• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

الموسیقیات و نقدها (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مؤلف کتاب شیخ محمد علی سنقری حائری قدس سره می‌باشد.



این رساله تا کنون چاپ نشده و تنها نسخۀ خطی آن ضمن مجموعه‌ای در کتابخانۀ مرحوم حجة الاسلام و المسلمین سید محمد رضا طبسی قدس سره نگه داری می‌شود.
این مجموعه شامل سه رساله از آثار مرحوم سنقری است:
۱- منظومۀ مناهج الفلاح در امامت.
۲- الموسیقیات و نقدها.
۳- رسالۀ خمریه.
مؤلف در این رساله ابتدا شبهه‌ای را به این صورت مطرح می‌کند: شنیدم، بعضی از برادران را که بر ایشان مشتبه شده است... که اشتغال به غنا و موسیقی مانند رادیو و فنوغراف و... انسان را از غیبت و تهمت و عیب جویی مردم نگاه می‌دارد. علاوه بر اینکه موجب تشحیذ ذهن می‌شود؛ بخصوص زمانی که در آن قرآن تلاوت می‌شود و مناجات و ذکر احادیث و مواعظ یا مصیبت حضرت سید الشهدا علیه‌السّلام باشد، عبادت هم محسوب می‌شود.
مؤلف در پاسخ این شبهه، منشا آن را دو چیز می‌داند: ۱- ضعف در معارف و سستی اعتقاد که سبب می‌شود شیطان این گونه اباطیل را در نظر این جماعت زینت دهد. ۲- مشتبه شدن علاقه مندی به دین و دیانت، به لا قیدی و حریت. و برای هر یک از دو منشا، روایات و آیات و حکایاتی نقل کرده است. نظر مؤلف این است که در حرمت غنا و خوانندگی فرقی نیست چه با آلات لهو باشد یا نباشد بلکه در آلات معده مبغوضیتش بیشتر و عقابش زیادتر است.
مرحوم سنقری «ترجیع» در حدیث «رجع بالقرآن صوتک»
[۱] الکافی، ج۲، ص۶۱۶، باب ترتیل القرآن بالصوت الحسن، ح۱۳.
را به «صوت حزین خشوع آور یادآورندۀ عظمت خدا و وعده و وعید او» تفسیر کرده و چند حدیث در تایید نظر خود آورده است. به دنبال آن، به بیان آیاتی پرداخته که در روایات به حرمت غنا تفسیر شده است. سپس به توضیح و تفسیر چند آیه و روایت در حرمت قمار پرداخته و در خاتمه چند آیه و روایت و چند بیت شعر فارسی و عربی دربارۀ تحذیر از معاشرت با رفیقان ناباب و جاهل آورده است.


۱. الکافی، ج۲، ص۶۱۶، باب ترتیل القرآن بالصوت الحسن، ح۱۳.



نرم افزار جامع فقه اهل بیت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار