• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقلید از نیاکان و قرآن (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در این مقاله به بررسی آیاتی که مربوط به کسانی است که دلیل عدم پیروی از قرآن را نشان می‌دهد می‌پردازیم.



تقلید کورکورانه مشركان صدر اسلام از نیاکان خويش، بازدارنده آنان از پيروى قرآن و احکام دین:
واذا قیل لهم اتبعوا ما انزل الله قالوا بل نتبع ما الفینا علیه ءاباءنا اولو کان ءاباؤهم لایعقلون شیــا ولا یهتدون. «و هنگامی که به آنها گفته شود از آنچه خدا نازل کرده است پیروی کنید، می‌گویند: بلکه ما از آنچه پدران خود را بر آن یافتیم پیروی می‌نمائیم، آیا نه این است که پدران آنها چیزی نمی‌فهمیدند و هدایت نیافتند؟!».

۱.۱ - تقلید کورکورانه از نیاکان

در اینجا اشاره به منطق سست مشرکان در مساءله تحریم بی‌دلیل غذاهای حلال، و یا بت‌پرستی، کرده، می‌گوید: (هنگامی که به آنها گفته شود از آنچه خدا نازل کرده پیروی کنید می‌گویند ما از آنچه پدران و نیاکان خود را بر آن یافتیم پیروی می‌کنیم) (و اذا قیل لهم اتبعوا ما انزل الله قالوا بل نتبع ما الفینا علیه آباءنا).
قرآن بلافاصله این منطق خرافی و تقلید کورکورانه از نیاکان را با این عبارت کوتاه و رسا محکوم می‌کند: (آیا نه این است که پدران آنها چیزی نمی‌فهمیدند و هدایت نیافتند)؟! (اولو کان آباؤ هم لا یعقلون شیئا و لایهتدون).


واذا قیل لهم تعالوا الی ما انزل الله والی الرسول قالوا حسبنا ما وجدنا علیه ءاباءنا او لو کان ءاباؤهم لا یعلمون شیــا ولا یهتدون. «ای کسانی که ایمان آورده‌اید مراقب خود باشید، هنگامی که شما هدایت یافتید گمراهی کسانی که گمراه شده‌اند به شما زیانی نمی‌رساند، بازگشت همه شما به سوی خدا است و شما را از آنچه عمل می‌کردید آگاه می‌سازد».


واذا قیل لهم اتبعوا ما انزل الله قالوا بل نتبع ما وجدنا علیه ءاباءنا او لو کان الشیطـن یدعوهم الی عذاب السعیر. «هنگامی که به آنها گفته شود از آنچه خدا نازل کرده پیروی کنید، می‌گویند: نه، ما از چیزی پیروی می‌کنیم که پدران خود را بر آن یافتیم! آیا حتی اگر شیطان آنها را دعوت به عذاب آتش فروزان کند (باز هم تبعیت می‌کنند)؟!». (منظور از «ما انزل الله» قرآن و احکام اسلام است. ).


۱. بقره/سوره۲، آیه۱۷۰.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۵۷۵.    
۳. مائده/سوره۵، آیه۱۰۴.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۵، ص۱۰۸.    
۵. لقمان/سوره۳۱، آیه۲۱.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۷، ص۶۳.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۸، ص۸۹.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۸، ص۳۲۷، برگرفته از مقاله «تقلید از نیاکان و قرآن».    






جعبه ابزار