• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سید ابواحمد موسوی (قبر)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



قبر سید ابواحمد موسوی، ‌در سردابی در انتهای رواق ابراهیم مجاب، قرار داشته که امروزه از بین رفته است.
سید ابواحمد حسین بن موسی موسوی، نسبش به امام موسی کاظم (علیه‌السلام) می رسد و پدر سیدرضی و سیدمرتضی و از سادات بزرگ و جلیل‌القدر زمان خود بوده است.
این سید بعد از فوت‌اش، در بغداد به خاک سپرده شد و سپس بدنش را به حرم امام حسین (علیه‌السلام) منتقل کردند که در آن زمان قبرش آشکار و معروف بوده است.



ابواحمد حسین بن موسی بن محمد بن موسی بن ابراهیم مرتضی بن امام موسی کاظم (علیه‌السلام)، پدر سیدرضی و سیدمرتضی و از سادات بزرگ و جلیل‌القدر زمان خود بوده است. او در سال ۳۰۴ ه. ق به دنیا آمد و به «طاهر ذوالمناقب» ملقب گشت. او نزد خلفای‌ بنی‌عباس و امرای آل بویه، منزلت بالایی داشت و از سوی آنان، پنج بار به عنوان نقیب سادات، تعیین شد.
با توجه به جایگاه و موقعیتش، نقش سفیر و میانجی را میان خلفای عباسی و پادشاهان آل‌بویه و امیران حمدانی حلب، ایفا می‌کرد. زمانی که عضدالدوله به بغداد آمد، او را دستگیر کرد و با خود به قلعه‌ای در فارس برد. اما پس از مرگ عضدالدوله، فرزندش شرف‌الدوله، او را آزاد کرد و با خود، به بغداد برگرداند.


سرانجام در سن ۹۷ سالگی، در سال ۴۰۰ ه. ق، از دنیا رفت و ابتدا در خانه‌اش (در بغداد) به خاک سپرده شد و سپس بدنش را به حرم امام حسین (علیه‌السلام) منتقل کردند.
ابن‌عنبه نوشته است که در زمان وی، قبر سید ابواحمد آشکار و معروف بوده است. سپس اشاره کرده است که دو فرزند وی، یعنی سیدرضی و سیدمرتضی، در آغاز در بغداد به خاک سپرده شدند و سپس به کربلا منتقل شدند و نزد پدر خود، نزدیک قبر ابراهیم مجاب دفن شدند. نویسندگان متاخر شیعه نیز همگی به پیروی از ابن‌عنبه، این قول را پذیرفته‌اند.
[۴] صدر كاظمی، سيدحسن، نزهة الحرمین فی عمارة المشهدین، ص۲۲.
[۵] كمونه، سيدعبدالرّزاق، آرامگاه‌های خاندان پاک پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)، صص ۲۳۰ -۲۳۱.
با این حال، در منابع متقدم و تواریخ معتبر، به این مسئله و اینکه در چه زمانی تابوت سیدرضی و سیدمرتضی به کربلا انتقال یافته، اشاره‌ای نشده است.


قبر ابواحمد حسین و دو قبر منسوب به سیدرضی و سیدمرتضی، در سردابی در انتهای رواق ابراهیم مجاب، قرار داشته که امروزه از بین رفته است.


۱. ابن‌ابی‌الحدید، عبدالحمید بن هبة‌الله، شرح نهج البلاغه، ج۱، ص۳۱.    
۲. ابن‌عنبه، احمد بن علی، عمدة الطالب، ص۲۰۴.    
۳. ابن‌عنبه، احمد بن علی، عمدة الطالب، ص۲۰۵.    
۴. صدر كاظمی، سيدحسن، نزهة الحرمین فی عمارة المشهدین، ص۲۲.
۵. كمونه، سيدعبدالرّزاق، آرامگاه‌های خاندان پاک پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)، صص ۲۳۰ -۲۳۱.



زیارت‌گاه‌های عراق، محمدمهدی فقیه بحرالعلوم، ج۱، ص۲۰۹، برگرفته از مقاله «قبر سید ابواحمد موسوی».    






جعبه ابزار