• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ابوبکر جومی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ابوبکر جومی عالم، مبلغ و مفتی بزرگ نیجریه در قرن چهاردهم هجری/ بیستم میلادی بوده است.



وی در ۱۳۴۱ ق/ ۱۹۲۲ به دنیا آمد. تحصیلات اولیه، قرآن کریم، زبان عربی و فقه را نزد پدرش که از علمای دین بود، فراگرفت. سپس در دانشکده الهیات ادامه تحصیل داد و در ۱۹۴۷ فارغ التحصیل شد. آنگاه به قضاوت و سپس تدریس پرداخت. همچنین جهت ادامه تحصیل قصد سفر به قاهره را داشت که عوامل استعمار به دلیل ترس ازپیوستن او به اخوان المسلمین مانعش شدند و وی را به همراه گروهی دیگر به سودان فرستادند.


جومی با احمد و بلو در ایام حج در ۱۹۵۵ دیدار کرد و ارتباط خود را با وی در نیجریه ادامه داد، بلو در سفر دوم جومی به حج، او را به عنوان مترجم خود برگزید و به او نشان طلایی اعطا کرد.


پس از استقلال نیجریه، وی ابتدا به عنوان دستیار قاضی اول در دادگاه بزرگ شرعی استیناف و سپس به ریاست قضات مناطق شمالی کشور و در ۱۹۷۶ به منصب بزرگترین مفتی نیجریه انتخاب شد. علاوه بر آن دست راست رهبر اسلامی کشورش احمد و بلو در دعوت اسلامی و مبارزه با خرافات و بدعت‌ها، مؤسس «جماعه نصرالاسلام»، عضو «مجالس اعلای جهانی برای امور مساجد»، دانشگاه‌های اسلامی و مجلس بزرگان علمای نیجریه، عضو مجامع فقهی در مکه مکرمه، مطالعات اسلامی در قاهره، جهان اسلام و استاد دانشگاه احمد و بلو و رئیس مجلس تعلیم و تربیت نیجریه – به عنوان آخرین سمت – بود.
جومی «جایزه جهانی ملک فیصل» را در ۱۴۰۹ ق به خاطر خدمات به اسلام در زمینه دعوت اسلامی به خود اختصاص داد.


وی در ۱۵ ربیع الاول ۱۴۱۳ ق/ ۱۹۹۳ بعد از یک زندگی سراسر جهاد و فداکاری در راه دعوت اسلامی و دفاع از مسائل اسلام و مسلمین در یکی از بیمارستان‌های لندن درگذشت.


ابوبکر جومی تعدادی تالیف در دعوت و بیان حق دارد. قرآن کریم را به زبان هوسایی ترجمه کرده و تفسیری از قرآن نمود که به رد الاذهان الی معانی القران نامیده شد. اولین تالیف او کتاب العقیده الصحیحه بموافقه الشریعه بود که در ۱۳۹۲ ق در بیروت منتشر شد.
[۱] زرکلی، خیرالدین، تتمه الاعلام ، ج۱، ص۸۷.



۱. زرکلی، خیرالدین، تتمه الاعلام ، ج۱، ص۸۷.



دانشنامه های انقلاب اسلامی و تاریخ اسلام، فرهنگنامه علمای مجاهد، برگرفته از مقاله «ابوبکر جومی».    



جعبه ابزار