• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

از حسین تا مهدی (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«از حسین علیه‌السّلام تا مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف»، اثر محمدرضا فؤادیان، نوشتاری کوتاه در باره اوصاف مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در کلام امام حسین علیه‌السّلام و رابطه امام زمان علیه‌السّلام با جدش حسین بن علی ، به زبان فارسی است.



هدف نویسنده از نگارش اثر، تحلیل گوشه‌هایی از ارتباطی که بین قیام امام حسین علیه‌السّلام و روز ظهور مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در اذهان شکل می‌گیرد، است. ایشان این پیوند را از منظرها و زوایای مختلف و در ابعاد گوناگون بررسی می‌کند و نتایج حاصل از این رهیافت را در اختیار محققان و مبلغان قرار داده تا آنان نیز این دست مایه را از ابعاد دیگر مورد کنکاش و تحقیق قرار دهند.


کتاب، مشتمل بر یک مقدمه و دو بخش است. مؤلف، در بخش اول، مروری به پیوندهایی که بین قیام امام حسین علیه‌السّلام و ظهور مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف وجود دارد، ازدیدگاه قرآن ،روایات ،ادعیه و زیارت و تشرفات می‌کند و در بخش دوم، با توجه به این پیوندها و شباهت‌ها و دانستن اینکه عاشورا پشتوانه فرهنگی عصر غیبت و استراتژی انتظار است، به وظایف و رهیافت‌های این فرهنگ اشاراتی شده است.
روش مؤلف در مستندسازی مطالب، با بهره گیری از آیات قرآن و مجامع روایی امامیه و کتب تاریخی می‌باشد. شیوه نگارش هم بدین صورت است که متن روایت، ادعیه یا توقیع را به زبان عربی آورده و سپس به ترجمه آن اقدام نموده است.


مؤلف، در مقدمه، این نکته را خاطرنشان می‌سازد که وعده ظهور حضرت مهدی علیه‌السّلام ، از حقایق برجسته و روشنی است که در ادیان مختلف و آیات و روایات اسلامی به آن تصریح شده است. قیام او نقطه غلیان تاریخ و شوک بزرگ تاریخی است که علیه ستمگران جهان و برای رها شدن بشریت صورت خواهد گرفت. از آدم علیه‌السّلام تا خاتم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و از علی علیه‌السّلام تا مهدی علیه‌السّلام ، چشم انتظار دولت او هستند. روز ظهور، هنگام پاسخ به استغاثه مظلومانه امام حسین علیه‌السّلام و پاسخ به ندای «هل من ناصر ینصرنی» او در روز عاشورا می‌باشد، تا پرچم بر زمین مانده اش را به دوش گیرد و آرمان‌های بلندش را لباس تحقق بپوشاند. سرسلسله این دو قیام و نهضت ارتباط بسیار نزدیک و مشابهی با هم دارند.
وی در بخش اول، روایاتی را از زبان امام حسین علیه‌السّلام در مورد آخرالزمان و مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف ذکر کرده و آن گاه به مسائل پس از ظهور، مربوط به امام حسین علیه‌السّلام پرداخته است. بر اساس روایات، امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف پس از ظهور ، از قاتلان امام حسین انتقام می‌گیرد و در ایام غیبت برای آن حضرت عزاداری می‌کند. به اعتقاد امامیه، در اواخر حکومت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف ، امام حسین علیه‌السّلام به همراه یارانش رجعت کرده و زمانی که حضرت مهدی علیه‌السّلام چشم از جهان فرومی بندد، امام حسین علیه‌السّلام متصدی و متولی امر غسل ،کفن و دفن ایشان می‌گردد. از طرفی، در دعاهای مربوط به هریک از دو امام، به نوعی از دیگری یاد شده است؛ به عنوان مثال، در دعای ندبه که به امام زمان علیه‌السّلام اختصاص دارد، از امام حسین علیه‌السّلام ، یاد شده و در زیارت عاشورا که مربوط به امام حسین علیه‌السّلام است، از امام زمان علیه‌السّلام سخن گفته شده است.
مؤلف، در بخش دوم، به بیان تکالیف بسیار حساس تمامی شیعیان، با توجه به ارتباط و شباهت‌هایی که بین این دو امام بزرگوار وجود دارد، می‌پردازد و آن را از دو بعد فرصت‌ها و تهدیدها و بیم‌ها و امیدها مورد بررسی قرار می‌دهد.


از آنجا که مؤلف، در متن، منابع و مصادر را بازگو نکرده، در پاورقی‌ها این منابع به طور کامل درج شده و در صورتی که روایتی در چند منبع نقل شده، همه آنها را آورده است و همچنین در متن، اگر مطلبی آمده که نیاز به توضیح و شرح داشته این امر در پاورقی صورت گرفته است. فهرست مطالب، در اول اثر و فهرست منابع و مآخذ در پایان کتاب گنجانده شده است. نویسنده، در پایان کتاب برای اطلاع بیشتر خوانندگان، منابع مطالعاتی دیگری را هم فهرست نموده است.


کتابخانه مهدویت،مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار