• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آتش ‌(قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



یکی از عناوین و موضوعاتی که در آیات قرآن به استفاده شده، آتش است.



آتش برابر عربى نار است.
مقصود از آتش در اين مقاله، آتش دنيايى است نه آخرتى، و از كاربردهاى استعاره‌اى و تشبيهى آن نيز برداشت شده است. در اين عنوان آیاتی معرفی می‌شوند که در آن‌ها از واژه‌هاى «تورون»، «حرق»، «موريات» و «نار» استفاده شده است.


امام خمینی از جمله ویژگی‌های آتش اخروی را نفوذ آن در جان انسان می‌داند و برخلاف آتش دنیایی، هم جسم و بدن را می‌سوزاند. ایشانبا استناد به آیه (نارُ اللَّهِ الْمُوقَدَةُ الَّتِی تَطَّلِعُ عَلَی الْاَفْئِدَةِ) با فرق نهان میان آتش دنیا و آتش آخرت، بر این باور است که آتش آخرت به باطن دل و قلب نفوذ کرده و آن را می‌سوزاند.
به اعتقاد ایشان این نار سوزان از باطن قلب بروز می‌کند و شاید صورت همین نار باشد که از باطن دل بروز کند و مشرف بر فوائد شود؛ اما آتش دنیا مُلاصِق با بدن و با سطح بدن در تماس است اما این آتش دنیوی نمی‌تواند فواد انسان را بسوزاند؛ یعنی آتش ملکی از حدّ بدن ملکی دنیوی خارج نمی‌شود؛ اما آتش ملکوتی و اخروی باطن و ظاهر را می‌سوزاند.
به اعتقاد امام خمینی احاطه آتش اخروی مانند احاطه آتش دنیایی نیست که سطحی به سطح دیگر احاطه دارد بلکه احاطه آن ظهور احاطه قیومی حق است که به تمام موجودات به یک نحو احاطه دارد.
امام خمینی با توجه به آیه مذکور درباره ظهور آتش جهنم بر انسان، معتقد است چنین آتشی از اعمال انسان برمی‌خیزد و بر او چیره می‌گردد؛ یعنی از عالم غیب و باطن انسانی ظهور می‌یابد.


آتش آسمانی (قرآن)، آتش از آیات خدا (قرآن)، آتش‌افروزان (قرآن)، آتش جنگ (قرآن)، آتش جهنم (قرآن)، آتش‌خواری (قرآن)، آتش دریاها (قرآن)، آتش زدن قربانی (قرآن)، آتش‌زنه (قرآن)، آتش کوه طور (قرآن)، آتشگیره (قرآن)، آتش نمرود (قرآن)، آتش و آب (قرآن)، ابراهیم در آتش (قرآن)، ابلیس از آتش (قرآن)، ابلیس و آتش (قرآن)، تشبیه به آتش (قرآن)، جرقه آتش (قرآن)، جن از آتش (قرآن)، خلقت آتش (قرآن)، خلقت از آتش (قرآن)، ذوب فلزات با آتش (قرآن)، سرد شدن آتش (قرآن)، سوزاندن با آتش (قرآن)، فواید آتش (قرآن)، گردباد آتش‌زا (قرآن)، گرم شدن با آتش (قرآن)، گوساله سامری در آتش (قرآن)، منافقان و آتش (قرآن)، منشأ آتش (قرآن)، مواد آتش‌زا (قرآن)، موسی و آتش (قرآن)، مؤمنان در آتش (قرآن)، نجات از آتش (قرآن)، نعمت آتش (قرآن).


۱. همزه/سوره۱۲۴، آیه۶-۷.    
۲. خمینی، روح‌الله، شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص۲۴۸-۲۵۰، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۲.    
۳. خمینی، روح‌الله، شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص۲۴۹، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۲.    
۴. خمینی، روح‌الله، شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص۳۷۲-۳۷۳، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۲.    
۵. خمینی، روح‌الله، شرح چهل حدیث، ص۲۷۶-۲۷۷، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۸.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱، ص۱۱۰، برگرفته از مقاله «آتش».    
دانشنامه امام خمینی    ، تهران، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی    ، ۱۴۰۰ شمسی.






جعبه ابزار