• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

استثمار زنان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



به بهره‌کشی به ناحق از دیگران استثمار می‌گویند.در اینجا استثمار زنان را مورد مطالعه قرار می‌دهیم.



استثمارگران با اصرار بر بقای زنان و دختران ، سعی در تحقیر و آلوده‌کردن و سوء استفاده از آنان به عنوان خدمتکار یا کامجویی‌های جنسی یا هر دو دارند تا به وسیله زنان که از ارکان اصلی جامعه‌اند و در تربیت و تعالی افراد جامعه نقشی محوری دارند، تسلط استثمارگرانه خود را بر کل جامعه تحمیل و تثبیت کنند.


استثمار زنان در جاهلی با به ارث بردن آنان همانند سایر اموال میّت و واداشتن کنیزان و دختران به خود فروشی امری رایج بوده‌است.
قرآن کریم با نهی از این اعمال و نکوهش شیء دانستن آنان:«اَن‌تَرِثوا النِّساءَ کَرهًا» و استثمار جنسی آنان را ممنوع‌ ساخته:«... ‌لا تُکرِهوا فَتَیتِکُم عَلَی البِغاءِ اِن اَرَدنَ تَحَصُّنًا لِتَبتَغوا عَرَضَ الحَیوةِ الدُّنیا»، و هر یک از زن و مرد را مالک نتیجه کار خویش می‌شمارد:«لِلرِّجالِ نَصیبٌ مِمَّا‌اکتَسَبوا ولِلنِّساءِ نَصیبٌ مِمَّا اکتَسَبنَ».


در روابط زناشویی نیز اصل کلی و قانون همیشگی «فَاِمسَاکٌ بِمَعروف اَو تَسریحٌ بِاِحسن= نگهداری به شایستگی یا رهایی به شایستگی» است.
خدای سبحان حقوق زوجیت را مشخص کرده و از قرار دادن زن در تنگنا و استثمار او نهی کرده‌است:«... ‌و لاتُمسِکوهُنَّ ضِرارًا لِتَعتَدوا...» و چنین تشریع فرموده که در صورت تصمیم بر جدایی، همه مهریه باید پرداخت شود:«... ‌و لاتَعضُلوهُنَّ لِتَذهَبوا بِبَعضِ ما ءاتَیتُموهُنَّ».
استثمار او نهی کرده‌است:«... ‌و لاتُمسِکوهُنَّ ضِرارًا لِتَعتَدوا...» و چنین تشریع فرموده که در صورت تصمیم بر جدایی، همه مهریه باید پرداخت شود:«... ‌و لاتَعضُلوهُنَّ لِتَذهَبوا بِبَعضِ ما ءاتَیتُموهُنَّ».


استثمار (قرآن)استثمار برده (قرآن)استثمار بنی اسرائیل (قرآن)استثمار در جاهلیت (قرآن)استثمار در عصر جاهلیت (قرآن)استثمار زنان (قرآن)استثمارگران (قرآن)منشأ استثمارعدم مشروعیت استثمارزمینه استثمار (قرآن)نجات از استثمار (قرآن)



الاقتصاد الاسلامی؛ اقتصادنا؛ انقلاب تکاملی اسلام؛ التحقیق فی کلمات القرآن الکریم؛ ترتیب کتاب العین؛ تفسیر التحریر و التنویر؛ تفسیر المراغی؛ تفسیر المنار؛ تفسیر من وحی القرآن؛ تفسیر نمونه؛ تهذیب الاحکام؛ جامع‌البیان عن تأویل آی القرآن؛ رسالة‌الاسلام؛ غررالحکم و دررالکلم؛ الفرقان فی تفسیر القرآن؛ فرهنگ اصطلاحات معاصر؛ فرهنگ فارسی؛ فقه القرآن، راوندی؛ فی ظلال القرآن؛ کشف‌الاسرار و عدة الابرار؛ لسان‌العرب؛ مجمع‌البیان فی تفسیر القرآن؛ معجم مقاییس‌اللغه؛ مفردات الفاظ القرآن؛ المیزان فی‌تفسیر‌القرآن.


۱. مراغی، احمد مصطفی، تفسیر المراغی، ج‌۱۳، ص‌۱۲۹.    
۲. ابن عاشور، التحریر و التنویر، ج‌۲۰، ص‌۶۹‌.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج‌۱، ص‌۲۴۸.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج‌۱۶، ص‌۱۴.    
۵. نساء/سوره۴، آیه۱۹.    
۶. نور/سوره۲۴، آیه۳۳.    
۷. نساء/سوره۴، آیه۳۲.    
۸. بقره/سوره۲، آیه۲۲۹.    
۹. بقره/سوره۲، آیه۲۳۱.    
۱۰. نساء/سوره۴، آیه۱۹.    
۱۱. بقره/سوره۲، آیه۲۳۱.    
۱۲. نساء/سوره۴، آیه۱۹.    



دائرة المعارف قرآن کریم، برگرفته از مقاله «استثمار».    


رده‌های این صفحه : استثمار | زنان




جعبه ابزار