• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ایمان و احترام (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



از جلوه‌های ایمان به خداوند این است که سبب تکریم و احترام مؤمنان از طرف خداوند می‌شود.



ایمان به پروردگار، سبب تکریم و احترام از سوی خداوند می‌شود:
«انی ءامنت بربکم فاسمعون• قیل ادخل الجنة قال یــلیت قومی یعلمون• بما غفر لی ربی وجعلنی من المکرمین؛ من به پروردگارتان ایمان آوردم؛ پس به سخنان من گوش فرا دهید!• (سرانجام او را شهید کردند و) به او گفته شد: وارد بهشت شو! گفت: ای کاش قوم من می‌دانستند...• که پروردگارم مرا آمرزیده و از گرامی‌داشتگان قرار داده است!»


ای کاش می‌دانستند که پروردگارم مرا مشمول آمرزش و عفو خویش قرار داد و در صف گرامیان جای داد (بما غفر لی ربی و جعلنی من المکرمین).
‌ای کاش چشم حق‌بینی داشتند، چشمی که با حجاب‌های ضخیم و سنگین جهان مادی محجوب نگردد، و آنچه را در پشت این پرده است ببینند یعنی تا این همه نعمت و اکرام و احترام خدا را بنگرند و بدانند در مقابل اهانت‌های آنها خداوند چه لطفی در حق من فرموده است، ‌ای کاش می‌دیدند و ایمان می‌آوردند اما افسوس! در حدیث آمده است که پیغمبر گرامی اسلام (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌و‌سلم) فرمود: انه نصح لهم فی حیاته و بعد موته
این مرد با ایمان هم در حال حیات خود خیرخواه قوم خویش بود و هم بعد از مرگ آرزوی هدایت آنها را داشت.
جالب توجه اینکه او نخست تکیه بر موهبت غفران الهی می‌کند، سپس بر اکرام، چرا که نخست باید با آب مغفرت روح و جان انسان از آلودگی گناهان پاک گردد و چون پاک شد بر بساط قرب و اکرام الهی جای گیرد.
این نکته نیز قابل دقت است که اکرام و احترام و بزرگداشت الهی گرچه نصیب بسیاری از بندگان می‌شود، و اصولا تقوی و اکرام دوش به دوش هم پیش می‌روند، ان اکرمکم عند الله اتقاکم ولی اکرام به طور کامل و بدون هیچگونه قید و شرط در قرآن مجید درباره دو گروه آمده است: نخست فرشتگان مقرب خدا که قرآن درباره آنها می‌گوید: بل عباد مکرمون لا یسبقونه بالقول و هم بامره یعملون: آنها بندگان گرامی خدایند که در سخن بر او پیشی نمی‌گیرند و فرمانش را به کار می‌بندند و دیگر بندگان کامل الایمان که قرآن از آنها به عنوان مخلصین یاد کرده، و درباره آنها می‌گوید: اولئک فی جنات مکرمون: آنها در باغ‌های بهشت گرامی داشته می‌شوند. به هر حال این پایان کار این مرد مؤمن و مجاهد راستین بود که در انجام رسالت خویش و حمایت از پیامبران الهی کوتاهی نکرد و سرانجام شربت شهادت نوشید و به جوار قرب رحمت خداوند راه یافت.


۱. یس/سوره۳۶، آیه۲۵-۲۷.    
۲. حجرات/سوره۴۹، آیه۱۳.    
۳. انبیاء/سوره۲۱، آیه۲۷.    
۴. معارج/سوره۷۰، آیه۳۵.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۸، ص۳۵۴-۳۵۵.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «احترام‌».    



جعبه ابزار