• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آسیب‌شناسی شهوت‌رانان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



شهوت در لغت از ماده شهو به معنای رغبت و اشتهاء داشتن به چیزی یا کسی می باشد. میل شدید جنسی، از مصادیق شهوت می‌باشد. خداوند در قرآن کریم به شهوت‌رانان اشاره کرده است.



کوشش مستمر شهوت رانان برای ایجاد انحراف در روابط جنسی:
... و یرید الذین یتبعون الشهوت ان تمیلوا میلا عظیما. «خدا مى‌خواهد تا بر شما ببخشايد و كسانى كه از خواسته‌ها(ى نفسانى) پيروى مى‌كنند مى‌خواهند شما دستخوش انحرافى بزرگ شويد». (مقصود از «تمیلوا میلا» به قرینه آیات قبل که درباره ازدواج سالم است تمایل به روابط جنسی ناسالم است).


امام‌ خمینی معتقد است قوه شهوت درصورتی‌که از حد اعتدال خود فراتر نرود و از چارچوب قوانین عقلی و الهی خارج نشود، سعادت بشری را در پی خواهد داشت؛ اما اگر از حد اعتدال به جانب افراط یا تفریط کشیده شود، افزون بر اینکه سبب تحصیل سعادت نمی‌شود، بلکه مایه بدبختی و شقاوت نیز خواهد شد.
امام‌ خمینی دو راه علمی و عملی برای تعدیل شهوت نشان داده است، ایشان راهکار عملی تعدیل همت بر انجام اعمالی که خلاف میل درونی‌ است می‌داند و علمی را کنترل خیال می‌داند. به اعتقاد ایشان، ازآنجاکه قوه شهوت آدمی محدود نیست. اگر افسار شهوت در آدمی رها گردد، انسان به هیچ مرتبه¬ای قانع نخواهد شد و به‌ دنبال هر لذتی، لذت دیگری می‌طلبد و این سبب انباشته شدن حجاب‌های ظلمانی برای انسان و دور شدن از کمال انسانی می‌شود، تا آنجا که نور ایمان و عقل خاموش شود و به هیچ‌یک از مقامات معنوی و روحانی نایل نمی‌گردد و استقلال و عزت‌نفس که از بزرگ‌ترین مقامات و کمالات روحانی است، هرگز بروز نمی‌کند، نتیجه آن نیز آلودگی قلب به شهوت افراطی، نقش بستن منیت و خودخواهی در قلب آدمی و انجام اعمال در جهت رضای نفس است تا جایی‌ که به درجه حیوانیت خواهد رسید و از فطرت خود سقوط می‌کند.
به باور ایشان، انسان مطیع شهوت، بنده و فرمان‌بری است که با کمال خضوع از شهواتش پیروی می‌کند، تا کار به‌جایی می‌رسد که اطاعت شهواتش را بر اطاعت خداوند مقدم دارد، در این ‌صورت، عزت، آزادگی و آزادمردی از قلبش بیرون می‌رود و غبار ذلت و فقر بر نفس وی می‌نشیند.
[۷] خمینی، روح‌الله، دانشنامه امام خمینی، ج۶، ص۵۴۴، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۰۰.



۱. نساء/سوره۴، آیه۲۷.    
۲. خمینی، روح‌الله، شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص۲۸۰، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۲.    
۳. خمینی، روح‌الله، شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص۲۸۴، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۲.    
۴. خمینی، روح‌الله، شرح چهل حدیث، ص۱۶۸-۱۶۹، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۸.    
۵. خمینی، روح‌الله، تقریرات فلسفه امام خمینی، ج۳، ص۱۱۵، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۵.    
۶. خمینی، روح‌الله، شرح چهل حدیث، ص۲۵۸، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۸.    
۷. خمینی، روح‌الله، دانشنامه امام خمینی، ج۶، ص۵۴۴، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۰۰.



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۲، ص۴۸۱، برگرفته از مقاله «آسیب‌شناسی اخلاقی».    
دانشنامه امام خمینی    ، تهران، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی    ، ۱۴۰۰ شمسی.







جعبه ابزار