• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

برادر زن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



برادرزن به برادر زوجه گفته می‌شود و از آن به مناسبت در باب نکاح نام برده شده است.



زنى که به برادر خود شیر داده، بر همسرش حرام نمى‌گردد؛ هرچند قولى بر حرمت، حکایت شده و برخى معاصران احتیاط مستحب را در ترک شیر دادن دانسته‌اند.
این اختلاف‌نظر بین فقها از تفاوت مبنا ناشی می‌شود. امام خمینی در تحریرالوسیله در توضیح مبانی آن می‌نویسد: عنوان‌های محرّم از جهت ولادت و نسب، هفت عنوان می‌باشند: مادرها و دخترها و خواهرها و عمه‌ها و خاله‌ها و دختران برادر و دختران خواهر؛ پس اگر به سبب رضاع، تنها یکی از این عناوین حاصل شود، محرّم می‌باشد مانند عنوانی که با ولادت پیدا شود. و «اما اگر به سبب رضاع، یکی از عناوین هفت‌گانه حاصل نشود، لیکن عنوان خاصی پیدا شود که اگر با ولادت پیدا می‌شد ملازم و متحد با یکی از عناوین هفت‌گانه می‌شد مانند اینکه زنی فرزند دخترش را شیر دهد، پس مادر فرزند دخترش می‌شود و مادر فرزند دختر از آن هفت‌تا نمی‌باشد لیکن اگر مادر بودن فرزند دختر با ولادت بود، دختر او می‌شد و دختر از محرّمات هفت‌گانه است، پس آیا مثل این رضاع هم محرّم است پس مرضعه فرزند دختر مانند دختر می‌باشد یا نه؟ حق دومی است. و بعضی گفته‌اند که اولی است. و این همان است که در زبان‌ها به عموم منزلت مشهور شده که بعضی از اجلّه‌ آن را پذیرفته‌اند.» و از جمله مصادیق آن همین مساله است که «زن تو با شیر تو برادرش را شیر می‌دهد؛ پس (برادرزن تو) فرزند تو می‌شود و زن تو خواهر او می‌باشد، پس آیا بر تو حرام می‌شود از جهت اینکه خواهر فرزند تو، یا دختر تو است یا ربیبه تو، و این دو بر تو حرام می‌باشند و زوجه تو به منزله آن‌ها است، یا نه؟ پس کسی که عموم منزلت را قبول دارد می‌گوید بلی حرام است و کسی که آن را قبول ندارد می‌گوید حرام نیست.


همچنین از احکامی که برادرزن موضوع آن است تفاوت حکم وضعی لواط با برادرزن قبل و یا بعد از عقد است زیرا از آثار وضعی لواط آن است که «کسی که با پسری لواط نموده - ولو با بعضی از حشفه - مادر پسر، اگرچه بالا برود و دختر او، اگرچه پایین برود و خواهر او، برای همیشه بر او حرام می‌شوند. و بین اینکه هر دو (فاعل و مفعول) کوچک یا بزرگ یا مختلف باشند، فرقی نیست. و مادر و دختر و خواهر فاعل، بنابر اقوی بر مفعول حرام نمی‌باشند، و مادر و دختر و خواهر رضاعی مفعول مانند نسبی‌ها می‌باشند.» امام خمینی در تحریرالوسیله بعد از بیان این مطلب می‌نویسد: «لواط فقط در صورتی موجب حرمت است که جلوتر از عقد باشد و اما لواطی که بعد از ازدواج پیدا می‌شود موجب حرمت نمی‌باشد و ازدواج را باطل نمی‌کند؛ و ترک احتیاط سزاوار نمی‌باشد.» پس «اگر در وقتی که با پسری بازی می‌کرد یا بعد از آن در تحقق دخول به او شک نماید بنا را بر عدم آن می‌گذارد.»


۱. رسائل المحقق الکرکی ج۱، ص۲۱۴.    
۲. جواهر الکلام ج۲۹، ص۳۲۲.    
۳. مختصر الاحکام ج۱، ص۱۴۲.    
۴. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۳، تحریرالوسیلة، ج۲، ص۲۹۳، کتاب النکاح، القول فی الرضاع، تنبیه، مسالة۴، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    
۵. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۳، تحریرالوسیلة، ج۲، ص۲۹۴، کتاب النکاح، القول فی الرضاع، تنبیه، مسالة۴، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    
۶. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۳، تحریرالوسیلة، ج۲، ص۲۹۳، کتاب النکاح، القول فی الرضاع، تنبیه، مسالة۴، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    
۷. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۳، تحریرالوسیلة، ج۲، ص۳۰۲، کتاب النکاح، القول فی المصاهرة و ما یلحق بها، مسالة۲۴، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    
۸. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۳، تحریرالوسیلة، ج۲، ص۳۰۲، کتاب النکاح، القول فی المصاهرة و ما یلحق بها، مسالة۲۵، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    
۹. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۳، تحریرالوسیلة، ج۲، ص۳۰۲، کتاب النکاح، القول فی المصاهرة و ما یلحق بها، مسالة۲۶، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    



فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام ج‌۲، ص۸۹.    
ساعدی، محمد، (مدرس حوزه و پژوهشگر)    ، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی    






جعبه ابزار