• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قضاوت انبیاء (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



یکی از وظایف پیامبران، قضاوت بین مردم است. در این مقاله آیات مرتبط با قضاوت انبیا معرفی می‌شوند.



داوری براى حلّ اختلافات مردم، از وظايف پيامبران:

۱. كان النّاس أمّة وحدة فبعث اللّه النّبيّين مبشّرين ومنذرين وأنزل معهم الكتب بالحقّ ليحكم بين النّاس فيما اختلفوا فيه .... مردم (در آغاز) يك دسته بودند، (و تضادى در ميان آنها وجود نداشت. بتدريج جوامع و طبقات پديد آمد و اختلافات و تضادهايى در ميان آنها پيدا شد، در اين حال) خداوند، پيامبران را برانگيخت، تا مردم را بشارت و بيم دهند و کتاب آسمانی، كه به سوى حق دعوت مى‌كرد، با آنها نازل نمود، تا در ميان مردم، در آنچه اختلاف داشتند، داورى كند. (افراد با ایمان، در آن اختلاف نكردند،) تنها (گروهى از) كسانى كه كتاب را دريافت داشته بودند، و نشانه‌هاى روشن به آنها رسيده بود، به خاطر انحراف از حق و ستمگری، در آن اختلاف كردند. خداوند، آنهايى را كه ايمان آورده بودند، به حقيقت آنچه مورد اختلاف بود، به فرمان خودش، رهبرى نمود. (اما افراد بى ايمان، هم چنان در گمراهی و اختلاف، باقى ماندند.) و خدا، هر كس را بخواهد، به راه راست هدايت مى‌كند.


۲. ما كان لبشر أن يؤتيه اللّه الكتب والحكم والنّبوّة .... براى هيچ بشرى سزاوار نيست كه خداوند، كتاب آسمانى و حکم و نبوت به او دهد سپس او به مردم بگويد:" غير از خدا، مرا پرستش كنيد!" بلكه (سزاوار مقام او، اين است كه بگويد:) مردمى الهى باشيد، آن گونه كه کتاب خدا را مى‌آموختيد و درس مى‌خوانديد! (و غير از خدا را پرستش نكنيد!)

۳. إنّآ أنزلنا التّورية ... يحكم بها النّبيّون .... ما تورات را نازل كرديم كه در آن هدایت و نور بود و پيامبران كه تسليم در برابر فرمان خدا بودند، با آن، براى یهودیان حكم مى‌كردند و (همچنين) علماء و دانشمندان به اين كتاب الهى كه به آنها سپرده شده بود و بر آن گواه بودند، داورى مى‌نمودند، بنا بر اين (از داورى كردن بر طبق آیات الهی) از مردم نهراسيد و از من بترسيد و آيات مرا به بهاى ناچيز نفروشيد و آنها كه به احكامى كه خدا نازل كرده حكم نمى‌كنند كافرند.

۴. أولئك الّذين ءاتينهم الكتب والحكم والنّبوّة .... آنها كسانى هستند كه كتاب و حكم و نبوت به آنان داديم و اگر نسبت به آن كفر ورزند (مهم نيست زيرا) كسانى را نگاهبان آن ساخته‌ايم كه نسبت به آن کافر نيستند.


۱. بقره/سوره۲، آیه۲۱۳.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۹۴.    
۳. آل‌عمران/سوره۳، آیه۷۹.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۶۳۱.    
۵. مائده/سوره۵، آیه۴۴.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۴، ص۳۸۹.    
۷. انعام/سوره۶، آیه۸۹.    
۸. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۵، ص۳۳۱.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۵، ص۹۸، برگرفته از مقاله «قضاوت انبیاء».    



رده‌های این صفحه : انبیاء | قضاوت | موضوعات قرآنی

منابع اين صفحه : فرهنگ قرآن




جعبه ابزار