• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عادت عددیه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



عادت عددیه از اقسام عادت ماهانه زنان می باشد.



در این قسم از عادت، زن در زمان های متفاوت - مثلا یک بار اول و بار دیگر وسط ماه - خون می‌بیند؛ لیکن شمار روزهای آن یکسان است، مثلا هر ماه هفت روز.


۱- زنی که دو مرتبه، پشت‌سرهم خون ببیند که وقت (مثلاً در اول هر دو ماه) و یا عدد (مثلاً هفت روز در هر یک از دو ماه متوالی) و یا هر دوی آن‌ها مثل هم باشد، صاحب عادت می‌شود. پس با این دو بار خون دیدن یا صاحب عادت‌ وقتیه‌ و یا عادت عددیه و یا عادت وقتیه عددیه می‌شود. و از آنجایی که صاحب عادت‌ وقتیه‌ تنها و بلکه صاحب عادت عددیه تنها، با دو مرتبه خون دیدن خالی از اشکال نیست، لذا سزاوار است احتیاط ترک نشود.
۲- صاحب عادت اگر بیشتر از عادتش خون ببیند و از ده روز تجاوز نکند تمام آن حیض است‌.
۳- اگر بیش از ده روز خون ببیند - کم باشد یا زیاد – حیض او با پاکی‌اش (طهرش) مختلط شده است، پس اگر از حیث وقت و عدد دارای عادت باشد باید خونی را که در روزهای عادت دیده اگرچه اوصاف حیض را نداشته باشد حیض قرار داده و بقیه هرچند دارای صفات حیض باشد، استحاضه است‌.
۴- زنی که (بیش از ده روز خون ببیند و) فقط دارای عادت‌ عددیه‌ است باید از نظر عدد، عادتش را حیض قرار دهد و از نظر وقت، اگر تمیزی باشد که موافق با عدد باشد، باید رجوع به آن تمیز نماید و همچنین است اگر خون تمیز داشته ولی با عدد عادتش مطابق نباشد که در این صورت اگر خون دارای تمیز، کمتر از عادتش باشد، باید تا مقدار عادتش بر آن افزوده و آن را هم حیض قرار دهد، و اگر خون دارای تمیز بیشتر از عدد عادتش باشد، باید فقط به مقدار عادتش حیض قرار دهد. و اگر به‌هیچ‌وجه تمیز نداشته باشد، باید عدد عادتش را از اول دیدن خون قرار دهد.
۵- اگر زنی سه روز متوالی خون ببیند و به مقدار کمتر از ده روز خونش قطع شود، سپس سه روز یا بیشتر خون ببیند، و مجموع آن دو خون و پاکی میان آن دو بیشتر از ده روز باشد و هرکدام از آن دو خون و نقاء (پاکی) کمتر از ده روز باشد، پس «همچنین اگر صاحب عادت‌ عددیه‌ است و عدد یکی از آن دو خون مساوی عادتش باشد باید همان را حیض قرار دهد نه دیگری را، و این موافقت و مساوات خون با عدد صاحب عادت‌ عددیه‌، بنابر اقوی مقدم است بر تمیز و تشخیص به اوصاف (که یکی دیگر از راه‌های شناخت و اثبات حیض است).


۱. العروة الوثقی، ج۱، ص۵۴۱.    
۲. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۵۰، کتاب الطهارة، فصل فی غسل الحیض، مسالة۱۱، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    
۳. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۵۲، کتاب الطهارة، فصل فی غسل الحیض، مسالة۱۶، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    
۴. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۵۳، کتاب الطهارة، فصل فی غسل الحیض، مسالة۱۹، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    
۵. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۵۴، کتاب الطهارة، فصل فی غسل الحیض، مسالة۲۱، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    
۶. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۵۱، کتاب الطهارة، فصل فی غسل الحیض، مسالة۱۵، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    



فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم‌السلام، ج۵، ص۲۸۳، برگرفته از مقاله«عادت عددیه».    
ساعدی، محمد، (مدرس حوزه و پژوهشگر)    ، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی    






جعبه ابزار