• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اهانت به محمد (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



دشمنان پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله رفتارهای توهین‌آمیزی نسبت به ایشان داشتند. در این مقاله آیات مرتبط با اهانت به حضرت محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله معرفی می‌شوند.





۱.۱ - ذلیل خواندن پیامبر

برخورد توهين‌آميز منافقان با پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله با ذليل خواندن آن حضرت:
يَقُولُونَ لَئِنْ رَجَعْنا إِلَى الْمَدِينَةِ لَيُخْرِجَنَّ الْأَعَزُّ مِنْهَا الْأَذَلَ‌ ... مى‌گويند: «اگر به مدینه برگرديم، قطعاً آنكه عزتمندتر است آن زبون‌تر را از آنجا بيرون خواهد كرد.» و(لى‌) عزت از آن خدا و از آن پیامبر او و از آن مؤمنان است؛ ليكن اين دورويان نمى‌دانند. «عبداللّه‌بن‌ابیّ» از سران منافق در بازگشت از غزوه بنی‌المصطلق گفت: محمّد صلی‌الله‌علیه‌وآله را از مدینه اخراج مى‌كنيم، و او را ذليل خواند.

۱.۲ - نسبت ساده‌لوحی به پیامبر

اهانت منافقان به پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله با نسبت ساده‌لوحی و خوش‌باوری به آن حضرت:
وَ مِنْهُمُ الَّذِينَ يُؤْذُونَ النَّبِيَّ وَ يَقُولُونَ هُوَ أُذُنٌ‌ ... از آنها کسانی هستند که پیامبر را آزار می‌دهند و می‌گویند: «او آدم خوش‌باوری است!» بگو: «خوش‌باور بودن او به نفع شماست! (ولی بدانید) او به خدا ایمان دارد؛ و (تنها) مؤمنان را تصدیق می‌کند؛ و رحمت است برای کسانی از شما که ایمان آورده‌اند!» و آنها که رسول خدا را آزار می‌دهند، عذاب دردناکی دارند!) مقصود از «منهم» منافقان است.


اهانت برخى یهودیان به پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله:
۱. يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا تَقُولُوا راعِنا وَ قُولُوا انْظُرْنا ... اى كسانى كه ایمان آورده‌ايد، نگوييد: «راعنا»، و بگوييد: «انظرنا»، و (اين توصيه را) بشنويد؛ و (گر نه‌) كافران را عذابى دردناك است. «راعنا» در عربى به معناى طلب توجّه و مراقبت است، امّا يهوديان با گفتن اين كلمه درباره پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله كاربرد عبرى آن را كه نوعى توهین شمرده مى‌شد، قصد مى‌كردند.
۲. مِنَ الَّذِينَ هادُوا يُحَرِّفُونَ الْكَلِمَ عَنْ مَواضِعِهِ وَ يَقُولُونَ سَمِعْنا وَ عَصَيْنا وَ اسْمَعْ غَيْرَ مُسْمَعٍ وَ راعِنا لَيًّا بِأَلْسِنَتِهِمْ وَ طَعْناً فِي الدِّينِ‌ ....


نهى خداوند، از كاربرد كلمات اهانت‌آميز به پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله:
۱. يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا تَقُولُوا راعِنا وَ قُولُوا انْظُرْنا ....
۲. مِنَ الَّذِينَ هادُوا يُحَرِّفُونَ الْكَلِمَ عَنْ مَواضِعِهِ‌ وَ يَقُولُونَ سَمِعْنا وَ عَصَيْنا وَ اسْمَعْ غَيْرَ مُسْمَعٍ وَ راعِنا لَيًّا بِأَلْسِنَتِهِمْ وَ طَعْناً فِي الدِّينِ‌ ... وَ لكِنْ لَعَنَهُمُ اللَّهُ بِكُفْرِهِمْ فَلا يُؤْمِنُونَ إِلَّا قَلِيلًا.


۱. منافقون/سوره۶۳، آیه۸.    
۲. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ۱۰، ص ۴۴۲.    
۳. توبه/سوره۹، آیه۶۱.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج‌۸، ص۱۵.    
۵. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۹، ص ۳۲۳.    
۶. بقره/سوره۲، آیه۱۰۴.    
۷. زمخشری، محمود بن عمر، تفسیر الکشاف، ج۱، ص۱۷۴.    
۸. نساء/سوره۴، آیه۴۶.    
۹. بقره/سوره۲، آیه۱۰۴.    
۱۰. نساء/سوره۴، آیه۴۶.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۵، ص۳۲۷، برگرفته از مقاله «اهانت به محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله».    
مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۲۶، ص۱۱۰، برگرفته از مقاله «اهانت به محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله».    






جعبه ابزار