• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دراسة فی علامات الظهور (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



دراسة فی علامات الظهور و توضیح الواضحات من اشکل المشکلات به زبان عربی اثر سید جعفر مرتضی عاملی (متولد ۱۳۶۳ ق) می‌باشد.
اثر، درصدد بیان نشانه‌های ظهور امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف با روش ابتکاری در بخش اول و در بخش دوم به نقد و ارزیابی علمی کتاب‌های بیان الائمه و خطبه البیان پرداخته است.



هدف مولف از تدوین در پیش گفتار این گونه آمده: «که اثر موضوع نشانه‌های ظهور را مورد نقد و بررسی قرار می‌دهد که تا حد زیادی جنبه سلبی به خود گرفته؛ یعنی برخورد با علامات ظهور از زاویه‌ای که هیچ گونه تناسب و انسجامی با اهداف حقیقی آن ندارد.» و ظاهرا این مساله بدان جهت است که عده‌ای از منحرفان با استفاده سوء از احساسات منتظران مطالب کذب و تحریف شده‌ای را در قالب نشانه‌های ظهور به مشتاقان امام عصر عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف ارائه داده‌اند و مولف این اثر را در نقد آن‌ها تالیف نموده است.
تالیف بخش اول به تاریخ رمضان ۱۴۲۱ ق و بخش دوم جمادی الثانی ۱۴۲۴ ق رقم خورده است.


بسیاری از مردم در رویارویی با بحران‌ها و حوادث بزرگ و خطرناک، اهتمام زیادی به مسئله امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و علامات ظهور دارند و به دنبال چیزی می‌گردند که روزنه‌ای از نور امید در دلشان بگشایند و گوشه‌ای از حوادثی را که در آینده دور و نزدیک به وقوع خواهد پیوست، بر ایشان بنمایاند. از این رو برخی از نویسندگان و اهل قلم را می‌بینیم که تلاش دارند، به این میل ظاهری پاسخ دهند و برای ترسیم حوادث آینده بر اساس فهمی که از متون موجود دارند، تلاش و کوشش می‌کنند. هر چند پناه بردن مردم به دین و متون دینی و نیز احساس آنان که پاسخ‌های درست بسیاری از خواسته‌های انسانی و نیز راه حل‌های ریشه‌ای مشکلات را که در رنج هستند، در اختیار دارد، بسیار پسندیده است. لیکن این مساله هر چند جنبه‌های مثبت بزرگی دارد؛ اما جنبه‌های منفی هم به همراه دارد. زیرا این موضوع، موضوعی است جالب و جذاب برای هواپرستان و مدعیان دورغین که درصددند با روش‌های گمراه کننده و با ادعاهایی که احساسات توده مردم را بر انگیخته و از اهتمام آنان به این گونه مسائل بهره بردار کنند. پس طبیعی است که آنان با جعل و وضع، زمینه پیش گویی‌های غیبی از آینده و علامات آخرالزمان که مردم آینده و سرنوشت خود را در آن می‌بینند، افزایش یابد. مولف در اثر حاضر، که از دو بخش جداگانه تشکیل یافته و هر کدام دارای فصول متعددی می‌باشند با ساماندهی مناسب توانسته به یک راه حل دست یابد که بتواند از یک سو تمامی جوانب منفی را تلافی کند و از سوی دیگر تلاش نماید، زمینه را برای ایفای نقش مثبت و موثر پیش گویی‌های غیبی امامان علیه‌السّلام فراهم نماید.
روش ایشان در اثر به کندوکاو درباره پیش گویی‌های ائمه در مورد نشانه‌های ظهور و تقسیم آن‌ها به قطعی و غیرقطعی و تفکیک میان روایات واقعی و ساختگی استوار است.


در بخش اول به موضوع پیش گویی‌های غیبی ائمه علیه‌السّلام ، از علامات ظهور و موضع اتخاذ شده و موضعی که بایست در قبال آن اتخاذ شود، مولف پرداخته است و ایشان معتقد به این ضابطه عمومی است که می‌گوید، برای تمامی این احادیث حتی آن احادیثی هم که از نظر سند درست است، از اموری سخن می‌گوید که همه آن‌ها حتمی الوقوع نیست، بنابراین ممکن است، بعضی از آن‌ها به وقوع نپیوندد با این حال ما نمی‌توانیم آن را دقیقا معین کنیم، هر چند احتمال تحقق در روایاتی که سند آن صحیح است، قوی تر می‌باشد. سپس در ادامه، نشان‌های قطعی ظهور را به دو دسته محتوم و غیر محتوم تقسیم و روایات آن‌ها را ذکر و سپس به تحلیل این روایات با مساله بداء می‌پردازد و دیدگاه خود را در رابطه با این تقسیم بندی و بداء اظهار می‌دارد.
در بخش دوم به ارائه دو نمونه از روایات و اخبار وارده و پیش گویی‌هایی که در اخبار ساختگی و تحریف شده، به صورت کاملا آشکاری نمایان است، پرداخته است. این دو، یکی کتاب بیان الائمه نوشته محمدمهدی نجفی و دیگری خطبه البیان منسوب به حضرت علی علیه‌السّلام است، می‌باشد. مولف در رابطه با کتاب اول پس از بررسی و نقد محتویات، این موضع گیری را اتخاذ می‌کند که یا این روایات پس از وقوع حوادث جعل شده یا آن موقع که علامات و نشانه‌های صریح و روشن آن نمایان شده است، ساخته و پرداخته شده‌اند. و در ادامه به بررسی و نقد خطبه معروف به خطیه البیان و مطالب کذب، باطل، نادرست و تحریف شده‌ای که برای اهداف پست و شیطانی وضع شده است، می‌پردازد، و در آخرهم به بررسی سند و متن خلاصه‌ای از روایات مربوط به جزیره خضراء که در جلد ۵۲ بحارالانوار علامه مجلسی ذکر شده، پرداخته است. و سند آن را مخدوش و متن آن را متناقض و دربردارنده تحریف قرآن می‌داند.


اثر حاضر، به زبان فارسی با دو عنوان جزیره خضرا افسانه یا واقعیت، ترجمه آقای طریقه دار و دیگری جزیره خضراء در ترازوی نقد ترجمه آقای محمد سپهری تاکنون منتشر شده است.
در پاورقی‌ها آدرس منابع مطالب و احادیث به طور کامل آمده است.
بعد از هر بخش فهرست مطالب آن‌ها به طور کامل درج شده است.


نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار