• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

انار و زیتون (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



دو درخت انار و زیتون همان طور که در قرآن آمده شباهت هایی در ظاهر با هم دارند.



درخت زیتون و انار از جهتی با هم شبیه، و از جهتی تفاوت دارند. برگ و ساختمان ظاهریشان شبیه یکدیگر است، در حالی که طعم میوه آنها متفاوت می‌باشد. ...والزیتون والرمان مشتبها وغیر متشـبه.... (...باغهايى از انگور و زيتون و انار همانند و غير همانند..) مجمع البیان آورده است: (والزيتون والرمان) ای: فاخرجنا به الزیتون والرمان‌ای: شجر الزیتون والرمان، وقرن الزیتون والرمان، لانهما شجرتان تعرف العرب ان ورقهما یشتمل علی الغصن من اوله الی آخره.
.. والزیتون والرمان متشـبها وغیر متشـبه...( و زيتون و انار شبيه به يكديگر و غير شبيه پديد آورد.)تفسیر صافی در معنای متشابه و غیر متشابه می فرماید: «يتشابه بعض أفرادهما في الطعم واللون والحجم ولا يتشابه بعضها. »
اين دو درخت از نظر شكل ظاهرى و ساختمان شاخه‌ها و برگ‌ها شباهت زيادى با هم دارند، در حالى كه از نظر ميوه، طعم و خاصيت آن بسيار با هم متفاوتند، يكى داراى ماده چربی مؤثر و نيرومند، و ديگرى داراى ماده اسیدی و يا قندى است، كه با يكديگر كاملًا متفاوتند. به علاوه اين دو درخت گاهى درست در يك زمین پرورش مى‌يابند و از يك آب مشروب مى‌شوند يعنى هم با يكديگر تفاوت زياد دارند و هم شباهت.


۱. انعام/سوره۶، آیه۹۹.    
۲. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۴، ص۱۲۳.    
۳. انعام/سوره۶، آیه۱۴۱.    
۴. فیض کاشانی، محمد بن شاه مرتضی، تفسیر الصافی، ج۲، ص۱۶۲.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۵، ص۴۶۱.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۴، ص۴۳۰، برگرفته از مقاله «انار و زیتون».    


رده‌های این صفحه : انار | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار