• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

توقیع برآوردن حاجات مردم

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



امام زمان (علیه‌السّلام) در پیامی‌ به ابی‌القاسم‌بن ابی‌حلیس به خلوص او، و به صورت کلّی، به این نکته‌ی اخلاقی اشاره می‌فرماید که: هر کس درصدد برآوردن حاجت خداوند باشد، خداوند نیز دنبال کننده‌ی حاجات او خواهد بوده و خواسته‌هایش را برآورده خواهد ساخت.



قال مولانا الامام المهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف): «َمَنْ کانَ فی حاجَةِ اللّهِ عَزَّوَجَلَّ کانَ اللّهُ فی حاجَتِهِ؛ هر کسی که به دنبال حاجت خداوند عزّوجلّ باشد، خداوند نیز دنبال کننده و برآورنده‌ی حاجت او خواهد بود.»
این حدیث را شیخ صدوق (رحمة‌الله) از پدرش، از سعد بن عبدالله، از ابی‌القاسم‌بن‌ ابی‌حلیس (حابس)، از امام زمان (علیه‌السّلام) نقل می‌کند.

۱.۱ - برآوردن حاجت خداوند

حضرت در پیامی‌ به حلیسی به خلوص او، و به صورت کلّی، به این نکته‌ی اخلاقی اشاره می‌فرماید که: هر کس درصدد برآوردن حاجت خداوند باشد، خداوند نیز دنبال کننده‌ی حاجات او خواهد بوده و خواسته‌هایش را برآورده خواهد ساخت.

۱.۲ - زیارت امام حسین یکی از مصداق

هر چند مراد از حاجت خداوند در بخشی دیگر از این روایت، زیارت امام حسین (علیه‌السّلام) با نیت خالص، مشخص شده است؛ ولی حضرت، یک اصل کلّی را بیان کرده و زیارت امام حسین (علیه‌السّلام) را مصداقی از آن قرار داده‌اند؛ یعنی اگر انسان کاری را انجام دهد که اجرایش مطلوب و خواسته‌ی خداوند باشد، و از این رو بتوان آن را «حاجت و خواسته‌ی خداوند» خواند، می‌تواند خداوند نیز کارهای او را اصلاح می‌کند.

۱.۳ - خداوند غنی مطلق

شایسته‌ی یادآوری است که خداوند، محتاج به هیچ کس نیست، بلکه این مردم‌اند که سرتاپا محتاج به قاضی الحاجات‌اند.
خداوند متعال می‌فرماید: «یا اَیُّهَا النّاسُ اَنْتُمُ الْفُقَراءُ اِلَی اللّهِ وَاللّهُ هُوَ الْغَنِیُّ الْحَمیدُ؛‌ای مردم! شما محتاجان به سوی خداوندید و خداوند، همان غنّی ستایش شده است.»

۱.۴ - حاجت خلق حاجت خداوند

تعبیر حاجت خداوند در این حدیث به این جهت است که حاجت خداوند در حاجت خلق است؛ و به تعبیر دیگر، کسی که حاجات مردم را برآورد، گویا حاجت خداوند را برآورده است.

۱.۵ - اوامر و نواهی حاجت خداوند

احتمال دیگر در مورد این حدیث این است که مقصود از «حاجت خدا»، دستورهای خداوند، اعمّ از اوامر و نواهی باشد که خواست خداوند است، و اگر کسی در برابر آن مطیع باشد، خداوند نیز حاجت او را بر می‌آورد.


توقیع حسن عاقبت؛ توقیع مبنای محبت؛ توقیع پیروزی حق بر باطل؛ توقیع عاقبت به خیری؛ توقیع کیفیت درخواست حاجت؛ توقیع هدف بعثت؛ توقیع لازمه محبت اهل بیت؛ توقیع حکم وقف؛ توقیع نهی از تکلف؛ توقیع توحید و نفی غلو؛ توقیع آزاردهندگان امام زمان؛ توقیع حکم منکرین امام زمان؛ توقیع نهی از شک؛ توقیع نهی از تشکیک؛ توقیع الگوی امام زمان؛ توقیع استغفار در حق یکدیگر


۱. شیخ صدوق، محمد بن علی، کمال الدین، ج۲، ص۴۹۳، حدیث۱۸.    
۲. راوندی، قطب الدین، الخرائج و الجرائح، ج۱، ص۴۴۳، حدیث۲۴.    
۳. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۱، ص۳۳۱، حدیث۵۶    
۴. فاطر/سوره۳۵، آیه۱۵.    



سایت‌ اندیشه قم، برگرفته از مقاله «برآوردن حاجات مردم»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۴/۰۲.    






جعبه ابزار