• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

همسران متعدد امام حسن (شبهه)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



امام حسن مجتبی (علیه‌السّلام)، فرزند امام علی (علیه‌السّلام) و نواده بزرگ پیامبر اسلام و امام دوم شیعیان است. در برخی از کتاب‌های تاریخی اهل‌سنت، مورخین برای آن حضرت، همسران متعدد و بسیاری ذکر کرده‌اند، و ما در این نوشتار از منابع خود اهل‌سنت بررسی خواهیم کرد که این مطلب چقدر به واقعیت نزدیک است.



آنچه از نقل‌های مختلف در تاریخ به دست می‌آید، این است که آن حضرت حداکثر ۸ الی ۱۰ همسر که تعدادی از آنها به صورت کنیز و ملک یمین بوده‌اند داشته است، ولی متاسفانه در کتاب‌های تاریخی بعضی از مورخین ۲۵۰ و بعضی ۳۰۰ و حتی تا ۴۰۰ همسر برای ایشان ذکر می‌کنند که این حرف شایعه‌ای بیش نیست.
چنانچه تاریخ را مطالعه کنیم و صفات ممتاز اخلاقی و شخصیت برجسته حضرت مجتبی (علیه‌السّلام) را بشناسیم، برای ما قابل قبول نخواهد بود که شخصی با چنین روح بزرگ و خدایی، علاقه و توجه خارج از حد متعارف به مساله ازدواج و زناشویی از خود نشان دهد.
شاهد زنده این موضوع، تعداد فرزندان آن حضرت است که طبق نوشته مورخان، اگر آن حضرت همسران زیادی اختیار کرده بود لازمه‌اش این بود که فرزندان زیادی هم داشته باشند در صورتی که شیخ مفید (رحمةالله)، و علاّمه مجلسی (رحمةالله) تعداد فرزندان آن حضرت را جمعاً ۱۵ نفر می‌دانند.
آیا با توجه به این تعداد فرزندان، دروغ بودن نسبت صدها همسر به امام حسن مجتبی (علیه‌السّلام) روشن به نظر نمی‌رسد؟


از این همه تضاد و تناقض‌گویی در اقوال روشن می‌شود، که این قبیل اخبار دروغین ساخته و پرداخته از ناحیه عباسیان مخصوصاً در زمان منصور دوانیقی بوده است، زیرا در سال ۱۳۷ هجری قمری، منصور دوانیقی روی کار آمد. او در راستای سیاست‌های ضد اسلامی و ضد مردمی و خاموش‌کردن نهضت‌های علویان و به خصوص سادات حسنی از هیچ تهمت و جعلی در مورد خاندان اهل‌بیت (علیهم‌السّلام) به‌خصوص امام حسن (علیه‌السّلام) دریغ نداشت. به‌طوری که بعد از قیام سادات حسنی به رهبری محمّد بن عبداللّه بن حسن بن علی بن ابی‌طالب در سال ۱۴۵. ق که تا مرز نابودی خلافت منصور دوانیقی پیش رفت، این خلیفه بی‌رحم فرمان داد که عبداللّه بن حسن، پدر محمّد و بسیاری از یاران او را دستگیر نموده و در شهر‌ هاشمیّه زندانی نمایند. آنگاه منصور خطابه‌ای در برابر عدّه‌ای از اهل خراسان ایراد نمود که گواه این مطلب است:
به خدا سوگند پول‌هایی را که به حسن (علیه‌السّلام) عرضه شده بود پذیرفت و معاویه او را فریب داد و وعده کرد که تو را جانشین خودم خواهم نمود، لیکن او را برکنار کرد و از موقعیتی که داشت به زیر کشید. حسن بن علی (علیه‌السّلام) آنگاه به شهر خود مدینه بازگشت روی به زنان آورد، امروز با یکی ازدواج می‌کرد و فردای آن روز، یکی را طلاق می‌داد و با این شیوه به سر برد تا در بستر خویش بمرد....
[۱] زمانی، احمد، حقایق پنهان، ص۳۳۰-۳۳۵.

این حرکت شیطانی منصور و تبلیغات مسموم بنی‌امیه سبب شد که مزدوران قلم به دست و دوستان ناآگاه و غیرملتفت به مصالح اسلام، تعداد همسران را از ۸ تا ۴۰۰ نفر شمارند، امّا آنگاه که سخن از نام و نشان آنان به میان می‌آید درمی‌مانند و تعداد انگشت شماری را معرفی می‌کنند که این خود دلیل بر این تهمت بزرگ به وجود مقدس امام مجتبی (علیه‌السّلام) می‌باشد.


برای اطلاع بیشتر می‌توانید به کتاب‌های زیر مراجعه نمایید. بحارالانوار،
[۲] مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۱۰۰.
مروج الذهب،
[۳] مسعودی، علی بن حسین، مروج الذهب، ج۳، ص۳۰۶.
حیاة الامام الحسن بن علی،
[۴] عاملی، جعفر مرتضی، حیاة الامام الحسن بن علی.
ارشاد شیخ مفید،
[۵] مفید، محمد بن محمد، ارشاد شیخ مفید.
مناقب ابن شهر آشوب.
[۶] ابن‌شهر آشوب، محمد بن علی، مناقب ابن شهر آشوب، ج۴.



۱. زمانی، احمد، حقایق پنهان، ص۳۳۰-۳۳۵.
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۱۰۰.
۳. مسعودی، علی بن حسین، مروج الذهب، ج۳، ص۳۰۶.
۴. عاملی، جعفر مرتضی، حیاة الامام الحسن بن علی.
۵. مفید، محمد بن محمد، ارشاد شیخ مفید.
۶. ابن‌شهر آشوب، محمد بن علی، مناقب ابن شهر آشوب، ج۴.



موسسه ولی‌عصر، برگرفته از مقاله «آیا شایعه همسران متعدّد برای امام مجتبی (علیه‌السّلام) درست است؟».    






جعبه ابزار