• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آیه متضمن جنت مکرر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آیه متضمن جنت مکرر به آیه ۲۰ سوره حشر ، آیه دارای دو بار لفظ جنت اطلاق می‌شود.



تنها آیه‌ای که لفظ جنت ( بهشت ) دو بار در آن آمده آیه ۲۰ سوره حشر است: (لا یستوی اصحاب النار و اصحاب الجنة اصحاب الجنة هم الفائزون)؛ «هرگز اصحاب دوزخ و اصحاب بهشت یکسان نیستند، اصحاب بهشت رستگار و پیروزند».


در این آیه به مقایسه گروه مؤمنان با تقوی، و متوجه به مبدا و معاد ، و گروه فراموشکاران خدا که گرفتار خود فراموشی شده‌اند پرداخته، و می‌گوید: " اصحاب دوزخ و اصحاب بهشت یکسان نیستند؛ نه در این دنیا، نه در معارف، نه در نحوه تفکر ، نه در طرز زندگی فردی و جمعی و هدف آن، و نه در آخرت و پاداشهای الهی. خط این دو گروه در همه جا، و همه چیز، از هم جدا است، یکی به یاد خدا و قیامت و احیای ارزشهای والای انسانی، و اندوختن ذخائر برای زندگی جاویدان است، و دیگری غرق شهوات و لذات مادی و گرفتار فراموشی همه چیز و اسیر بند هوا و هوس. و به این ترتیب انسان بر سر دو راهی قرار دارد یا باید به گروه اول بپیوندد یا به گروه دوم و راه سومی در پیش نیست. و در پایان آیه به صورت یک حکم قاطع می‌فرماید: فقط اصحاب بهشت رستگار و پیروزند.


در حدیثی از رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم «اصحاب الجنة» به کسانی تفسیر شده که از او اطاعت کردند و ولایت علی علیه‌السّلام را پذیرا شدند، و «اصحاب النار» کسانی هستند که ولایت علی علیه‌السّلام را ناخوش داشته و نقض عهد کردند و با او پیکار نمودند.


۱. حشر/سوره۵۹، آیه۲۰.    
۲. زرکشی، محمد بن بهادر، البرهان فی علوم القرآن، ج۱، ص۲۵۵.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۳، ص۵۴۲.    
۴. طوسی، محمد بن حسن، التبیان فی تفسیر القرآن، ج۹، ص۵۷۱.    
۵. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۹، ص۴۳۹.    
۶. طباطبایی، محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۹، ص۲۲۰.    
۷. فخر رازی، محمد بن عمر، التفسیر الکبیر، ج۲۹، ص۵۱۲.    
۸. حویزی، عبد علی بن جمعه، تفسیر نور الثقلین، ج۵، ص۲۹۳.    



فرهنگ‌نامه علوم قرآنی، برگرفته از مقاله «آیه متضمن جنت مکرر».    



جعبه ابزار