• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بهشت محسنان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



یکی از مصادیق بهشتیان که در آیات قرآن معرفی شده‌اند محسنان هستند.



تحقّق تمامى خواسته‌هاى محسنان در بهشت:
«... لِّلَّذِينَ أَحْسَنُواْ فِي هَذِهِ الدُّنْيَا حَسَنَةٌ وَلَدَارُ الآخِرَةِ خَيْرٌ وَلَنِعْمَ دَارُ الْمُتَّقِينَ • جَنَّاتُ عَدْنٍ يَدْخُلُونَهَا تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ لَهُمْ فِيهَا مَا يَشَآؤُونَ ...؛... (آری،) برای کسانی که نیکی کردند، در این دنیا نیکی است؛ و سرای آخرت از آن هم بهتر است؛ و چه خوب است سرای پرهیزگاران! باغهایی از بهشت جاویدان است که همگی وارد آن می‌شوند؛ نهرها از زیر درختانش می‌گذرد؛ هر چه بخواهند در آنجا هست....»


بهره‌مندى نيكوكاران از بهشت:
۱. «وَسَارِعُواْ إِلَى مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ وَجَنَّةٍ ... أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ • الَّذِينَ يُنفِقُونَ ... وَاللّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ • وَمَا كَانَ قَوْلَهُمْ إِلاَّ أَن قَالُواْ ربَّنَا اغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَإِسْرَافَنَا فِي أَمْرِنَا وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ؛و شتاب کنید برای رسیدن به آمرزش پروردگارتان؛ و بهشتی که ... و برای پرهیزگاران آماده شده است. همانها که انفاق می‌کنند ... و خدا نیکوکاران را دوست دارد. سخنشان تنها این بود که: پروردگارا! گناهان ما را ببخش! و از تندرویهای ما در کارها، چشم‌پوشی کن! قدمهای ما را استوار بدار! و ما را بر جمعیّت کافران ، پیروز گردان!»
۲. «فَأَثَابَهُمُ اللّهُ بِمَا قَالُواْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا وَذَلِكَ جَزَاء الْمُحْسِنِينَ؛خداوند بخاطر این سخن، به آنها باغهایی از بهشت پاداش داد که از زیر درختانش، نهرها جاری است؛ جاودانه در آن خواهند ماند؛ و این است جزای نیکوکاران!»
۳. «وَالسَّابِقُونَ الأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالأَنصَارِ وَالَّذِينَ اتَّبَعُوهُم بِإِحْسَانٍ رَّضِيَ اللّهُ عَنْهُمْ وَرَضُواْ عَنْهُ وَأَعَدَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي تَحْتَهَا الأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا ذَلِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ؛پیشگامان نخستین از مهاجرین و انصار، و کسانی که به نیکی از آنها پیروی کردند، خداوند از آنها خشنود گشت، و آنها (نیز) از او خشنود شدند؛ و باغهایی از بهشت برای آنان فراهم ساخته، که نهرها از زیر درختانش جاری است؛ جاودانه در آن خواهند ماند؛ و این است پیروزی بزرگ!»
۴. «لِّلَّذِينَ أَحْسَنُواْ الْحُسْنَى وَزِيَادَةٌ وَلاَ يَرْهَقُ وُجُوهَهُمْ قَتَرٌ وَلاَ ذِلَّةٌ أُوْلَئِكَ أَصْحَابُ الْجَنَّةِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ؛کسانی که نیکی کردند، پاداش نیک و افزون بر آن دارند؛ و تاریکی و ذلّت، چهره‌هایشان را نمی‌پوشاند؛ آنها اهل بهشتند، و جاودانه در آن خواهند ماند.»
۵. «لَهُم مَّا يَشَاءُونَ عِندَ رَبِّهِمْ ذَلِكَ جَزَاء الْمُحْسِنِينَ؛آنچه بخواهند نزد پروردگارشان برای آنان موجود است؛ و این است جزای نیکوکاران!» آيه، پاداش نيكوكاران را در بهشت بيان مى‌كند.
۶. «... وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ فِي رَوْضَاتِ الْجَنَّاتِ لَهُم مَّا يَشَاؤُونَ عِندَ رَبِّهِمْ ذَلِكَ هُوَ الْفَضْلُ الكَبِيرُ • ... وَمَن يَقْتَرِفْ حَسَنَةً نَّزِدْ لَهُ فِيهَا حُسْنًا إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ شَكُورٌ؛... امّا کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته انجام داده‌اند در باغهای بهشتند و هر چه بخواهند نزد پروردگارشان برای آنها فراهم است؛ این است فضل (و بخشش) بزرگ! ... و هر کس کار نیکی انجام دهد، بر نیکی‌اش می‌افزاییم؛ چرا که خداوند آمرزنده و سپاسگزار است.»
۷. «وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ إِحْسَانًا ... • أُوْلَئِكَ ... فِي أَصْحَابِ الْجَنَّةِ وَعْدَ الصِّدْقِ الَّذِي كَانُوا يُوعَدُونَ؛ما به انسان توصیه کردیم که به پدر و مادرش نیکی کند... آنها کسانی هستند که ... و در میان بهشتیان جای دارند؛ این وعده راستی است که وعده داده می‌شدند.»
۸. «إِنَّ الْمُتَّقِينَ فِي جَنَّاتٍ وَعُيُونٍ • آخِذِينَ مَا آتَاهُمْ رَبُّهُمْ إِنَّهُمْ كَانُوا قَبْلَ ذَلِكَ مُحْسِنِينَ؛به یقین، پرهیزگاران در باغهای بهشت و در میان چشمه‌ها قرار دارند، و آنچه پروردگارشان به آنها بخشیده دریافت می‌دارند، زیرا پیش از آن (در سرای دنیا) از نیکوکاران بودند!»
۹. «... وَيَجْزِيَ الَّذِينَ أَحْسَنُوا بِالْحُسْنَى؛... و نیکوکاران را در برابر اعمال نیکشان پاداش دهد!» منظور از «بالحسنى‌» بهشت است.
۱۰. «إِنَّ الْمُتَّقِينَ فِي ظِلَالٍ وَعُيُونٍ • إِنَّا كَذَلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنينَ؛(در آن روز) پرهیزگاران در سایه‌های (درختان بهشتی) و در میان چشمه‌ها قرار دارند. ما این گونه نیکوکاران را پاداش می‌دهیم!»


برخوردارى نيكوكاران، از باغهاى بهشتى با جويهاى روان:
«... لِّلَّذِينَ أَحْسَنُواْ فِي هَذِهِ الدُّنْيَا حَسَنَةٌ وَلَدَارُ الآخِرَةِ خَيْرٌ وَلَنِعْمَ دَارُ الْمُتَّقِينَ • جَنَّاتُ عَدْنٍ يَدْخُلُونَهَا تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ لَهُمْ فِيهَا مَا يَشَآؤُونَ ...؛... برای کسانی که نیکی کردند، در این دنیا نیکی است؛ و سرای آخرت از آن هم بهتر است؛ و چه خوب است سرای پرهیزگاران! باغهایی از بهشت جاویدان است که همگی وارد آن می‌شوند؛ نهرها از زیر درختانش می‌گذرد؛ هر چه بخواهند در آنجا هست....»


۱. نحل/سوره۱۶، آیه۳۰.    
۲. نحل/سوره۱۶، آیه۳۱.    
۳. آل عمران/سوره۳، آیه۱۳۳.    
۴. آل عمران/سوره۳، آیه۱۳۴.    
۵. آل عمران/سوره۳، آیه۱۴۷.    
۶. مائده/سوره۵، آیه۸۵.    
۷. توبه/سوره۹، آیه۱۰۰.    
۸. یونس/سوره۱۰، آیه۲۶.    
۹. زمر/سوره۳۹، آیه۳۴.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ۸، ص ۷۷۷.    
۱۱. شوری/سوره۴۲، آیه۲۲.    
۱۲. شوری/سوره۴۲، آیه۲۳.    
۱۳. احقاف/سوره۴۶، آیه۱۵.    
۱۴. احقاف/سوره۴۶، آیه۱۶.    
۱۵. ذاریات/سوره۵۱، آیه۱۵.    
۱۶. ذاریات/سوره۵۱، آیه۱۶.    
۱۷. نجم/سوره۵۳، آیه۳۱.    
۱۸. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ۹، ص ۲۷۱.    
۱۹. مرسلات/سوره۷۷، آیه۴۱.    
۲۰. مرسلات/سوره۷۷، آیه۴۴.    
۲۱. نحل/سوره۱۶، آیه۳۰.    
۲۲. نحل/سوره۱۶، آیه۳۱.    
۲۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۱، ص۲۱۳.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۵۱۰، برگرفته از مقاله «مصادیق بهشتیان (محسنان)»    


رده‌های این صفحه : احسان | بهشت | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار