• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تاریخ الکوفة (ترجمه)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کتاب تاریخ کوفه نوشته حسین‌ براقی و به زبان عربی است؛ که توسط سعید راد رحیمی، در سال ۱۳۸۰ ش، به صورت روان و سلیس، به زبان فارسی ترجمه شده است.



علامه سید محمد صادق آل بحرالعلوم مصحح کتاب، معتقد است که پیرامون تاریخ کوفه ، نیازمند کتابی قدیمی هستیم تا بتوانیم؛ همچون یک سند تاریخی بدان اعتماد و استدلال کنیم از این رو، مطالب مربوط به کوفه، که لابه لای کتاب‌های مختلف پراکنده است را گردآوری و کتابی جامع، هماهنگ و منسجم ارائه کرده است.وی سعی نموده است تا با تلاش بسیار، به بررسی طولانی کتاب‌های بی شمار در رابطه با تاریخ کوفه پرداخته و با رعایت امانت در نقل مطالب و دقت و نکته سنجی، تلاش کرده است تا نظر مؤلف با دیدگاه‌های علمای گذشته در نیامیخته و بیش از ذکر دیدگاه‌ها و نظم بخشیدن به آن، اعمال نشود. بدین ترتیب، کتابی آماده کرده است که گفتارها و دیدگاه هایش قدیمی و گردآوری اش جدید است. از این رو پژوهشگران به کمک این کتاب و نیز آگاهی از حفاری‌های جدید تاریخی، می‌توانند به حقایقی جدید دست یافته و هدفی را که محققان به خاطر آن به کتاب‌های قدیمی اهمیت می‌دهند، تحقق بخشد. مصحح، سخنان علمای گذشته و دیدگاه‌های متاخران را به همان صورتی که هست، نقل کرده و ارزشمندترین مجموعه کم نظیر در این موضوع را به ما ارزانی داشته است. از آنجا که مصحح، کتاب اصلی را برای بررسی کامل تاریخ کوفه کافی نداسته است، به تصحیح این کتاب پرداخته و مطالب مهمی بدان افزوده و آن را به گونه‌ای اصلاح کرده که بر زیبایی و ارزش تاریخی آن افزوده است و در حقیقت به کتابی مشترک میان وی و مؤلف، تبدیل شده است. لکن وی به سبب اعتراف به فضیلت مؤلف پیشین و پدید آوردن موضوعی جدید توسط او که پایه گذار اصلی این کتاب به شمار می‌آید، این کتاب را به مؤلف اصلی آن نسبت داده و هدف از تالیف آن را به خوبی بیان کرده و بررسی‌ها و اضافات خود را غالبا در میان یا آخر کتاب جای داده است.


سبک این کتاب، چنان تغییر کرده که با سبک یک مؤلف در عصر سید براقی (مؤلف اصلی کتاب) تفاوت دارد؛ این موضوع، زمانی مشخص می‌شود که بخشی از مطالب چاپ شده این کتاب و نیز بخشی از مقالاتی که سال‌های متمادی پس از براقی نوشته شده‌اند، مطالعه شود.از موضوعاتی که تنها در این کتاب مورد بحث قرار داده، با وجود این که هیچ گونه ماخذی در دست نداشته است، فرهنگ اسامی کوفه، روستاها ، محله‌ها و بخش‌های وابسته، از قبیل بقعه‌ها ، خانه‌ها، قصرها و... و نیز فرهنگ رؤسا، قضات
[۱] تاريخ كوفه، ترجمه سعيد راد رحيمى، ص۲۸۶.
، حکمرانان و تاریخ رویدادها و آشوب‌ها و مطالب بسیار دیگر است.


۱. تاريخ كوفه، ترجمه سعيد راد رحيمى، ص۲۸۶.



نرم افزار جغرافیای جهان اسلام، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور).






جعبه ابزار