• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ایله (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ایله، از شهرهای بندری فلسطین واقع در ساحل شرقی دریای سرخ است.
[۱] لغت نامه، واژه ایله.




برخی مفسران مقصود از قریه در آیه ۱۶۳سوره اعراف را ایله دانسته‌اند، که ساکنان آن بر اثر تجاوز از حدود الهی به کیفرمسخ دچار گشتند.


مقصود از" حاضر دریا بودن" در نزدیکی دریا و مشرف به آن قرار داشتن است. " یعدون" از" تعدی" و در اینجا مقصود تجاوز از آن حدود و مقرراتی است که خداوند برای روز شنبه یهود جعل فرموده بود، و آن این بود که بخاطر بزرگداشت این روز شکار ماهی را ترک کنند.


در این آیات صحنه دیگری از تاریخ پرماجرای بنی اسرائیل، که مربوط به جمعی از آنها است که در ساحل دریایی زندگی می‌کردند، آمده است، منتها روی سخن در آن به پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم است، و به او می‌گوید که از یهود معاصر خویش درباره این جمعیت سؤال کند یعنی این خاطره را به وسیله سؤال در ذهن آنان مجسم ساز، تا از آن پند گیرند، و از سرکشی و کیفری که در انتظار سرکشان است بپرهیزند.
این سرگذشت، چنان که در روایات اسلامی به آن اشاره شده مربوط به جمعی از بنی اسرائیل است که در ساحل یکی از دریاها (ظاهرا دریای احمر بوده که در کنار سرزمین فلسطین قرار دارد) در بندری بنام" ایله" (که امروز بنام بندر ایلات معروف می‌باشد) زندگی می‌کردند و از طرف خداوند به عنوان آزمایش و امتحان دستوری به آنها داده شد و آن اینکه صید ماهی را در آن روز تعطیل کنند اما آنها با آن دستور مخالفت کردند و گرفتار مجازات دردناکی شدند که شرح آن را در این آیات می‌خوانیم.
در نخستین آیه می‌فرماید: " از قوم یهود معاصر خویش ماجرای شهری را که در کنار دریا قرار داشت سؤال کن" (و اسئلهم عن القریة التی کانت حاضرة البحر).
(و به یاد آنها بیاور زمانی را که در روز شنبه از قانون پروردگار تجاوز می‌کردند" (اذ یعدون فی السبت).
زیرا روز شنبه تعطیل آنها بود و وظیفه داشتند، دست از کار و کسب و صید ماهی بکشند و به مراسم عبادت آن روز بپردازند، اما آنها این دستور را زیر پا گذاردند.


۱. لغت نامه، واژه ایله.
۲. دائرة المعارف بزرگ اسلامی، واژه ایله، ج۹، ص۳۶۰۰.    
۳. دائرة المعارف بزرگ اسلامی، ج۲، ص۶۸۸.    
۴. اعراف/سوره۷، آیه۱۶۳.    
۵. طبری، محمد بن جریر، جامع البیان، ج۱۳، ص۱۷۹.    
۶. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۱، ص۲۴۹.    
۷. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۸، ص۳۸۳.    
۸. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۶، ص۴۱۸.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۵، ص۴۵۷، برگرفته از مقاله «ایله».    


رده‌های این صفحه : شهرهای قرآنی | فلسطین | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار