• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عباسقلی آدمیت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



عباسقلی آدمیت بنیانگذار جمعیت آدمیت (خاندان آدمیت) می‌باشد. میرزا عباسقلی‌خان توسط "میرزا یحیی خان مشیرالدوله قزوینی‌" با جرگه آزادی‌خواهان روشنفکر و یاران "میرزا ملکم‌خان" محشور گردید و مروج "رساله‌های ملکم" و "قانون" در تهران شد.



عباسقلی فرزند "عیوض ‌علیخان" در ۱۲۴۰ش در قزوین تولد یافت. تحصیلات مقدماتی و متعارف آن دوره را فراگرفت و در بیست سالگی به دستگاه "میرزا یحیی خان مشیرالدوله قزوینی‌" پیوست و مورد توجه او قرار گرفت. وقتی "میرزا یحیی‌خان مشیرالدوله" به وزارت عدلیه منصوب شد، او را به کار قضایی گمارد و در تعلیم و تربیت وی سعی کافی به عمل آورد. میرزا عباسقلی‌خان توسط "مشیرالدوله"با جرگه آزادی‌خواهان روشنفکر و یاران "میرزا ملکم‌خان" محشور گردید و با آثار و افکار او آشنایی یافت و در ۲۲ سالگی به فراموشخانه پیوست و مدتی نیز مهماندار "میرزا ملکم‌خان" بود. مروج "رساله‌های ملکم" و "قانون" در تهران شد و آثار او را نشر و توزیع می‌کرد.
[۱] عاقلی، باقر، شرح حال رجال نظامی‌و سیاسی معاصر، ص۲.



در زمان سلطنت مظفرالدین ‌شاه چون دامنه فعالیت آزادی‌خواهان وسعت گرفته بود، یک جمعیت سری به نام "جمعیت‌آدمیت" (خاندان آدمیت) تاسیس کرد. بسیاری از رجال و نمایندگان مجلس، اطبا و روحانیون و نظامیان به آن پیوستند. هدف "مجمع آدمیت" تلاش برای آزادی و رهایی از قید استبداد بود. "سلیمان ‌اسکندری"، "دکتر مصدق"، "ذکاءالملک‌ فروغی"، "احتشام‌السلطنه" و "سپهدار اعظم" از جمله اعضا این مجمع بودند.
[۲] کرمانی، ناظم الاسلام، تاریخ بیداری ایرانیان، ص۴۰۸.



عباسقلی آدمیت در ۱۳۱۸. ش در تهران درگذشت. فرزندان او "طهمورث"و "فریدون"در وزارت امورخارجه استخدام شدند. فریدون از نویسندگان معروف تاریخ مشروطه است.


خاندان آدمیت، فریدون آدمیت، طهمورث آدمیت.


۱. عاقلی، باقر، شرح حال رجال نظامی‌و سیاسی معاصر، ص۲.
۲. کرمانی، ناظم الاسلام، تاریخ بیداری ایرانیان، ص۴۰۸.



سایت پژوهه، برگرفته از مقاله «خاندان آدمیت»، تاریخ بازیابی ۹۵/۵/۹.    






جعبه ابزار