• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تاریخ اورشلیم‌ (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کتاب تاریخ اورشلیم (بیت المقدس)، تالیف دکتر سید جعفر حمیدی متولد ۱۳۱۵ ش است. تحقیقی است تاریخی درباره بیت المقدس یا فلسطین و اقوامی که به مرور ایام در آنجا ساکن بوده و یا به آنجا آمده‌اند؛ این کتاب به زبان فارسی و در سال ۱۳۶۲ ق در یک جلد نوشته شده است.



در این کتاب تا آن جا که مجال و فرصت بر مولف ایجاب نموده، از آنچه در طول تاریخ طولانی بر این شهر مقدس و در عین حال نگون بخت گذشته، یاد شده است. سرزمین قدس واقع در فلسطین ، در طول تقریبی پنج هزار سال، مکررا مورد هجوم تاخت و تاز ویرانی، آبادانی، دگرگونی، تغییر حکومت و مذهب و نام قرار گرفته است.
در این کتاب سعی شده از ماخذ و منابع متقن و معتبر استفاده شود و از استفاده از نوشته‌های مغشوش و مغرضانه، خودداری گردد.


کتاب از یک مقدمه توسط مولف محترم و هفت بخش تشکیل یافته است. در پایان کتاب نیز از توضیحات بعضی از نام‌ها و عناوین و اماکن یاد شده در کتاب، به عنوان یک فصل جدا یاد شده است. در ادامه آن، کتاب شناسی‌ای در حد ذکر نام کتاب و نویسنده و محل چاپ، ذکر شده است و در آخر فهرستی از اعلام یاد آورد گردیده است.


۱. در بخش نخست، مولف به ریشه‌های تاریخی واژه اورشلیم و اقوام ساکن آن پرداخته است و بیان می‌دارد که این واژه، ترکیبی از دو کلمه «اور» و «شلیم» می‌باشد که اور در عبری به معنی آتش ، روشنایی، مقدس ، و شلیم، به مفهوم شهر ، صلح ، سلامتی و آرامش ذکر شده است؛ که روی هم به معنی شهر مقدس، شهر روشنایی، شهر صلح و آرامش و همچنین میراث مقدس می‌باشد.
[۱] تاريخ اورشليم ،سید جعفر حمیدی، ص۱۳.

۲. در بخش دوم به ریشه‌های باستانی اورشلیم اشاره می‌کند و می‌گوید که شهر قدیم آن در خلال تاریخ و در مسیر ویرانی‌های متعدد به عمق ۴۰ تا ۷۰ پا، زیر انبوهی خاک مدفون شده و امروز فقط قسمت کوچکی از شهر قدیمی بر جای مانده است. معبد یا هیکل که بر روی صخره مقدس بنا شده در بلندترین نقطه ی شهر قرار گرفته بود، اما امروزه سطح معبد و حرم شریف با سطح شهر یکسان است.
۳. در بخش سوم، از گذشته بیت المقدس قبل از میلاد مسیح سخن می‌گوید و بیان می‌دارد که از اولین اسارت یهود و تسخیر اورشلیم به دست تیگلت پلسر، و حمله دوم، توسط شلمنصر و ویرانی سوم که به دست بخت النصر در سه نوبت روی داده، جمعا مدت یک صد و شصت سال و ویرانی و سکوت اورشلیم که به دست بخت النصر در سال ۵۸۴ ق انجام گرفت به تنهایی، مدت هفتاد سال به طول انجامیده است. همچنین در این بخش از ذوالقرنین و تورات ، ذوالقرنین و قرآن مجید ، یاجوج و ماجوج ، تجدید بنای بیت المقدس، اسکندر مقدونی و بیت المقدسی که پس از وی بوده سخن به میان می‌آورد.
[۲] تاريخ اورشليم ،سید جعفر حمیدی، ص۱۱۱.

۴. بخش چهارم مربوط می‌شود به دوره حضرت مسیح و ورود این پیامبر خدا به این سرزمین، به علاوه دوره بعد از حضرت مسیح را نیز بیان می‌کند که و این که چند تن از حواریون به تبلیغ دین او پرداختند.
۵. بخش پنجم به موضوع اسلام و بیت المقدس پرداخته است و می‌گوید که مقارن با ظهور اسلام، بیت المقدس دوبار در بین دو قدرت بزرگ آن زمان ؛ یعنی ایران و روم شرقی دست به دست گشت که ابتدا خسرو پرویز امپراتور ساسانی ، قدس را از دست رومیان بیرون آورد و صلیب عیسی را به پایتخت ایران منتقل نمود، بعد در سال ۶۲۹ میلادی، مجددا فلسطین و سوریه به دست هراکلی امپراتور روم افتاد و صلیب عیسی از پایتخت ایران به بیت المقدس منتقل گردید.
۶. بخش ششم مربوط می‌شود به قدس در قرون اخیر و جریان‌های قبل از سلطه انگلیس و نخستین گام‌هایی که صهونیست جهانی برای اسکان مهاجران یهود در فلسطین برداشتند.
۷. بخش هفتم نیز درباره قدس امروز و سازمان آزادی بخش فلسطین و همچنین جنگ‌هایی که در این دوران در آن منطقه صورت پذیرفته است، می‌باشد.


۱. تاريخ اورشليم ،سید جعفر حمیدی، ص۱۳.
۲. تاريخ اورشليم ،سید جعفر حمیدی، ص۱۱۱.



نرم افزار جغرافیای جهان اسلام، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور).






جعبه ابزار