• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

رسالة الصلاة فی المشکوک (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مؤلف رساله محمد حسین بن عبد الرحیم غروی، میرزای نائینی است. وی از علمای بزرگ شیعه در قرن چهاردهم و متوفای سال ۱۳۵۵ هجری قمری می‌باشد.



مؤلف در این کتاب به سبکی علمی و دقیق به بحث و بررسی مسئله صلات در لباس مشکوک پرداخته است.


این کتاب اثری ارزشمند برای بحث و تحقیق در مبحث صلات در لباس مشکوک و منبعی خوب برای آشنایی با مبانی مؤلف در این باب می‌باشد.


این کتاب در یک مقدمه و سه بخش و دو خاتمه آمده است. اقوال مساله، قول مختار و مقتضای اصول علمیه در مقامات ثلاث. این کتاب در ۵۴۰ صفحه آمده است.

مؤلف در آغاز کتاب می‌فرماید: «انی کتبت فی سالف الزمان فی مسالة الصلاة فی المشکوک رسالة اودعت فیها من تنقیح المبانی المهمة و تحریر ضوابطها ما ادی الیه قاصر نظری، و لما انتهینا فی الدورة الاصولیة السابقة الی البحث عن کبری هذه المسالة استدرکنا بعض ما فات عند تحریر هذه الرسالة، فاختلفت نسخها السابقة و اللاحقة. و الآن اذ انتهینا فی کتاب الصلاة الی البحث عن اصل المسالة راینا ان نزید فی الرسالة امورا اخر و مهمات لم تحرر و توضیحات لبعض ما تضمنته من الغوامض التی الفیناها جاریة علی السنة و اقلام بغیر صورتها و علی غیر وجهها او محذوفة الاسناد الی مبتکرها». من در گذشته کتابی درباره صلات در لباس مشکوک به رشته تحریر درآورده بودم و در آن مبانی و ضوابط مساله را بر طبق نظر خود نگاشته بودم. ولی در دوره اخیر درس خارج فقه وقتی دوباره به این بحث رسیدیم به برخی موضوعات فراموش شده برخوردیم و این موجب اختلاف نسخه‌های قدیم و جدید کتاب شد. هم اکنون تصمیم بر نگارش جدید و طرح امور مهمی که مطرح نشده بود و توضیح برخی مشکلات که بر زبانها و قلمها جاری است و یا مبتکر آن معلوم نیست گرفتیم.
[۱] رسالة الصلاة فی المشکوک، میرزای نائینی، ص۵.



تاریخ نگارش این کتاب سال ۱۳۱۵ هجری قمری می‌باشد.


سید محسن امین صاحب کتاب ارزشمند اعیان الشیعه ج۶ ص۵۴ درباره این کتاب می‌فرماید: «المیرزا حسین و یقال محمد حسین بن الشیخ عبد الرحیم الملقب بشیخ الاسلام النائینی النجفی کان عالما جلیلا فقیها اصولیا حکیما عارفا ادیبا متقنا للادب الفارسی عابدا مدرسا مقلدا فی الاقطار مؤلفاته: رسالة فی اللباس المشکوک». میرزا حسین و به وی محمد حسین نیز می‌گفتند. فرزند شیخ عبد الرحیم، ملقب به شیخ الاسلام نائینی نجفی، دانشمند، بزرگوار، فقیه، اصولی، حکیم، عارف، ادیب، قوی در ادبیات فارسی، عابد، مدرس و مرجع تقلید بسیاری در سرزمین‌های گوناگون وی آثاری دارد من جمله رساله‌ای در حکم لباس مشکوک».
[۲] اعیان الشیعه، سید محسن امین، ج۶، ص۵۴.



جعفر غروی نائینی نیز بر این کتاب شرحی مفصل نگاشته‌اند که به همراه این کتاب به چاپ رسیده و در این برنامه نیز آمده است. وی نوه مؤلف، میرزای نائینی می‌باشد.


نسخه حاضر در برنامه، ناشر آن مؤسسه آل البیت علیهم السلام، تاریخ نشر سال ۱۴۱۸ هجری قمری، به زبان عربی، در قطع وزیری، در یک جلد، چاپ اول، در شهر مقدس قم و ایران می‌باشد. این نسخه به همراه شرح شیخ جعفر غروی نائینی می‌باشد.


۱. رسالة الصلاة فی المشکوک، میرزای نائینی، ص۵.
۲. اعیان الشیعه، سید محسن امین، ج۶، ص۵۴.



نرم افزار جامع فقه اهل بیت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار