• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بنی کنانه (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



بنی کنانه از قبایل بزرگ عدنانی ساکن حجاز می باشد.



بنی کنانة بن خزیمه، از قبایل بزرگ عدنانی و ساکن در پیرامون مکه بودند.
[۲] کتاب النسب، ص۲۲۱.



برخی مفسران، آیه ۱۹۹ بقره «ثُمَّ أَفِيضُوا مِنْ حَيْثُ أَفَاضَ النَّاسُ وَاسْتَغْفِرُ‌وا اللَّـهَ ۚ إِنَّ اللَّـهَ غَفُورٌ‌ رَّ‌حِيمٌ»؛ سپس از همان‌جا که مردم کوچ می‌کنند، (به سوی سرزمین منی) کوچ کنید! و از خداوند، آمرزش بطلبید، که خدا آمرزنده مهربان است! را درباره بنی کنانه و برخی قبایل دیگر ساکن در مکه دانسته‌اند که به سبب قائل شدن امتیازات نادرست برای خود، برخلاف دیگران در عرفات وقوف نمی‌کردند.


نیز آیه ۲۸ اعراف « وَإِذَا فَعَلُوا فَاحِشَةً قَالُوا وَجَدْنَا عَلَيْهَا آبَاءَنَا وَاللَّـهُ أَمَرَ‌نَا بِهَا ۗ قُلْ إِنَّ اللَّـهَ لَا يَأْمُرُ‌ بِالْفَحْشَاءِ ۖ أَتَقُولُونَ عَلَى اللَّـهِ مَا لَا تَعْلَمُونَ»؛ و هنگامی که کار زشتی انجام می‌دهند می‌گویند: «پدران خود را بر این عمل یافتیم؛ و خداوند ما را به آن دستور داده است!» بگو: «خداوند (هرگز) به کار زشت فرمان نمی‌دهد! آیا چیزی به خدا نسبت می‌دهید که نمی‌دانید؟!» به اسم جمعی از اعراب از جمله بنی کنانه اشاره دارد که به صورت عریان طواف می‌کردند.
[۷] التکمیل و الاتمام، ص۱۴۹.



براساس روایاتی مقصود از «الا الذین عاهدتم» در آیات ۴ و ۷ توبه « إِلَّا الَّذِينَ عَاهَدتُّم مِّنَ الْمُشْرِ‌كِينَ ثُمَّ لَمْ يَنقُصُوكُمْ شَيْئًا وَلَمْ يُظَاهِرُ‌وا عَلَيْكُمْ أَحَدًا فَأَتِمُّوا إِلَيْهِمْ عَهْدَهُمْ إِلَىٰ مُدَّتِهِمْ ۚ إِنَّ اللَّـهَ يُحِبُّ الْمُتَّقِينَ»؛ مگر کسانی از مشرکان که با آنها عهد بستید، و چیزی از آن را در حقّ شما فروگذار نکردند، و احدی را بر ضدّ شما تقویت ننمودند؛ پیمان آنها را تا پایان مدّتشان محترم بشمرید؛ زیرا خداوند پرهیزگاران را دوست دارد! «كَيْفَ يَكُونُ لِلْمُشْرِ‌كِينَ عَهْدٌ عِندَ اللَّـهِ وَعِندَ رَ‌سُولِهِ إِلَّا الَّذِينَ عَاهَدتُّمْ عِندَ الْمَسْجِدِ الْحَرَ‌امِ ۖ فَمَا اسْتَقَامُوا لَكُمْ فَاسْتَقِيمُوا لَهُمْ ۚ إِنَّ اللَّـهَ يُحِبُّ الْمُتَّقِينَ»؛ چگونه برای مشرکان پیمانی نزد خدا و رسول او خواهد بود (در حالی که آنها همواره آماده شکستن پیمانشان هستند)؟! مگر کسانی که نزد مسجد الحرام با آنان پیمان بستید؛ (و پیمان خود را محترم شمردند؛) تا زمانی که در برابر شما وفادار باشند، شما نیز وفاداری کنید، که خداوند پرهیزگاران را دوست دارد! قبایلی چون بنی کنانه‌اند که به عهد و پیمانشان با رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم وفادار ماندند.


بنابه نقل مفسران، آیه ۳۷ سوره توبه درباره جابه جا کردن ماههای حرام به دست بنی کنانه است.


و آیه ۵۷ نحل «وَيَجْعَلُونَ لِلَّـهِ الْبَنَاتِ سُبْحَانَهُ ۙ وَلَهُم مَّا يَشْتَهُونَ»؛ آنها (در پندار خود،) برای خداوند دختران قرار می‌دهند؛ - منزّه است (از اینکه فرزندی داشته باشد)- ولی برای خودشان، آنچه را میل دارند قائل می‌شوند... درباره پندار نادرست آنان بر دختر داشتن خدا
[۱۷] غررالتبیان، ص۳۰۲.
و آیه ۱۵۸ صافات « وَجَعَلُوا بَيْنَهُ وَبَيْنَ الْجِنَّةِ نَسَبًا ۚ وَلَقَدْ عَلِمَتِ الْجِنَّةُ إِنَّهُمْ لَمُحْضَرُ‌ونَ»؛ آنها ( مشرکان‌ ) میان او (خداوند) و جنّ ، (خویشاوندی و) نسبتی قائل شدند؛ در حالی که جنّیان بخوبی می‌دانند که این بت‌پرستان در دادگاه الهی احضار می‌شوند! درباره عقیده باطلشان بر ارتباط خویشاوندی خداوند با جنیان نازل شده است.


۱. حموی، عبدالملک بن هشام، السیرة النبویه، ج۱، ص۱۱۳.    
۲. کتاب النسب، ص۲۲۱.
۳. حموی، یاقوت بن عبدالله، معجم البلدان، ج۱، ص۵۳۱.    
۴. بقره/سوره۲، آیه۱۹۹.    
۵. طبری، محمد بن جریر، جامع البیان، ج۴، ص۱۸۵.    
۶. اعراف/سوره۷، آیه۲۸.    
۷. التکمیل و الاتمام، ص۱۴۹.
۸. توبه/سوره۹، آیه۴.    
۹. توبه/سوره۹، آیه۷.    
۱۰. زمخشری، محمود بن عمر، الکشاف، ج۲، ص۲۴۹.    
۱۱. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۵، ص۱۲.    
۱۲. ابوالفتوح رازی، حسین بن علی، روض الجنان، ج۹، ص۱۷۴.    
۱۳. زمخشری، محمود بن عمر، الکشاف، ج۲، ص۲۷۰.    
۱۴. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۵، ص۵۳.    
۱۵. نحل/سوره۱۶، آیه۵۷.    
۱۶. قرطبی، محمد بن احمد، الجامع لاحکام القرآن، ج۱۰، ص۱۱۶.    
۱۷. غررالتبیان، ص۳۰۲.
۱۸. صافات/سوره۳۷، آیه۱۵۸.    
۱۹. قرطبی، محمد بن احمد، الجامع لاحکام القرآن، ج۱۵، ص۱۳۵.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۴۴۶، برگرفته از مقاله «بنی کنانه».    


رده‌های این صفحه : قبائل عرب | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار