• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

افیموس

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



افیموس، فرمانده بیزانسی لشکر روم در سیسیل بود که برای گسترش سلطه‌اش بر سیسیل با زیادةالله اغلبی پیمان بست. او سرانجام به سال ۲۱۴ ق در اثر توطئه امپراتور میخائیل دوم کشته شد.



افیموس فرمانده بیزانسی لشکر روم در سیسیل بود. میان او و حاکم جزیره، عداوتی پدید آمد که در اثر آن، بر حاکم شورید و او را اسیر کرده، به قتل رساند. آنگاه خود را امپراتور جزیره سیسیل معرفی کرد. سپس اقدام به جایگزینی یاران خویش به عنوان حاکم بر نواحی سیسیل کرد. اما یکی از والیان منصوب از سوی او، علیه وی شورید و بر سرقوسه «ساراکوسه» (مرکز جزیره) دست یافت.
زمانی که افیموس از یافتن راه حل ناتوان گشت، با کشتی‌های خویش رهسپار تونس شد و از والی آن جا، زیادةالله اغلبی اول، یاری خواست تا بتواند به کمک ناوگان اسلامی و ناوگان افیموس، سلطه خود را بر سیسیل به دست آورد؛ البته با این تعهد که حکومت آن جا را به امیر واگذارد و خود به نیابت وی، در آن جا حاکم باشد.
زیادةالله، موافقت خویش را ابراز داشت و متفقاً ناوگانی را به فرماندهی قاضی اسد بن فرات فراهم کردند. شهر سرقوسه، از سوی دو ناوگان به محاصره درآمد، ولی به خاطر مقاومت و پایداری این شهر، آنان محاصره را رها کرده و بر شهر «مینو» دست یافتند. افیموس به سوی شهر «قصریانه» رهسپار شد. ساکنان شهر خواهان گفتگو با وی و پذیرفتن او به عنوان امپراتور و به توافق رسیدن با وی و مسلمانان شدند. از این رو، با وی قرار ملاقات گذاشتند. چون «افیموس» بر سر قرار حاضر شد، بر او یورش برده و او را کشتند. گویند: طراح این قتل، امپراتور میخائیل دوم بوده است. از «افیموس» در منابع و مصادر عربی به عنوان «فیمی» نام برده شده است.
[۱] وازیلیف، العرب و الروم، ص۶۶-۸۱.
[۲] ماریومورینو، مارتینو، المسلمون فی صقلیه، ص۸-۹.
[۳] الدوری، تقی‌الدین، صقلیه و علاقتها بدول البحر المتوسط، ص۴۰-۵۷.



۱. وازیلیف، العرب و الروم، ص۶۶-۸۱.
۲. ماریومورینو، مارتینو، المسلمون فی صقلیه، ص۸-۹.
۳. الدوری، تقی‌الدین، صقلیه و علاقتها بدول البحر المتوسط، ص۴۰-۵۷.



عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۱، ص۴۷۸.





جعبه ابزار