• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

الزیج الصابی (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«الزیج الصابی» توسط محمد بن جابر بن سنان حرانی ، معروف به بتانی (۲۴۴- ۳۱۷ ق) به زبان عربی در علم ستاره شناسی و ریاضی نگاشته شده است.



مؤلف، در کتابش به شمارش ستارگان و مدار سیر و جایگاه آنها پرداخته است. وی با رصد و محاسبات دقیق خود برخی از نظرات دانشمندان را رد کرده و به گونه‌ای عمل کرده که به آسانی قابل فهم باشد.
کتاب دارای جایگاه خاصی نزد منجمین بوده و از دقیق‌ترین و صحیح‌ترین کتب شمرده شده است؛ حتی از کتاب بطلمیوس دقیق تر و صحیح تر دانسته شده است. به همین جهت به زبان لاتین نیز ترجمه شده و به دانشگاه‌های سراسر دنیا راه یافته است.


کتاب مشتمل بر مقدمه و پنجاه و هفت باب است. مسایل مربوط به نجوم و مدارشان، جایگاه آنها، فصول و تقویم، در ابواب مختلف به شیوه‌ای محققانه و در عین حال روان توضیح داده شده است.


مؤلف، در مقدمه کتاب، علم نجوم را از بهترین و دقیق‌ترین علوم می‌شمرد و به بررسی فواید این علم می‌پردازد. با توجه به اینکه شناخت سال ، ماه ، فصول و زمان اهمیت فراوانی دارد و این جز با علم ستاره شناسی و مطالعات و محاسبات دقیق و بی عیب منجم حاصل نمی‌شود مؤلف تلاش کرده تا با ضمیمه همه اعمال به یکدیگر و با رسم جدول به گونه‌ای عمل کند که در محاسبات اشتباهی رخ ندهد.
نویسنده در ابواب کتاب مسایلی را که نقش حایز اهمیتی در علم نجوم دارند و بعضی از آنها مورد اختلاف منجمین هستند، مطرح کرده است. همچنین مشکلات و مبهمات این علم را حل کرده و نظرات بدیعی ارایه می‌دهد که هنوز مورد قبول منجمین است؛ نپذیرفتن نظریه اقبال و ادبار اعتدالین از آن جمله آن است.
از دیگر مسایل مطرح شده در کتاب می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: خواص طول و عرض جغرافیایی، مشارق و مغارب، زمستان و تابستان ، طول روز و شب ، خط نصف النهار ، ابعاد و جایگاه و ارتفاع کواکب، رؤیت هلال در اول و آخر ماه ، کسوف و خسوف و مواضع کواکب خمسه .
بیان ساده و روان، هم چنین رصد و محاسبات دقیق و اثبات نظرات بدیع و جذاب و ابتکار عمل در استفاده از فرمول‌های ریاضی برای حل مسایل، مانند استفاده از قضیه بطلمیوس برای تعیین فاصله قوسی دو ستاره از ویژگی‌های خاص کتاب می‌باشد.


تحقیق و تصحیح کتاب توسط کرلو نالینو انجام گرفته است. نسخه موجود از نسخه‌ای که در کتاب خانه اسکوریال موجود بوده نقل شده است.
پاورقی‌های کتاب به زبان عربی و انگلیسی آورده شده است. در انتهای کتاب نیز جداولی از اسامی ستاره‌های ثابت و طول و عرض و علامات جهت آنها ذکر شده است.





نرم افزار تراث ۲، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور).


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی




جعبه ابزار