منظور این است که هدایت شدن قومی که بعد از ایمان کافر شدند را بعید جلوه دهد. و مراد از این بعید شمردن محال بودن است. همچنانکه در آخر آیه فرموده: ((و الله لا یهدی القوم الظالمین و خدا مردم ستمگر را هدایت نمی‌کند)). و ما در نظیر این جمله‌ها گفتیم که وصف مشعر به علیت است. در نتیجه معنای آیه این می‌شود که: خدای تعالی این قوم را با اینکه چنین حالتی و چنین وضعی در آنها هست هدایت نمی‌کند.»

۱.۱ - معنای لعن

««لَعن» در اصل، به معنى طرد و دور ساختن آميخته با خشم و غضب است و در مورد خداوند ، به معنى دور ساختن از رحمت خويش مى‌باشد، و اما در مورد فرشتگان و مردم به معنى خشم و تنفر و طرد معنوى يا تقاضا از خداوند درباره دور ساختن اين گونه افراد از رحمت است.
آرى، اين مرتدان ظالم و ستمگر كه آگاهانه اين راه را پيموده‌اند چنان در فساد و گناه فرو مى‌روند كه مورد نفرت همه افراد عاقل و با هدف عالم، اعم از انسان و فرشتگان، بلكه از آن بالاتر مورد خشم و غضب پروردگار قرار مى‌گيرند.»


مرگ با حالت کفر، موجب گرفتاری همیشگی و ابدی به لعنت خدا می شود.
ان الذین کفروا وماتوا وهم کفار اولـئک علیهم لعنة الله... • خــلدین فیها..(كسانى كه كافر شدند و در حال كفر مردند لعنت‌ خدا و فرشتگان و تمام مردم بر آنان باد •در آن (لعنت) جاودانه بمانند...)

۲.۱ - مقصود از کفار

«این جمله کنایه است از اصرار و پافشاریشان در کفر و عناد و لجبازیشان در قبول نکردن حق، چون کسى که از بى توجهى بدین حق متدین نباشد، نه از روى عناد و کبرورزى، چنین کسى در حقیقت کافر نیست، بلکه مستضعفى است که امرش بدست خدا است شاهدش این است که خدایتعالى کفر کافران را در غالب آیات قرآن، مقید به تکذیب مى کند...»
«در آيات گذشته، نتيجه کتمان حق را ديديم، آیات مورد بحث در تكميل آن اشاره به افراد كافرى مى‌كند كه به لجاجت و كتمان و كفر و تکذیب حق، تا هنگام مرگ ادامه مى‌دهند...
اين گروه نيز همانند كتمان كنندگان حق، گرفتار لعن خدا و فرشتگان و مردم مى‌شوند، با اين تفاوت كه چون تا آخر عمر بر كفر، اصرار ورزيده‌اند طبعاً راه بازگشتى بر ايشان باقى نمى‌ماند. پس از آن اضافه مى‌كند: «آنها جاودانه در اين لعنت الهى و لعنت فرشتگان و مردم خواهند بود...»


۱. آل عمران/سوره۳، آیه۸۶ - ۸۸.    
۲. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۲، ص۳۳۹.    
۳. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۳، ص۵۲۵.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۷۵۲.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۱۶۱.    
۶. بقره/سوره۲، آیه۱۶۲.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۱، ص۴۵۰.    
۸. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱، ص۵۸۸.    
۹. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۶۲۹-۶۳۰.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۹، ص۴۴۲، برگرفته از مقاله «جاودانگی لعن خدا».    


رده‌های این صفحه : خدا شناسی | خلود | لعن | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار