• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حکم مدارا با اهل کتاب (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



بسیاری از اهل کتاب مخصوصا یهود بودند که تنها به این قناعت که خود آئین اسلام را نپذیرند بلکه اصرار داشتند که مؤمنان نیز از ایمانشان باز گردند، و انگیزه آنان در این امر چیزی جز حسد نبود، در اینجا قرآن به مسلمانان دستور می‌دهد که در برابر این تلاشهای انحرافی و ویرانگر شما آنها را عفو کنید و گذشت نمائید تا خدا فرمان خودش را بفرستد.



ماموریتی که خداوند متعال به مسلمانان واگذار نموده، گذشت و مدارا با اهل کتاب بود، تا هنگام فرارسیدن دستوری جدید از سوی خداوند: «ود کثیر من اهل الکتـب... فاعفوا واصفحوا حتی یاتی الله بامره...؛بسیاری از اهل کتاب از روی حسد که در وجود آنها ریشه دوانده دوست می‌داشتند ...شما آنها را عفو کنید و گذشت نمائید تا خداوند فرمان خودش (فرمان جهاد ) را بفرستد، خداوند بر هر چیزی توانا است.»

۱.۱ - سلاح عفو

این در واقع یک دستور تاکتیکی است که به مسلمانان داده شده که در برابر فشار شدید دشمن در آن شرائط خاص از سلاح عفو و گذشت استفاده کنند و به ساختن خویشتن و جامعه اسلامی بپردازند و در انتظار فرمان خدا باشند.
منظور از فرمان خدا در اینجا به گفته بسیاری از مفسران فرمان جهاد است که در آن هنگام هنوز نازل نشده بود، شاید به این علت که هنوز آمادگی همه جانبه برای این فرمان نداشتند، و لذا بسیاری معتقدند که این آیه بوسیله آیات جهاد که بعدا به آن اشاره خواهد شد نسخ شده است.
اما تعبیر به نسخ شاید در اینجا صحیح نباشد، چرا که نسخ آنست که حکمی ظاهرا به صورت نامحدود تشریع گردد اما در باطن موقت باشد، ولی حکم عفو و گذشت در آیه مورد بحث در شکل محدود بیان شده است، محدود به زمانی که فرمان الهی دائر به جهاد نیامده.


۱. بقره/سوره۲، آیه۱۰۹.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۳۹۸.    
۳. طباطبائی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱، ص۳۸۸.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱۱، ص۲۱۱، برگرفته از مقاله «حکم اهل کتاب».    


رده‌های این صفحه : اهل کتاب | مدارا | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار