• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

الخیارات (للاراکی)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



"الخیارات" تألیف حضرت آیت الله العظمی حاج شیخ محمد علی اراکی مسائل مربوط به مبحث خیارات است که مورد بحث دقيق فقهى قرار گرفته‌اند، چنان كه از جمله‌اى كه مؤلف در انتهاى كتاب مرقوم داشته‌اند استفاده مى‌شود اين مطالب با استفاده از بيانات مرحوم حاج شیخ عبد الکریم حائری يزدى نگاشته شده گر چه عنوان تقريرات ندارد.



حضرت آيت الله العظمى حاج شيخ محمد على اراكی در ۲۴ جمادی الثانی ۱۳۱۲ ق. در اراک ديده به جهان گشود. وى پس از يادگيرى خواندن و نوشتن، در نوجوانى وارد حوزه علمیه اراك شد و در درس استاد سید جعفر شیثی حضور يافت و مقدمات علوم اسلامى را از او فرا گرفت. دروس سطح حوزه را نزد آية الله العظمى سید محمد تقی خوانساری به خوبى پشت سر گذراند. آية الله اراكى هم زمان با تحصيل دوره سطح، در درس شرح منظومه آية الله شیخ محمد باقر اراکی معروف به سلطان‌آبادی شركت كرد و از دانش آن حکیم فرزانه خوشه‌ها چيدايشان سال‌ها در درس آية الله العظمى آقا نور الدین اراکی و آية الله العظمى شیخ عبدالکریم حائری یزدی شركت كرد و از دانش و تقواى آن دو مرجع بزرگ تقلید شيعيان، بهره‌ها برد. آیة الله اراکی در اين سالها با امام خمینی آشنا شد. آية الله اراكى در پى دستگيرى و تبعيد امام به نجف ، همان سال به عراق و نجف رفت. آية الله اراكى از آغاز نهضت امام خمينى در سال ۱۳۴۱، هماره به پشتيبانى از ايشان برآمدند، با اين كه بيش از ده سال از امام خمينى بزرگتر بودند. پس از پيروزى انقلاب اسلامى، از دولت و نظام جمهورى اسلامى حمايت كردند، و بعد از رحلت امام (ره) حمايت مراجع تقليد شیعه ، به‌ويژه آية الله العظمى اراكى كه حدود چهل سال از آیت الله خامنه ای بزرگتر بودند، اميد دشمنان انقلاب اسلامى را به يأس مبدل ساخت.
آية الله اراكى در طول بيش از ۳۵ سال تدريس در حوزه علمیه قم، پيچيده‌ترين مباحث علمى را با گفتارى شيوا و بيانى رسا مطرح مى‌كرد. از ويژگى‌هاى درس ايشان پرهيز از تكرار و زياده‌گويى بود. كلام را گزيده و پر معنى ادا مى‌كرد. اعتقادش بر اين بود كه طالب علم بايد قبل از حضور در درس، مطالعه نمايد. آية الله اراكى پس از وفات آية الله سيد محمد تقى خوانسارى( متوفاى ۱۳۷۱) به درخواست شمارى از شاگردان او، به تدريس خارج فقه و اصول پرداخت. بسيار از استادان برجسته حوزه علمیه قم و مسئولان نظام جمهورى اسلامى سال‌ها از محضر ايشان كسب فيض نمودند. مرجع بزرگ تقليد شيعيان در طول عمر پر بركت خويش، كتاب‌هايى نيز در علم فقه و اصول نوشت. سرانجام روح ملكوتى آية الله العظمى اراكى مرجع تقليد شيعيان پس از يك قرن( تولد ۱۲۷۳ فوت ۱۳۷۳) تلاش براى هدايت مردم در ۲۳ آبان سال ۱۳۷۳ شمسی به ملكوت پيوست و پيكرش با تشييع با شكوه مردم قم در حرم حضرت معصومه علیها السلام به خاك سپرده شد. رضوان و رحمت خدا بر او باد.



در اين كتاب مسائل مربوط به مبحث خیارات مورد بحث دقيق فقهى قرار گرفته‌اند. چنان كه از جمله‌اى كه مؤلف در انتهاى كتاب مرقوم داشته‌اند استفاده مى‌شود اين مطالب با استفاده از بيانات مرحوم حاج شیخ عبد الکریم حائری يزدى نگاشته شده گر چه عنوان تقريرات ندارد.



عناوين اصلى مباحث كتاب عبارت‌اند از: حقيقت خیار ،
[۱] الخیارات، حاج شيخ محمد على اراكی، ج۱، ص ۳ .
خیار مجلس ،
[۲] الخیارات، حاج شيخ محمد على اراكی، ج۱، ص ۱۵ .
خیار حیوان ،
[۳] الخیارات، حاج شيخ محمد على اراكی، ج۱، ص ۸۲ .
خیار شرط ،
[۴] الخیارات، حاج شيخ محمد على اراكی، ج۱، ص ۱۰۳ .
خیار غبن ،
[۵] الخیارات، حاج شيخ محمد على اراكی، ج۱، ص ۱۷۳.
خیار تأخیر ،
[۶] الخیارات، حاج شيخ محمد على اراكی، ج۱، ص ۲۵۸.
خیار رؤیت ،
[۷] الخیارات، حاج شيخ محمد على اراكی، ج۱، ص ۲۸۶.
خیار عیب ،
[۸] الخیارات، حاج شيخ محمد على اراكی، ج۱، ص ۳۱۰.
ارش
[۹] الخیارات، حاج شيخ محمد على اراكی، ج۱، ص ۴۳۱.
و شروط.
[۱۰] الخیارات، حاج شيخ محمد على اراكی، ج۱، ص ۴۴۱.




تاليف كتاب در ذيحجه‌ى سال ۱۳۴۵ قمرى پايان يافته و چاپ آن در سال ۱۴۱۴ در چاپخانه‌ى مهر قم انجام شده است.


۱. الخیارات، حاج شيخ محمد على اراكی، ج۱، ص ۳ .
۲. الخیارات، حاج شيخ محمد على اراكی، ج۱، ص ۱۵ .
۳. الخیارات، حاج شيخ محمد على اراكی، ج۱، ص ۸۲ .
۴. الخیارات، حاج شيخ محمد على اراكی، ج۱، ص ۱۰۳ .
۵. الخیارات، حاج شيخ محمد على اراكی، ج۱، ص ۱۷۳.
۶. الخیارات، حاج شيخ محمد على اراكی، ج۱، ص ۲۵۸.
۷. الخیارات، حاج شيخ محمد على اراكی، ج۱، ص ۲۸۶.
۸. الخیارات، حاج شيخ محمد على اراكی، ج۱، ص ۳۱۰.
۹. الخیارات، حاج شيخ محمد على اراكی، ج۱، ص ۴۳۱.
۱۰. الخیارات، حاج شيخ محمد على اراكی، ج۱، ص ۴۴۱.



نرم افزار جامع فقه أهل البيت عليهم السلام، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی






جعبه ابزار