• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

محمدآصف محسنی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



محمد آصف محسنی فرزند حاج محمد میرزا در پنجم اردیبهشت سال ۱۳۱۴ ش (آوریل ۱۹۳۶ م.) در شهر قندهار زاده شد.



خانواد ایشان از شیعیان ساکن در قندهار بودند. او تحصیلات ابتدایی را در قندهار شروع کرد. وی سپس در سال ۱۹۴۹ م. همراه با پدرش به پاکستان رفت و در در شهر کویته پاکستان مرکز ایالت صوبه بلوچستان پاکستان زبان اردو را آموخت و تحصیلات خود را ادامه داد. در سال ۱۳۳۰ ش کارمند اطاق تجارت قندهار شد اما برای فراگیری علوم دینی، این شغل را رها کرد و به تحصیل پرداخت. سپس به جاغوری رفت و به مدت یک سال ادبیات و منطق را در آنجا فرا گرفت.
در سال ۱۳۳۲ ش به نجف اشرف رفت و در طول دو سال و نیم، دروس سطوح را به پایان رسانید. سپس به دروس خارج فقه ، رجال و حدیث و اصول پرداخت و نزد آیت‌الله سید محسن حکیم و سید ابوالقاسم خوئی و شیخ حسین حلی و سید عبدالاعلی سبزواری به شاگردی پرداخت.
او پس از ۱۲ سال تحصیل در نجف به زادگاهش قندهار بازگشت و در یک مدرسه ی مذهبی در شهر قندهار به تدریس علوم دینی پرداخت و سپس حسینیه بزرگ قندهار و مدرسه علمیه آن شهر را بنیان نهاد. وی در سال ۱۳۵۷ ش به حج رفت.

۱.۱ - ورود به حوزه علمیه قم

آیت الله محسنی به دنبال کودتای کمونیستی هفت ثور افغانستان را ترک و به سوریه رفت و چند ماهی در شهر دمشق به تدریس علوم حوزوی پرداخت.
او سپس به ایران رفت و در فروردین سال ۱۳۵۷ ش با جمعی از روحانیان افغانستان مقیم حوزه علمیه قم گردید و حزب حرکت اسلامی افغانستان را بنیان نهاد.
با سقوط رژیم دکتر نجیب الله و حاکمیت نخستین دولت مجاهدین در کابل، وی منشی و سخنگوی شورای رهبری دولت مجاهدین بود. پس از وقوع جنگ‌های داخلی بین گروه‌های مجاهدین، او کابل را ترک کرد و چند سالی مقیم شهر اسلام آباد پاکستان شد.
در سال ۱۳۷۶ ش پاکستان را ترک نمود و مقیم شهر قم در ایران شد. او در این شهر به تدریس خارج فقه، علم رجال و کلام پرداخت. بعد از سقوط حکومت طالبان، به کابل بازگشت و تاکنون نیز در این شهر سکونت دارد. از مهم‌ترین اقدامات وی در کابل ساخت مجتمع علمی فرهنگی خاتم النبیین است. این مجتمع یکی از مراکز رسمی شیعیان در افغانستان است.

۱.۲ - طرفدار تقریب مذاهب

وی از طرفداران تقریب مذاهب اسلامی است و کتابی در همین زمینه با عنوان «تقریب مذاهب از نظر تا عمل» نوشته است. او همچنین از تصویب قانون احوال شخصیه تشیع در افغانستان که به شدت مورد انتقاد طرفداران حقوق بشر واقع شده بود، دفاع کرد.
آصف محسنی در کتاب «تصویری از حکومت اسلامی در افغانستان» سیستم حکومتی اسلامی را تشریح می‌کند. در این سیستم از رسمیت مذهب جعفری در قانون اساسی آینده سخن گفته شده است.
[۱] خاطرات سیاسی، محمد ری شهری، موسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی، تهران، ص۱۷۵.



وی علاوه بر آثار فوق دارای بیش از ۶۰ کتاب در امور مذهبی، سیاسی، فقه و... است که از آن جمله است:
۱. صراط الحق
۲. حدود الشریعة فی محرماتها و واجباتها
۴. فوائد رجالیة
۵. متافیزیک
۶. قرآن یا سند اسلام
۷. فوائد دین در زندگانی و عقاید اسلامی
۸. اقتصاد معتدل
۹. معجم الاحادیث المعتبرة
۱۰. الفقه و مسائل طبیة
۱۱. حکومت اسلامی
۱۲. مشرعة بحارالانوار
۱۳. الضمانات الفقهیة و اسبابها
۱۴. القواعد الاصولیة و الفقهیة
۱۵. روح از نظر دین.


۱. نشریه ی افغانستان، چاپ اول، ۱۳۷۳، صفحه ۲۲۲.
۲. نبرد هزاره‌ها درکابل، جلد دوم، ص۱۴.


۱. خاطرات سیاسی، محمد ری شهری، موسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی، تهران، ص۱۷۵.



نرم افزار جامع طب، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار