• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

القرآن معجزة کل العصور (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



القرآن معجزة کل العصور مؤلف دکتر توحید الزهیری کتاب پیرامون یکی از موضوعات علوم قرآنی ، یعنی مساله اعجاز قرآن نوشته شده است.



مؤلف در این کتاب اعجاز قرآن را با سبکی جدید و در قالب مطالبی شیوا، بیان کرده است که فهرست مطالب آن به قرار زیر می‌باشد:
فصل اول: در این فصل علت تاثیرگذاری قرآن بر مردم عرب در عصر نزول، مورد بررسی قرار گرفته که در این رابطه با ذکر شواهد تاریخی، اعجاز قرآن از نظر فصاحت و بلاغت را بیان کرده است.
فصل دوم: این فصل مربوط است به توضیحاتی پیرامون معنای بلاغت قرآن ، که با ذکر چند آیه اعجاز بلاغی قرآن را بیان کرده، آنگاه دیدگاه برخی از مستشرقان همچون رژی بلاشر و دکتر ماردریل فرانسوی را در این زمینه نقل نموده است در پایان متذکر می‌شود که یک متن ادبی برای اینکه متصف به وصف بلاغت بشود باید سه شرط را دارا باشد که عبارتند از: جمال و زیبائی در اسلوب و گفتار، سالم بودن از خطاء، صدق و راستی، که هر کدام هر اندازه از این شرائط را بیشتر داشته باشد بلاغت آن بیشتر است.
فصل سوم: در این فصل یکی از شرائط سه گانه قبل را که عبارت است از زیبایی در اسلوب و گفتار، مورد بررسی قرار داده است که در این زمینه توضیح می‌دهد متن قرآن دارای آهنگ و موسیقی خاصی است که هر شنونده ایی را به خود جذب می‌نماید و در این زمینه مواردی همچون فواتح سوره‌ها و برخی از آیات که دارای موسیقی خاصی می‌باشند را ذکر کرده است (مانند آیات سوره القارعه ).
فصل چهارم: در این فصل شرط دوم (که صحیح بودن متن و سالم بودن از خطاء) برای متصف شدن به بلاغت را توضیح می‌دهد و با ذکر چند آیه، محکم و متقن بودن متن قرآن را بررسی کرده نتیجه می‌گیرد که متن قرآن خطابردار نیست.
فصل پنجم: در این فصل شرط سوم (صدق و راستی) از شروط بلاغت را بحث کرده است که در ابتدا صدق را تعریف کرده می‌گوید: صدق عبارت است از سخن حق گفتن، آنگاه صدق را به دو قسم: فنی و خلقی تقسیم کرده و توضیحاتی درباره هر کدام ارائه نموده است متذکر می‌شود که شخصیت پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم به گونه ایی بود که دو وصف صدق خلقی و خلقی داشت و از ویژگیهای او که مورد قبول همه قرار گرفته بود صادق بودن آن حضرت است و لذا کلام او که قرآن است از هر جهت دارای صدق می‌باشد.
[۱] القرآن معجزة کل العصور، توحید الزهیری، ص۳-۱۲۷.



۱- مباحث کتاب سیر منطقی دارد و برای بیان موضوع اصلی که بلاغت و فصاحت قرآن می‌باشد با ذکر مقدماتی، آن را توضیح داده است ۲- مطالب را در قالب و اسلوب جدیدی بیان کرده است مثلا قسمت اول را با ارائه یک سئوال (که سر قرآن چیست) شروع نموده است ۳- مطالب به صورت تجزیه و تحلیل ارائه شده که پس از ذکر چند آیه پیرامون موضوع مورد بحث، آنها را بررسی و نتیجه گیری می‌کند ۴- برای توضیح مطالب از آیات متعددی استفاده کرده است .


۱- کتاب فهرست منابع و مآخذ ندارد ۲- از منابع اصلی و اولیه کمتر استفاده شده است ۳- در پایان فصل آخر باید نتیجه مباحث قبل (که سه شرط برای متصف شدن یک کلام به وصف بلاغت را بیان کرده بود) ذکر می‌شد و نتیجه می‌گرفت که قرآن هر سه شرط را دارد لذا بلاغت آن تمام است که این کار انجام نشده است.


کتاب یک جلد، متن آن عربی و دارای ۱۲۸ صفحه می‌باشد که مشخصات آن به قرار زیر است: ۱- نوع کاغذ: اعلاء ۲- جلد: شومیز ۳- نوبت چاپ: نامعلوم ۴- تاریخ انتشار: سال ۱۴۲۱ هجری قمری ۵- ناشر: مؤسسة دار الشعب للصحافة و الطباعة و النشر، قاهره ۶- دارای فهرست مطالب کتاب ۷- مؤلف: دکتر توحید عبد الفتاح الزهیری ۸- کتاب: القرآن معجزة کل العصور.


۱. القرآن معجزة کل العصور، توحید الزهیری، ص۳-۱۲۷.



نرم افزار مشکات الانوار، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.






جعبه ابزار