• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شریعت نوح (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



نوح علیه‌السلام اوّلين پیامبر فرستاده شده به سوى تمام مردم زمین‌ و اوّلين پيامبرى است كه عذاب -استیصال‌- در زمان وى نازل گرديد.
[۴] خزائلى، اعلام القرآن، ص ۶۴۱.
وى در ۳۵۰ سالگى يا ۴۸۰ سالگى به نبوّت مبعوث شد و ۹۵۰ سال در قوم خود زيست. قرآن کریم با اوصاف و القاب نيك از اين پيامبر بزرگ نام برده و هفتاد و یکمین سوره قرآن نيز به نام نوح است. در این مقاله آیات مرتبط با شریعت حضرت نوح علیه‌السلام معرفی می‌شوند.



نوح علیه‌السلام پيامبر صاحب شریعت:
۱. شَرَعَ لَكُمْ مِنَ الدِّينِ ما وَصَّى بِهِ نُوحاً .... آئينى را براى شما تشريع كرد كه به نوح توصيه كرده بود، و آنچه را بر تو وحی فرستاديم و به ابراهیم و موسی و عیسی سفارش نموديم كه دين را برپا داريد و در آن تفرقه ايجاد نكنيد. خداوند هر كس را بخواهد بر مى‌گزيند، و كسى را كه به سوى او باز گردد هدایت مى‌كند.

۲. فَاصْبِرْ كَما صَبَرَ أُولُوا الْعَزْمِ مِنَ الرُّسُلِ‌ ... بنا بر اين صبر كن آن گونه كه پیامبران اولو العزم شكيبايى كردند و براى (عذاب) آنها شتاب مكن، هنگامى كه وعده‌هايى را كه به آنها داده شد مى‌بينند احساس مى‌كنند كه گويى فقط ساعتى از يك روز در دنیا توقف داشتند، اين ابلاغى است براى همگان، آيا جز قوم فاسق هلاك مى‌شوند؟

اولوالعزم گروه خاصى از پيامبران بزرگ است كه صاحب شريعت بوده‌اند، همانها كه در آيه ۷ سوره احزاب نيز به آنان اشاره شده: وَ إِذْ أَخَذْنا مِنَ النَّبِيِّينَ مِيثاقَهُمْ‌ وَ مِنْكَ وَ مِنْ نُوحٍ وَ إِبْراهِيمَ وَ مُوسى‌ وَ عِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ وَ أَخَذْنا مِنْهُمْ مِيثاقاً غَلِيظاً:" به خاطر بياور هنگامى را كه از پيامبران پيمان گرفتيم، و از تو و از نوح و ابراهيم و موسى و عيسى بن مریم، از همه آنها پیمان محكمى گرفتيم" در اينجا بعد از ذكر همه انبياء به صورت جمع، به اين پنج پيامبر بزرگ اشاره مى‌كند، و اين دليل بر ويژگى آنها است.
در آيه ۱۳ سوره شوری نيز از آنها سخن مى‌گويد: شَرَعَ لَكُمْ مِنَ الدِّينِ ما وَصَّى بِهِ نُوحاً وَ الَّذِي أَوْحَيْنا إِلَيْكَ وَ ما وَصَّيْنا بِهِ إِبْراهِيمَ وَ مُوسى‌ وَ عِيسى‌:" آئينى براى شما تشريع كرد كه به نوح توصيه كرده بود و آنچه را بر تو وحى فرستاديم و بر ابراهيم و موسى و عيسى سفارش نموديم".
روايات فراوانى در منابع شیعه و اهل سنت نيز در اين زمينه نقل شده است كه پيامبران اولوا العزم همين پنج تن بودند، چنان كه در حديثى از امام باقر و امام صادق علیهماالسلام آمده است: منهم خمسة: اولهم نوح، ثم ابراهيم، ثم موسى، ثم عيسى، ثم محمد (صلی‌الله‌علیه‌وآله)
در حدیث ديگرى از امام علی بن الحسین آمده است:منهم خمسة اولوا العزم من المرسلين: نوح و ابراهيم و موسى و عيسى و محمد (صلی‌الله‌علیه‌وآله)، و هنگامى كه راوی سؤال مى‌كند: لم سموا اولوا العزم:" چرا آنها اولوا العزم ناميده شدند"؟ امام در پاسخ مى‌فرمايد: لانهم بعثوا الى شرقها و غربها، و جنها و انسها: " زيرا آنها مبعوث به شرق و غرب و جن و انس شدند
[۱۴] مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۱۱، ص۵۶، حدیث ۵۵.     نيز با صراحت در اين زمينه سخن مى‌گويد.

و باز در حديثى از امام صادق علیه‌السلام آمده: سادة النبيين و المرسلين خمسة و هم اولوا العزم من الرسل و عليهم دارة الرحى نوح و ابراهيم و موسى و عيسى و محمد (صلی‌الله‌علیه‌وآله). " بزرگ پيامبران و رسولان پنج نفرند، و آنها پيامبران اولوا العزم هستند و آسياى نبوت و رسالت بر محور وجود آنها دور مى‌زند، آنها نوح و ابراهيم و موسى و عيسى و محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله بودند" در تفسير "در المنثور" از ابن عباس نيز همين معنى نقل شده كه پيامبران اولوا العزم همين پنج نفرند"


۱. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الطبری، ج ۱، ص ۱۷۸.    
۲. سیوطی، عبدالرحمان بن ابی بکر، الدر المنثور، ج ۳، ص ۴۷۹.    
۳. زحیلی، وهبه، التفسیر المنیر، ج ۲۹، ص ۱۳۷.    
۴. خزائلى، اعلام القرآن، ص ۶۴۱.
۵. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الطبری، ج ۱، ص ۱۷۹-۱۸۰.    
۶. شوری/سوره۴۲، آیه۱۳.    
۷. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۰،ص۳۷۶.    
۸. احقاف/سوره۴۶، آیه۳۵.    
۹. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۱،ص۳۷۵.    
۱۰. احزاب/سوره۳۳، آیه۷.    
۱۱. شوری/سوره۴۲، آیه۱۳.    
۱۲. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ۹، ص ۱۴۳.    
۱۳. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۱۱، ص۵۸، حدیث ۶۱.    
۱۴. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۱۱، ص۵۶، حدیث ۵۵.     نيز با صراحت در اين زمينه سخن مى‌گويد.
۱۵. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج ۱، ص۴۲۶-۴۲۷، باب" طبقات الانبیاء و الرسل"، حدیث ۳.    
۱۶. سیوطی، عبدالرحمان بن ابی بکر، الدر المنثور فی التفسیر بالماثور، ج۷، ص۴۵۴.    
۱۷. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۱،ص۳۷۸-۳۸۰.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۳۱، ص۵۱۲، برگرفته از مقاله «شریعت نوح علیه‌السلام».    


رده‌های این صفحه : حضرت نوح | شریعت | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار