• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

رافع بن لیث کنانی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



رافع بن لیث کنانی، از شورشیان بر علیه دربار عباسی و رهبر مضریان در قرن دوم قمری بود. رافع در جنگ‌های متعدد با عباسیان پیروز میدان بود. بنابر برخی نقل‌ها او سرانجام به سال ۱۹۵ ق در نبرد با هرثمة بن اعین کشته شد.



رافع بن لیث بن نصر بن سیار کنانی، از خاندان صاحب ریاست بود و رهبری مضریان را از جد خود، نصر بن سیار به ارث برد.


او بر علیه علی بن عیسی ماهان، حاکم خراسان که بر مردم ظلم روا می‌داشت و عرب‌های ساکن خراسان را مورد اذیّت قرار می‌داد، شورید. یاران رافع، رو به فزونی نهادند و سرزمین‌های ترک‌نشین و تمام شهرهای بین النهرین او را تایید و همراهی کردند.


ابن ماهان لشکری به فرماندهی پسرش عیسی بن علی ماهان به سوی او گسیل داشت. رافع او را شکست داده و عیسی در جنگ کشته شد. هارون الرشید به منظور استمالت از شورشیان علی بن ماهان را برکنار و اموال او را مصادره کرد. آن گاه او را به نزد خود فرا خواند و زندانی کرد و هرثمة بن اعین را به حکومت خراسان گماشت.
هرثمه نیز نتوانست شورش رافع را که توسط مردم پذیرفته شده و مورد تایید آنان بود، سرکوب کند. سرانجام،‌ هارون الرشید در سال ۱۹۲ ق خود برای سرکوبی شورش حرکت کرد. در همین سفر بود که‌ هارون الرشید درگذشت.


هرثمه پس از درگذشت‌ هارون، تلاش خود را برای سرکوبی شورش رافع به کار برد و او را تا سمرقند تعقیب و سپس محاصره کرد و وی را در دژ سمرقند به قتل رساند. به نقلی، دیگر تعقیب رافع پس از درگذشت‌ هارون ادامه داشت تا این که از مامون عباسی درخواست امان کرد و مامون او را امان داد و تکریم و احترامش نمود.


۱. زرکلی، خیرالدین، الاعلام، ج۳، ص۱۲.    
۲. ابن اثیر، علی بن ابی‌الکرم، الکامل فی التاریخ، ج۶، ص۱۹۵.    
۳. ابن تغری بردی، یوسف، النجوم الزاهره فی ملوک مصر و القاهره، ج۲، ص۱۳۲.    
۴. ابن‌کثیر، اسماعیل بن عمر، البدایه و النهایه، ج۱۰، ص۲۲۴.    
۵. یعقوبی، احمد بن اسحاق، تاریخ یعقوبی، ج۲، ص۴۲۵.    
۶. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۸، ص۳۱۹.    
۷. ابن خلدون، عبدالرحمن، تاریخ ابن خلدون، ج۴، ص۲۲۹.    



عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۱، ص۴۳۹.





جعبه ابزار