• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

إثبات الهداة بالنصوص و المعجزات‌ (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«اثبات الهداة بالنصوص و المعجزات»،تالیف شیخ حر عاملی ، کتابی کلامی به زبان عربی ، درباره اثبات امامت امامان دوازده گانه شیعیان علیهم‌السّلام است.



کتاب؛ مشتمل بر پنج جلد که دربردارنده سی و پنج باب ذیل می‌باشد:
باب (۱): وجوب العمل بالعقل فی اثبات حجیة النقل.
باب (۲): ان المعرفة الاجمالیة موهوبیة فطریة لا کبیة.
باب (۳): وجوب الرجوع الی الادلة النقلیة فی تحصیل المعارف التفصیلیة.
باب (۴) عدم جواز العمل فی الاعتقادات بالظنون و الاهواء و العقول الناقصة و الآراء و نحوها من ادلة علم الکلام التی لم تثبت عنهم علیهم السلام.
باب (۵): عدم جواز التقلید فی الاعتقادات و اخذها عن غیر النبی و الائمة الهداة علیه السلام.
باب (۶): النصوص العامة علی وجوب النبوة و الامامة و وجوب عصمة الانبیاء و الائمه علیه السلام.
باب (۷): النصوص علی نبینا محمد بن عبدالله صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم .
باب (۸): معجزاته علیه الصلاة و السلام.
از آن پس هر یک از ابواب ۹ تا ۳۴ کتاب به نصوص و معجزات یکی از امامان معصوم علیهم‌السّلام اختصاص یافته و باب ۳۵ کتاب به ابطال غلو و رد غالیان اختصاص داده شده است.


در مقدمه کتاب نویسنده قول به حسن و رجحان عقلی و شرعی نبوت و امامت (در مقابل قول به وجوب این دو) را از اعتراضات و انکارها در امان می‌داند و پس از آن نصوص و معجزات را به اقسامی تقسیم می‌کند. از نص جلی و خفی به عنوان اقسام نص و از اخبار امور غیبی و اجابت دعا و سایر کارهایی که از توان بشر عادی خارج است و سخن گفتن جمادات و حیوانات و... به عنوان اقسام معجزات نام می‌برد و معتقد است هر یک از نص و اعجاز به تنهایی در اثبات نبوت و امامت کفایت می‌کند.
کتاب درباره اثبات امامت امامان دوازده گانه شیعیان علیهم السلام، از راه روایت‌های صریح (نصوص) پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم ، درباره ایشان و نص هر امام بر امام بعدی و از راه گزارش معجزات انجام یافته، توسط هر کدام از ایشان می‌باشد.
مؤلف کتاب مرحوم شیخ حر عاملی درباره موضوع بحث بیش از بیست هزار حدیث را با نزدیک به هفتاد هزار سند (در فهرست آستان قدس هزار سند آمده) از یکصد و چهل و دو کتاب بلا واسطه از علمای امامی و بیست و چهار کتاب از علمای اهل تسنن را ذکر کرده است. او همچنین از پنجاه کتاب شیعی و دویست و بیست و سه کتاب سنی به واسطه کتاب‌های پیش گفته، نقل قول کرده و افزون بر این از کتاب‌های دیگری سخن آورده است که بیرون از این شمار است.
وی کتاب را طبق ابوابی چند که هر یک مشتمل بر فصولی می‌باشد، مرتب ساخته است و در هر فصل احادیثی چند با تهذیب، نیکو و پسندیده گرد آورده است. به ادعای مؤلف تمام روایاتی که در این کتاب گرد آمده، از تواتر برخوردار است و انگیزه نگارش آن را رد ادعای کسانی معرفی می‌کند که به تواتر اخبار وارده در موضوع مورد بحث کتاب، باور ندارند.


کتابخانه مهدویت،مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار