• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

درآمدی به تحقیق در اهداف و مقاصد سوره‌های قرآن (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«درآمدی به تحقیق در اهداف و مقاصد سوره‌های قرآن کریم» ترجمه‌ای است از دکتر سید محمد باقر حجتی از کتاب «اهداف کل سورة و مقاصدها فی القرآن الکریم»



درآمدی به تحقیق در اهداف و مقاصد سوره‌های قرآن کریم تالیف دکتر عبدالله محمود شحاته . این کتاب وحدت موضوعی سوره‌های قرآن را مورد تاکید قرار می‌دهد و بر این باور است که باید پیام و نقطه نظر سوره‌ها را اساس فهم آیات آن سوره تلقی کرد، از این رو لازم است که موضوع سوره به عنوان محور و مدار فهم آیاتی مدنظر باشد که آن آیات در حول همان موضوع نازل شده است.
قرآن کریم برای هرسوره موضوعی مقرر کرده که این موضوع بر آن سوره اشراف دارد و محتوای آن را زیر پوشش قرار می‌دهد. هرسوره دارای جان و روحی است که در کالبد آیات آن سوره جریان دارد. مفسرینی که به این بعد قرآن عنایت و اهتمام ورزیده باشند شمار اندکی را تشکیل می‌دهند این روش برای مطالعه و بررسی قرآن کریم سودمندتر از آنست که آیات آن یکی پس از دیگری- برحسب ورود و ترتیب آنها در سوره - مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. این دید وسیع و فراگیر که سراپای سیما و چهره سوره‌های قرآن کریم را به رؤیت می‌کشد می‌تواند شخصیت و سمت هرسوره‌ای را نمودار سازد و تلاوت کننده آن را در یک موضع و موقعیتی قرار دهد که پیام کلی سوره را بازیافته و موضوعات و مسائل آن را در محدوده جامع آن دقیقا بررسی کند. محدوده‌ای که می‌تواند آن سوره را از دیگر سوره‌ها متمایز سازد. نویسنده با این دید و نگاه به بررسی اهداف و مقاصد سور قرآن کریم پرداخته است. وی در کتابش درباره سوره « فاتحة الکتاب » بحثی به عمل نیاورده و فقط تا سوره « جاثیه » پیش رفته است ولی وعده داده است بقیه سوره‌ها تا آخر قرآن کریم را از نظر اهداف و مقاصد سوره‌ها مورد بررسی قرار دهد.


کتاب شامل مقدمه‌ای از مترجم و نیز مقدمه مؤلف و خاتمه و نیز ۴۴ باب به عدد سوره‌های « بقره » تا «جاثیه» است. در هرباب مؤلف ابتدا توضیحی مختصر درباره سوره مورد نظر ارائه می‌کند و مکی یا مدنی بودن آنرا یادآور می‌شود و سپس به بیان اهدافی که در آن سوره مورد نظر بوده است می‌پردازد. هریک از این ابواب خود مشتمل بر یک مقدمه و بخش‌های متعددی است. در پایان کتاب هم فهرست اعلام، امکنه، کتب، اشعار و روایات آمده است.


در این کتاب بسیاری از داستانهای قرآنی یادآوری شده است.


ترجمه کتاب توسط آقای دکتر سید محمد باقر حجتی صورت گرفته و کتاب در قطع وزیری با جلد گالینگور در ۶۲۱ صفحه برای دومین بار از سوی «دفتر نشر فرهنگ اسلامی» منتشر شده است.



نرم افزار مشکاة الانوار، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب علوم قرآن




جعبه ابزار