• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

الإعجاز فی القرآن طریق إلی الإیمان‌ (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کتاب «الاعجاز فی القرآن» نوشته منیب الطحان بوده و پیرامون یکی از موضوعات مهم قرآنی یعنی مساله اعجاز قرآن نوشته شده است.



مؤلف که یکی از قرآن پژوهان معاصر می‌باشد در این کتاب سعی نموده که مساله اعجاز قرآن را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار دهد لذا مطالب کتاب را در دو قسمت ارائه نموده است در قسمت اول پیرامون تعریف معجزه، وجوه اعجاز قرآن و ادله مربوط به آن و نیز ویژگی‌های قرآن سخن گفته است. در قسمت دوم اهداف قرآن را مورد بررسی قرار داده که مطالب آن در سه فصل تنظیم شده است، در فصل اول مساله راهنمایی کردن مردم به داشتن افکار صحیح را که عبارت است از ایمان به خدا و ملائکه و انبیاء الهی، مورد بحث قرار داده، در فصل دوم ارتباط انسان با خدا (که همان عبادت کردن می‌باشد) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و در فصل سوم موضوع ارتباط انسان با دیگران (معاملات) را بحث نموده، و برای این کار از آیات قرآن استفاده نموده است. آنچه که باعث شده که مطالب باب دوم را ذکر نماید، اثبات اعجاز قرآن از جهت جهانی و ابدی بودن مضامین و مطالب آن است که با توجه به آیات فراوان قرآنی مبنی بر راهنما بودن برای تمام جهانیان در تمام زمانها و مکانها، نکته فوق را اثبات نموده است.


کتاب دارای یک مقدمه و دو باب می‌باشد که باب اول دارای چهار فصل و باب دوم دارای سه فصل می‌باشد و فهرست مطالب آن به قرار زیر است باب اول:
[۱] الإعجاز في القرآن طريق إلى الإيمان، ص۱۱.
پیرامون اعجاز قرآن شامل چهار فصل معجزه قرآن، وجوه اعجاز قرآن، استدلالات نقلی پیرامون اعجاز و قرآن و ویژگی‌های او شامل: تعریف قرآن، خصوصیتهای قرآن، نزول قرآن، ترتیب آیات قرآن، حفظ قرآن، جمع قرآن، نسخه برداری از قرآن، شکل قرآن و تلاوت قرآن. باب دوم:
[۲] الإعجاز في القرآن طريق إلى الإيمان، ص۱۳۱.
اهداف و مقاصد قرآن شامل سه فصل فصل اول: هدایت و راهنمایی کردن مردم به سوی عقیده صحیح شامل: ایمان به خدا، ایمان به ملائکه، ایمان به انبیاء، ایمان به کتابهای آسمانی و ایمان به روز قیامت. فصل دوم: عبادات (ارتباط انسان با خدا) شامل: اسلام و مصادر اصلی آن، شهادت دادن، نماز، زکات، روزه و حج. فصل سوم: معاملات: (ارتباط انسان با دیگران) شامل: دعوت اسلام به اصلاح فرد، ارتباط فرد با اجتماع و جامعه و برقرار نمودن ارتباط مسلمانان با دیگران.


۱- در باب اول فصل سوم: پس از ارائه ادله نقلی پیرامون وجوه اعجاز قرآن، شبهاتی را که از طرف مستشرقین در خصوص وحیانی بودن قرآن ذکر شده است را متذکر و پاسخ آنها را می‌دهد.
[۳] الإعجاز في القرآن طريق إلى الإيمان، ص۸۳.
۲- و در فصل چهارم: برخی از خصوصیات مربوط به قرآن همچون، نزول، حفظ قرآن و تلاوت قرآن را مورد بررسی قرار داده و برای هر کدام از آنها، آیاتی از قرآن را ذکر نموده است.
[۴] الإعجاز في القرآن طريق إلى الإيمان، ص۹۹.
۳- در باب دوم- فصل اول- مساله هدایت کردن مردم از طرف قرآن به سوی اعتقادات صحیح را بحث نموده که مهمترین آنها عبارت است از هدایت مردم به اعتقاد داشتن به خدا و روز قیامت و رسالت پیامبران. و برای این مطلب به برخی از آیات قرآنی استشهاد نموده است. ۴- در باب اول فصل اول: پس از تعریف لغوی و اصطلاحی واژه اعجاز ویژگی‌های معجزه پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم را ذکر و تفاوت آن را با دیگر معجزه‌های انبیاء گذشته بیان نموده است.
[۵] الإعجاز في القرآن طريق إلى الإيمان، ص۱۷.



کتاب یک جلد، متن آن عربی و دارای ۲۵۹ صفحه می‌باشد که مشخصات آن به قرار زیر است: ۱- نوع کاغذ: اعلا ۲- چاپ: کامپیوتری ۳- جلد: گالینگور ۴- نوبت چاپ: اول ۵- تاریخ انتشار: سال ۱۴۲۰ هجری قمری ۶- ناشر: انتشارات دار سعد الدین- دمشق- سوریه ۷- دارای فهرست: الف: منابع و مصادر ب: موضوعات کتاب ۸- نام کتاب: الاعجاز فی القرآن ۹- نام مولف: منیب الطحان.


۱. الإعجاز في القرآن طريق إلى الإيمان، ص۱۱.
۲. الإعجاز في القرآن طريق إلى الإيمان، ص۱۳۱.
۳. الإعجاز في القرآن طريق إلى الإيمان، ص۸۳.
۴. الإعجاز في القرآن طريق إلى الإيمان، ص۹۹.
۵. الإعجاز في القرآن طريق إلى الإيمان، ص۱۷.



نرم افزار مشکات الانوار، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.






جعبه ابزار