• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عملکرد وهابیون

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



یکی از فرقه‌های افراطی اسلامی‌ که در قرون اخیر به وجود آمده که با نظرات خلاف کتاب و سنت موجب مشکلات فراوانی در جوامع اسلامی شده، فرقه وهابیت است، وقتی کارنامه این فرقه را با یک نگاه اجمالی نه تفصیلی بررسی می‌کنیم؛ می‌بینیم که کارنامه بسیار سیاهی دارندکه یکی از کارهای ننگین آنها حمله به شهرها و قتل و غارت آنها می‌باشد.



وقتی ما درباره یک دین، فرقه، مذهب، مسلک دچار تردید می‌شویم و نکاتی خاص به ذهن ما می‌رسد، بهترین چیزی که انسان را از سردرگمی خارج می‌سازد بررسی کارنامه عملکرد بزرگان آن فرقه می‌باشد. زیرا این بزرگان در هر فرقه و مذهبی که هستند اعتقادات و باورهای فرقه را پایه ریزی کرده و عامل به آن هستند، مثلا شیعه مبنا و اساس و پایه حرف‌های خود رابر استدلال نهاده است و بنا بر آیه: «قل هاتوا برهانکم ان کنتم صادقین؛بگو دلیل خود را بیاورید اگر راست می‌گویید». مخالفانش را دعوت به استدلال و برهان می‌نماید.
حال باید کارنامه وهابیت و بزرگان آن را ورق زد تا متوجه شد که افکار عملکرد ایشان چگونه می‌باشد. برای بررسی این مطلب ابتداء باید مقدمه‌ای را یادآور شد. دعوت وهابیان و عملکرد ایشان دارای دو مرحله کلی می‌باشد.
نخست: یک دوره ۷۵ ساله تا سال ۱۲۳۵ که خاندان سعود حکومت کردند و با قلع و قمع دولت نجد به دست ابراهیم پاشای عثمانی و قتل عبدالله بن سعود در استامبول، خاندان یاد شده از قدرت ساقط شدند و بعد از آن برای مدتی قریب به هشتاد سال در عزلت روزگار گذراندند.
مرحله دوم: دعوت وهابیان با فعالیت عبدالعزیز بن عبدالرحمن در سال ۱۳۱۹ ق آغاز شد زمانی که وی از کویت به نجد آمد و پس از تسلط به نجد و توسعه قدرت خود، کشور عربستان سعودی را ایجاد کرد و تاکنون فرزندان وی به این کشور حکومت می‌کنند.
[۲] قریب گرکانی، محمد حسین، نشریه هفت آسمان، مقاله تاریخ وهابیه، ص۱۷۷.



وقتی کارنامه وهابیان را با یک نگاه اجمالی نه تفصیلی بررسی می‌کنیم؛ می‌بینیم که کارنامه بسیار سیاهی دارندکه یکی از کارهای ننگین آنها حمله به شهرها و قتل و غارت آنها می‌باشد.

۲.۱ - حمله به طائف

الف: حمله به طائف در سال ۱۲۱۷: وهابیان در ذی القعده سال ۱۲۱۷ با جنگ و ستیز وارد طائف شدند و همگان حتی کودکان را نیز قتل‌عام نمودند و اطفال و شیرخوارگان را نیز در آغوش مادران سر بریدند و گروهی از مردم فراری را نیز دنبال نموده و کشتند و اموال مردم را غارت کردند و بسیاری از خانه‌ها را تخریب کردند.

۲.۲ - محاصره جده

ب: محاصره جده توسط وهابیان در سال۱۲۱۸: سعود در سال ۱۲۱۸ نامه‌ای به مردم جده نوشت و از آنان خواست از او اطاعت کنند آنان در پاسخ نوشتند ما رعیت شریف (حاکم وقت حجاز) هستیم و اطاعت ما وابسته به اطاعت اوست. آنگاه سعود با سپاهیانش جده را به مدت ۸ روز محاصره کردند اما کاری از پیش نبرده، به سرزمین‌های خود بازگشتند ولی دوباره در محرم ۱۲۱۹ با دوازده هزار سرباز جنگجو به عزم محاصره جده حرکت کرده و سه روز جده را در محاصره داشتند و روزی یک بار به شهر حمله می‌کردند. بعد از سه روز جنگ بسیار سختی در گرفت و با عزیمت (فرار و شکست) وهابیان پایان یافت.

۲.۳ - تسلط بر ینبع

ج: تسلط وهابیان بر ینبع: وهابیان ینبع را هم مثل سایر شهرها محاصره کردند و بالاخره وارد شهر شدند و دست به کشتار زدند ولی سپاه شریف آنها را بیرون کرد بنابراین آنان به طرف جده برای محاصره رفتند ولی توپ‌های شهر جده آنها را دور ساخت. آنها به محاصره راه‌ها پرداختند و هرکه را سر راه می‌دیدند می‌کشتند و مسلمانان را مشرک می‌خواندند.
[۳] امین، سید محسن، کشف الارتیاب، ترجمه سید ابراهیم سید علوی، ص۱۳.


۲.۴ - حمله به نجف

د: حمله وهابیان به نجف در سال ۱۲۲۲: در این زمان وهابیان تصمیم گرفتند به نجف حمله کنند بنابراین به نجف لشگرکشی کرده، مال رعیت و خزانه حضرت امیر (علیه‌السلام) به غارت رفت و کتابخانه حضرت را آتش زدند ولی چون کراماتی از حضرت دیدند برگشتند.
[۴] فرمانیان، مهدی، فرق تسنن، ص۶۴۴.


۲.۵ - حمله به لارستان و شام

همچنین آنان در سنه ۱۲۲۳ به لارستان حمله و در سال ۱۲۲۴ شام را تسخیر و شهر دمشق را به تصرف درآوردند، و از این نمونه کارها که چند مورد جهت مثال بیان شد. مشت نمونه خروار است.


وهابیت، کارنامه عمل‌کرد وهابیون.


۱. بقره/سوره۲، آیه۱۱۱.    
۲. قریب گرکانی، محمد حسین، نشریه هفت آسمان، مقاله تاریخ وهابیه، ص۱۷۷.
۳. امین، سید محسن، کشف الارتیاب، ترجمه سید ابراهیم سید علوی، ص۱۳.
۴. فرمانیان، مهدی، فرق تسنن، ص۶۴۴.



سایت پژوهه، برگرفته از مقاله «عملکرد وهابیون»، تاریخ بازیابی ۹۵/۰۱/۱۶.    






جعبه ابزار