• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تحفة الانفس و شعار سکان الاندلس (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



تحفة الانفس و شعار سکان الاندلس تالیف ابن هذیل اندلسی ، نویسند سد ۸ ق/ ۱۴ م است. وی در این اثر که بسیار مورد توجه محققان قرار گرفته است، به آیات و روایات متعدد در باب جنگ و جنگاوری استشهاد کرده است.



از یک مقدمه و ذکری از مولف و کتابش آغاز می‌گردد و سپس مقدمه‌ای از مولف و در ادامه متن کتاب در ۲۰ باب پیرامون جنگ و جنگاور ختم می‌شود.


کتاب پیرامون اوضاع بلاد اندلسی و آن چه که در جریان جزر و مد میدان جنگ از ضعف در مجال سیاسی پیش آمده است، سخن می‌گوید. مولف اهمیت جهاد و این که اساسی است که دولت اسلامی به وسیله آن پابر جا خواهد ماند، بحث می‌نماید.
وی در این کتاب از آیات قرآنی، احادیث نبوی، مسائل فقهی، تواریخ علمی، صناعت فروسی، آثار ملوک، شجاعت طبیعت ، حکمت سیاست، ابیات شعری، خیل و سلاح سخن به میان می‌آورد.
مولف، کتاب خود را با تعریف و تمجید از غنی بالله ابی عبدالله محمد بن یوسف بن اسماعیل بن نصر در آخر ایام بنی احمر شروع نموده است. ولایت وی در سال ۷۶۳ ه. ق بوده است.
کتاب به دو قسم می‌باشد، قسم اول در جهاد و رباط و قسم دوم خیل و سلاح.
قسم اول شامل ۲۰ باب در احکام جهاد و آن چه که در تحریض بر آن آمده است، می‌باشد و جامع اخبار شجاعت و وصایای امراء لشگر و به علاوه شرح اسلوبهای جنگ و اشکال مختلف قتال می‌باشد.
[۱] تحفة الانفس و شعار سکان الاندلس، ابن هذیل اندلسی، ص۴۹.

کتبی که مولف از آنها استفاده نموده است، سیره النبویه از ابن هشام ، العقد از ابن عبدربه ، سراج الملوک از طرطوشی ، الحماسه از ابی تمام، مروج الذهب مسعودی، ابن یونس در فقه الجهاد، راحه القلوب و الارواح فی الخیل و السلاح و مایماثلها و دیگر کتبی که به آن دسترسی نبوده و در مقدمه کتاب ذکر نگردیده است.
فصول کتاب شامل فضل جهاد و آن چه خدا برای مجاهد و شهید محیی نموده، مرکب و وسائلی که مخصوص جزیره اندلس می‌باشد، در وجوب جهاد و سقوط آن، آن چه که جنگاور هنگام خروج به جهاد باید انجام دهد، در مشارکت جنگاور و یاری رساندن به او، مواردی که امیر سپاه در سفر باید انجام دهد، در امتثال جنگاور امر امام و امیر لشگرش، در حکم ولات، در وصایاء امراء سپاه، تحریک بر جهاد، مواردی که در جنگ انجام دادن آنها جایز و یا مانع می‌باشد، در صبر بر عدو ، درباره مبارزه، در شجاعت و اقدام، در صفت جنگ و تدبیر آن و حیله و چاره برای آن، ذکر مشاهیر جنگاور عرب جاهلی و اسلام و اموری نیکوئی که موجب نصرت در جنگ می‌شود.
جزء دوم کتاب تحفه الانفس و شعار سکان الاندلس، کتاب حلیه الفرسان و شعار الشجعان می‌باشد.


کتاب توسط لویی مرسیه در پاریس (۱۹۳۶ م) به چاپ رسیده و ترجمه فرانسوی آن توسط وی در همان سال منتشر شده است.
فهارس کتاب شامل: آیات، احادیث نبوی، اثر، امثال، شعراء، اعلام، امم و جماعات و قبائل، اماکن، ایام و غزوات و جنگها، کتب ذکرشده در کتاب و مصطلحات و الفاظ خاصه، می‌باشد.


۱. تحفة الانفس و شعار سکان الاندلس، ابن هذیل اندلسی، ص۴۹.



نرم افزار تراث ۲، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور).


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی




جعبه ابزار