• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

الطب الاسلامی (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«الطب الاسلامی» تالیف دکتر احمد طه از جمله آثاری است که به معرفی مکتب طبی اسلام پرداخته است. مؤلف انگیزه اش را از نگارش این اثر تبیین مفاهیم طب اسلامی و امتیازات آن نسبت به دیگر مکاتب طبی دانسته است.



کتاب در شش فصل و یک خاتمه تدوین شده است. هر یک از فصول مشتمل بر عناوین متعددی است. نویسنده علاوه بر مباحث و کلیات طب اسلامی به موضوعات جدید پزشکی نیز پرداخته است.


کتاب‌های بسیاری به عنوان طب اسلامی به رشته تحریر در آمده است و مدعای همه نویسندگان آنها این بوده است که مبانی طب اسلامی را به رشته تحریر در آورده‌اند، در حالی که بسیاری از آنها واگویه مطالب طب سنتی همراه با اضافه نمودن چند آیه و یا چند روایت است. اما کتاب طب حاضر به راستی به مساله و مبحث طب اسلامی پرداخته است و ویژگی‌ها و امتیازات طب اسلامی از دیگر مکاتب طبی را استخراج و تدوین نموده است.
مباحثی که در این کتاب آمده مباحثی از قبیل مفهوم صحت و مرض در اسلام ، توجه به بیماری قلب در کنار بیماری جسم، اعتقاد به شافی بودن خداوند است که در بسیاری از کتاب‌ها به آنها بها داده نشده است، در حالی که مائزه و ویژگی طب اسلامی و روایات طبی توجه به این مفاهیم اساسی و کلیدی است.
از سوی دیگر مباحثی از اخلاق پزشکی در این اثر مطرح شده که جای خالی آن در بسیاری از تالیفات پیشین حس می‌شود، هر چند کم و بیش به این مباحث در کتاب‌های دیگر پرداخته شده است.
در فصول مختلف کتاب به ترتیب مطالب زیر ذکر شده است:
۱. در این بخش تاریخ طب به صورت گذرا بیان شده است و اهم مکاتب طب (بابلیان، مصریان و یونانیان) به اختصار مورد بررسی قرار گرفته است.
۲. در این فصل طب اسلامی در دو بخش مورد بررسی و تحلیل قرار می‌گیرد. در بخش اول طب اسلامی در صدر اسلام که در این بخش نگاهی نیز به طب جاهلی شده است. در بخش دوم نیز طب اسلامی بعد از عصر نبوت مورد توجه قرار گرفته و به افراد سرشناس طبی نیز اشاره شده است. این فصل مفصل‌ترین بخش کتاب است.
۳. در این قسمت از کتاب به تاثیر مکاتب طب اسلامی و اطبای مسلمانان بر طب اروپایی اشاره شده است.
۴. مطالب مطرح شده در این بخش بیشتر حول مباحث اخلاق پزشکی است.
۵. در این بخش مفاهیم اصلی طب اسلامی از جمله بیماری، تندرستی، شفا دهنده حقیقی، برتری پیش گیری نسبت به درمان مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.
۶. در آخرین فصل کتاب مباحث طب اخلاقی معاصر مورد بررسی قرار گرفته و موضوعاتی مانند حرمت عقیم کردن و یا تلقیح مصنوعی مورد مطالعه قرار گرفته است.
در خاتمه نیز طب اسلامی در دنیای امروز مورد بررسی قرار گرفته است.


در پاورقی‌های کتاب آدرس منابع و توضیحاتی اندکی ذکر شده است. در انتهای اثر فهرست منابع عربی و فرنگی به تفکیک، و فهرست مطالب ذکر شده است.


نرم افزار جامع طب، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار