• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 369 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در سال سیصد و شصت و نه هجری قمری، رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: استمرار جنگ های قبیله‌ای در مغرب، ناکام ماندن فاطمیان در باز پس‌گیری دمشق، سرکوب قبائل عرب بنی شیبان توسط عضدالدوله دیلمی، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: عمران بن شاهین و ... .



- عضدالدوله به طمع این که خلافت به یکی از نوادگانش برسد، دختر بزرگش را به خلیفه عباسی طائع تزویج می‌کند.
- مرگ حسنویه حاکم کردستان و نصب پسرش بدر بن حسنویه به جای وی.
- ترور عمران بن شاهین امیر بطائح و جانشینی پسرش حسن بن عمران پس از او.
- منصور بن ابی عامر نیروهای زناته را که یوسف بلکین سال پیش با آنها جنگیده و ایشان را از مغرب میانی بیرون رانده بود و آنان به (سبته) پناهنده شده بودند، به اندلس فرامی‌خواند و آنها نیز وارد اندلس می‌شوند. آنگاه ایشان را ملتزم رکاب خویش می‌گرداند؛ به طوری که تا پایان حکومت عامری؛ یعنی تا سال ۳۹۹ ق هم چنان آن جا باقی می‌مانند.


- استمرار جنگ های قبیله‌ای در مغرب: یوسف بلکین بن زیری صنهاجی برای تعقیب سران زناته که از مغرب میانی به سبته تبعید شده بودند و برای تصرف سبته به آن جا حمله می‌کند، ولی برابر مدافعان شهر که از سوی منصور بن ابی عامر فراهم شده بودند؛ مجبور به عقب‌نشینی می‌شود.
- ناکام ماندن فاطمیان در باز پس گیری دمشق: عزیز فاطمی سپاهی به فرماندهی سلمان بن جعفر بن فلاح کتامی برای آزاد کردن دمشق از دست قسّام تراب که بر شهر مستولی بود، به آن جا گسیل می کند، اما قسّام او را شکست داده، از دمشق می راند.
- سرکوب هجوم‌های اعراب: عضدالدوله سپاهی به سوی اعراب بنی شیبان ـ که هجوم های زیادی بر شهرها و مناطق مختلف داشتند ـ می‌فرستد و آنها را به شدت سرکوب کرده، تعداد زیادی از آنها را می‌کشد و تعداد هشتصد نفر از آنها را اسیر می‌کند که به بغداد منتقل می‌شوند.
- عضدالدوله سربازانی برای دستگیری ضبة بن محمد اسدی به عین التمر می فرستد. ضبه که به دزدی و راهزنی پرداخته بود، از مقابل نیروهای عضدالدوله می‌گریزد و بدین ترتیب، امنیت دوباره به آن منطقه بازمی‌گردد.
- تلاش ابوتغلب حمدانی برای استیلا بر رمله: ابوتغلب حمدانی که از ورودش به دمشق جلوگیری می‌شود، به سرزمین بنی عقیل ساکن شام می‌رود. بنی عقیل نیز گرد وی جمع می‌شوند. و ابوتغلب همراه آنان راهی رمله می شود. حاکم آن جا دغفل بن جرّاح طائی برای رویارویی با او از شهر بیرون می‌آید و طیّ جنگی که میان نیروهای آن دو رخ می‌دهد، بنی عقیل شکست می خورند و ابوتغلب اسیر و نزد دغفل برده می‌شود، و دغفل او را می‌کشد.


ثابت بن زهرون
• ابوتغلب حمدانی
• عمران بن شاهین


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۲، ص۳۰۷.





جعبه ابزار